MCQs for Class 8 English It so Happened Book Lesson 8 “Jalebis”

CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 8 “Jalebis” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free Class 8 English It so Happened Book Lesson 8 – Jalebis. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

1. Who is the writer of the lesson Jalebis?

A. Ahmed Nadeem Qasmi
B. Rabindranath Tagore
C. Sufiya Pathan
D. None of the Above

 

2. Who translated the lesson “Jalebis” from Urdu?

A. Ahmed Nadeem Qasmi
B. Rabindranath Tagore
C. Sufiya Pathan
D. Master Ghulam Mohammed

 

3. Which standard was he in, back then?

A. Fifth
B. Sixth
C. Seventh
D. Eighth

 

4. Who collected the school fees?

A. Ahmed Nadeem Qasmi
B. Master Ghulam Mohammed
C. Sufiya Pathan
D. None of the above

 

5. What do coins usually do?

A. Speak
B. Jingle
C. Sing
D. All of the Above

 

6. What do you mean by “khanak-khanak”?

A. To lose one’s mind
B. To go mad
C. Jingling sound
D. Thumping sound

 

7. What felt like a sin?

A. Spending the coins
B. Looking at something in the bazaar
C. Eating jalebis
D. Going to school

 

8. Why did it feel like sin?

A. Because the coins were for his school fees
B. Because he already got enough of everything at home
C. Because he was already full
D. All of the Above

 

9. What did he do to make the coins silent?

A. Spent them
B. Shouted at them
C. Clenched them in his fist
D. He did nothing to make them silent

 

10. Who was he supposed to show his face at Qayamat?

A. Allah Miya
B. Master Ghulam Mohammed
C. His parents
D. Himself

 

11. Who said, “kissa khatam, paisa hazam”?

A. The author
B. Master Ghulam Mohammed
C. Halwai
D. The oldest coin

 

12. What made the jalebis “not common”?

A. Crispness
B. Freshness
C. Filled with syrup
C. All of the Above

 

13. As a result of which standard’s examination, did he win a scholarship?

A. Fourth standard
B. Fifth standard
C. Seventh standard
D. Eighth standard

 

14. Was he convinced on buying jalebis when he said, “For a child of such status, standing there in the middle of the bazaar eating jalebis?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

15. What were the coins keen about that day?

A. Being saved
B. Being paid as fees
C. Being spent
D. They were keen about nothing

 

16. What makes you think he “rushed” to the bazaar on being fed up?

A. He went without his sweater
B. He went barefoot
C. He went in his slippers
D. He forgot the coins

 

17. “One rupee fetched more than _____ rupees does nowadays.”

A. Two
B. Ten
C. Twenty
D. Fifty

 

18. How much did he spend on jalebis?

A. One rupee
B. Two rupees
C. Five rupees
D. Four rupees

 

19. What did he feel like when he distributed the jalebis?

A. Governor Saheb
B. Rice distributor
C. A noble man
D. A great boy

 

20. Would he be elected that day, if children were allowed in the Assembly?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

21. Which fear was killing him?

A. Having spent the money
B. Burping out a jalebi or two
C. Having to eat dinner
D. Having to see a doctor upon calling sick

 

22. Why was he forced to have dinner?

A. He couldn’t say no to it because that demanded an explanation
B. He couldn’t call in sick because the doctor would be called
C. He had jalebis without his family
D. Both A and B.

 

23. What did he thank God for, that night?

A. For not having to pay the school fees
B. For not being caught by the family
C. For being able to eat jalebis
D. For not having to eat four rupees’ worth of jalebis by himself

 

24. Did he get his scholarship money the next day?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

25. Where did he reach as a result of continuous walking?

A. End of the earth
B. Beginning of the sky
C. Kambelpur railway station
D. Home

 

26. What had his elders warned him against?

A. Crossing a track
B. Being near a railway station
C. Spending fees money on sweets
D. Both A and C

 

27. What happened as a result of eating jalebis?

A. He got scolded
B. He lost sleep
C. He was absent in school for the first time
D. He was away from home

 

28. Who did he tell he was, to Allahji?

A. A peon
B. A big officer
C. A big officer’s nephew
D. A peon’s nephew

 

29. What did he find under the rock?

A. Four rupees
B. Two rupees
C. A hairy worm
D. Both A and C

 

30. What would man not have learned, if God answered all his prayers?

A. How to walk
B. How to speak
C. How to breathe
D. How to make jalebis

 

Answer Key for Class 8 English It so Happened Book Lesson 8 Jalebis MCQs

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

D

11

D

21

B

2

C

12

D

22

D

3

A

13

A

23

D

4

B

14

B

24

A

5

B

15

C

25

C

6

C

16

B

26

D

7

B

17

C

27

C

8

B

18

D

28

C

9

C

19

A

29

A

10

A

20

A

30

D