MCQs for Class 8 English It so Happened Book Lesson 11 “Ancient Education System of India”

CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 11 “Ancient Education System of India” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free Class 8 English It so Happened Book Lesson 11 – Ancient Education System of India. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference. 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. “To them, India was a land of _____”

A. Wealth
B. Abundance
C. Greenery
D. Wonder

 

2. How did they focus on holistic development?

A. By taking care of inner self
B. By taking care of outer self
C. Focusing on moral, spiritual, physical and intellectual aspects of life
D. All of the Above

 

3. Which balance were students taught to appreciate?

A. Balance between animals and plants
B. Balance between universe and the world
C. Balance between education and personal life
D. Balance between nature and human beings

 

4. “Teaching and learning followed the tenets of __________.”

A. Vedas and Upanishads
B. Only Vedas
C. Only Upanishads
D. None of the above

 

5. The education system emphasised on ______.

A. Healthy mind
B. Healthy body
C. Both A and C
D. None of the above

 

6. What does education in India have a heritage of?

A. Being pragmatic
B. Being achievable
C. Complementary to life
D. All of the Above

 

7. What was taught in the name of Physical education?

A. Krida
B. Vyayamaprakara
C. Yogasadhana
D. All of the Above

 

8. How did they assess students’ learning?

A. Tests
B. Exams
C. Debates
D. Presentations

 

9. Besides their teachers, who helped the younger students?

A. Advanced students
B. Parents
C. Society
D. King

 

10. Did both formal and informal education systems exist in India?

A. Yes
B. Only formal
C. Only informal
D. No

 

11. “_____ were the residential places of learning”

A. Temples
B. Gurukul
C. Tols
D. Viharas

 

12. What was the form of teaching?

A. Oral
B. Written
C. Both A and B
D. None of the Above

 

13. How did students memorise what was taught in class?

A. By writing
B. By meditating
C. By revising
D. By playing

 

14. Who were most of the ashrams named after?

A. Kings
B. God
C. Sages
D. Scholars

 

15. Maitreyi, Viswambhara, Apala, Gargi and Lopamudra have been called _____.

A. Queens
B. Woman scholars
C. Teachers
D. Sisters of scholars

 

16. What was the objective of residential learning?

A. Have complete learning
B. Lead a disciplined life
C. Realising one’s inner potential
D. All of the Above

 

17. How long did children stay away for their homes?

A. For each standard
B. For a year
C. For a decade
D. Till they achieved their goals

 

18. Where did the relationship of Guru and shishya strengthen?

A. Temples
B. Viharas
C. Gurukuls
D. Tols

 

19. Where did monks and nuns learn?

A. Temples
B. Viharas
C. Gurukuls
D. Tols

 

20. Where did the universities develop in connection with temples?

A. Benaras
B. Navadeep
C. Kanchi
D. All of the Above

 

21. Takshashila included religious teachings of___________.

A. Hinduism
B. Buddhism
C. Christianity
D. Islam

 

22. Who was Panini?

A. Grammarian
B. Physicist
C. Astronomer
D. Mathematician

 

23. What is the other name of Chanakya?

A. Panini
B. Magadh
C. Chandragupta Maurya
D. Kautilya

 

24. Who was a skilled opponent of statecraft?

A. Chanakya
B. Panini
C. Jivaka
D. I-Qing

 

25. What did teachers have autonomy for?

A. Selecting students
B. Designing their syllabi
C. Concluding the course
D. All of the Above

 

26. What was Nalanda called earlier?

A. Nolanda
B. Nala
C. Taxila
D. Nilanda

 

27. When did I-Qing and Xuan Zang visit Nalanda?

A. 5 Century CE
B. 12 Century CE
C. 7 Century CE
D. None of the Above

 

28. Who was Shilabhadra?

A. Chinese scholar
B. Indian Scholar
C. Chancellor of Nalanda
D. King

 

29. What was considered as the highest form of donation back then?

A. Contribution towards food
B. Contribution towards education
C. Contribution towards children
D. All of the Above

 

30. Did villagers support education in South India?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

Answer Key for Class 8 English It so Happened Book Lesson 11 Ancient Education System of India MCQs

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

D

11

B

21

B

2

D

12

A

22

A

3

D

13

B

23

D

4

A

14

C

24

A

5

C

15

B

25

D

6

D

16

D

26

B

7

D

17

D

27

A

8

C

18

C

28

C

9

A

19

B

29

B

10

A

20

D

30

A

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History