Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 8>>

Class 8 English Honeydew book Poem 2 – Geography Lesson MCQs

Geography Lesson Class 8 English Honeydew book Poem 2 MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 8 English Honeydew book Poem 2 – Geography Lesson for the convenience of the students. Answers can be checked from the answer key provided at the end

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. Who is the poet of the poem “Geography Lesson”?

    A. Zulfikar Ghose
    B. Zulfikar Khosla
    C. Aesop
    D. Roald Dahl

 

2. When did it become clear as to why the city had developed the way it is?

    A. >At a height of ten thousand miles
    B. At a height of six miles
    C. At a height of six inches to the mile
    D. At a height of six thousand miles

 

3. “There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “haphazard”?

    A. That cannot be avoided
    B. That can be avoided
    C. Without plan or order
    D. With plan or order

 

4. “There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “inevitability”?

    A. That cannot be avoided
    B. That can be avoided
    C. Without plan or order
    D. With plan or order

 

5. What became clear when the jet reached ten thousand feet?

    A. Why cities ran along the river
    B. Why valleys are populated
    C. Logic of geography
    D. All of the Above

 

6. What was the “logic of geography”?

    A. Land and water attracted man
    B. Why valleys were populated
    C. Why cities ran along the river
    D. How cities are developed

 

7. When did it become clear that the earth was round?

    A. At a height of ten thousand miles
    B. At a height of six miles
    C. At a height of six inches to the mile
    D. At a height of six thousand miles

 

 

8. The earth has more _____ than _____.

    A. Land, sea
    B. Water, forest
    C. Life, land
    D. Sea, land

 

9. Why men found reasons to kill each other was _____.

    A. Easier to understand
    B. Difficult to understand
    C. Not needed to be understood
    D. Not mentioned in the poem

 

10. What was not clear from the sky?

    A. Why men on earth found causes to hate each other
    B. Why men on earth built walls to divide cities
    C. Why men on earth kill each other
    D. All of the Above

 

Answer key

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

6

A

2

C

7

B

3

C

8

D

4

A

9

B

5

D

10

D

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History