Class 8 English Honeydew book Chapter 8 – A Short Monsoon Diary MCQs

A Short Monsoon Diary Class 8 English Honeydew book Chapter 8 MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 8 English Honeydew book Chapter 8 – A Short Monsoon Diary for the convenience of the students. Answers can be checked from the answer key provided at the end

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. “A Short Monsoon Diary” has excerpts from the diary of __________.

    A. Paulo Coelho
    B. Ruskin Bond
    >
    C. H.P.S. Ahluwalia
    D. None of the Above

 

2. What all did the mist do?

    A. Conceal the hills
    B. Silence the birds
    C. Make it feel as if it were midnight
    D. All of the Above

 

3. Why was he unable to see Bijju?

    A. Bijju was far away
    B. Mist had concealed everything
    C. He did not want to see Bijju
    D. Bijju was not there

 

4. How did he describe the early monsoon rain?

    A. Cold and humid
    B. Cold and breezy
    C. Warm and humid
    D. Warm and breezy

 

5. Which plant reared its head as the author walked till the bank and post office?

    A. Cobra lily
    B. Ground orchids
    C. Dahlias
    D. None of the above

 

6. “The __________ affords a certain privacy.”

    A. Cobra lily
    B. Rain
    C. Bijju
    D. mist

 

7. How did he describe the hill station and valley in one sentence?

    A. “A Heaven that might have been”
    B. “A Paradise that might have been”
    C. “A Paradise on Earth”
    D. “Heaven on Earth”

 

8. Which seasonal visitors did the rain herald?

    A. Leopard
    B. Thousand leeches
    C. Only A and not B
    D. Both A and B

9. Who did the seasonal visitor lift from near the servant’s quarters?

    A. Dog
    B. Cat
    C. Leopard
    D. All of the above

10. What is the colour of female scarlet minivets?

    A. Red
    B. Yellow
    C. Pink
    D. green

 

11. Which birds flit silently among the leaves like brilliant jewels?

    A.Scarlet minivet
    B. Drongo
    C. Leech
    D. None of the above

 

12. Who chases the minivets away?

    A. Drongo
    B. Leopard
    C. Leeches
    D. Scarlet minivet

 

13. Which birds cannot conceal themselves?

    A. Drongo
    B. Scarlet minivet
    C. Cuckoo
    D. None of the above

 

14. “ Now that the rains are here, there is no dearth of food for the __________”

    A. Insectivorous birds
    B. Carnivorous birds
    C. Herbivorous birds
    D. None of the above

 

15. What is the meaning of “drumming” in context of the lesson?

    A. Playing of the drums
    B. Falling noisily
    C. Exercising
    D. None of the Above

 

16. What made him feel in touch, yet untouched by the rain?

    A. Leaks from the tin roof
    B. Raindrops falling on him in the balcony
    C. Raindrops falling on him at the valley
    D. Raindrops in his sleep

 

17. What do you mean by the word “ravine”?

    A. Rain
    B. Devine
    C. Plateau
    D. valley

Answer- D. Valley

18. For how long did they not see the sun for?

    A. 1-2 days
    B. 4-5 days
    C. 8-9 days
    D. 9-10 days

 

19. What happened when they did not see the sun for too long? Everything was __________.

    A. Warm and humid
    B. Cool and breezy
    C. Damp and humid
    D. Damp and soggy

 

20. What does one do when there is continuous rain for too many days?

    A. Go outside
    B. Go to unimportant places
    C. Pace in the room
    D. Go sight-seeing

 

21. Which late monsoon flowers began to appear by August 12?

    A. Dahlias
    B. Ground orchids
    C. Wild balsam
    D. All of the Above

 

22. By when did the lush monsoon growth reach its peak?

    A. August 12
    B. August 31
    C. October 1
    D. August 2

 

23. Which colour does the seeds of cobra lily turn to mark the end of monsoon season?

    A. Red
    B. Yellow
    C. Pink<
    D. green

 

24. Which colour will the ferns turn into when the monsoon is over?

    A. Red
    B. Yellow
    C. Pink
    D. orange

 

25. “. Ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly orchids put on a fashion display on the grassy slopes of __________”

    A. Valley<
    B. Mussoorie
    C. Landour
    D. None of the above

 

26. Who brings money, according to the grandmother?

    A. Chuchundars
    B. Snakes
    C. Leeches
    D. leopards

 

27. Which month marked the beginning of winter rain?

    A. September
    B. October
    C. November
    D. March

 

28. Which hill station is he mainly talking about?

    A. Mussoorie
    B. Manali
    C. Lansdowne
    D. Nainital

 

29. Which month marked the end of winter season?

    A. January
    B. February
    C. March
    D. December

 

30. “Even as I write, I see a _________ forming.”

    A. Rainbow
    B. Cloud
    C. Storm<
    D. None of these

 

Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

B

11

A

21

D

2

D

12

A

22

B

3

B

13

B

23

A

4

C

14

A

24

B

5

A

15

B

25

C

6

D

16

A

26

A

7

B

17

D

27

B

8

D

18

C

28

A

9

A

19

D

29

C

10

B

20

C

30

A

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History