Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 8>>

MCQs for Class 8 English It so Happened Book Lesson 5 “Princess September”

CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 5 “Princess September” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free Class 8 English It so Happened Book Lesson 5 – Princess September.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

 

1. Who is the writer of the story “Princess September”?

A. Rudyard Kipling
B. Rabindranath Tagore
C. T.S. Eliot
D. Somerset Maugham

 

2. The story talks about the King and Queen of _____.

A. United Kingdom
B. Siam
C. Russia
D. Korea

 

3. How many daughters did they have?

A. Seven
B. Eight
C. Nine
D. Ten

 

4. What was the name of the youngest daughter?

A. January
B. October
C. September
D. August

5. “The King of Siam had a peculiar habit” What habit are they talking about?

A. Giving gifts on his birthday instead of receiving them
B. Receiving gifts on his birthday instead of giving them
C. Receiving gifts on others’ birthdays instead of giving it to them
D. Giving gifts to others’ on their birthdays instead of receiving it from them

 

6. What did the King give to his daughters?

A. Green parrot in green cage
B. Green parrot in golden cage
C. Golden parrot in green cage
D. He did not give them anything

 

7. What did the parrots say?

A. God save the King
B. Pretty Polly
C. Both A and B
D. None of the Above

 

8. How many hour(s) did the Princesses give to their parrots each day?

A. One
B. Two
C. Four
D. Countless hours

 

9. In how many languages could they say ‘Pretty Polly’?

A. Five
B. Seven
C. Nine
D. Eleven

 

10. “_____ said it was stuff and nonsense and the child had better go to bed without any supper.”

A. Princess September
B. Maids of Honour
C. The Queen
D. The King

 

11. “When he had finished, the Princess was ______  any more”

A. Not hungry
B. Not sleepy
C. Not sad
D. Not crying

 

12. How did the Princess feel when the little bird asked to be her pet?

A. Sad
B. Delighted
C. Depressed
D. Guilty

 

13. What did the parrots remind the King of?

A. Parrots
B. Nature
C. His daughters
D. His councillors

 

14. How did the eight princesses feel upon seeing that  the little bird received too much attention?

A. Happy
B. Glum
C. Vexed
D. Affectionate

 

15. What offer did the other Princesses make to Princess September?

A. To buy her the bird
B. To buy her a cage
C. To buy her a dog
D. To buy her a green and yellow parrot

 

16. Did Princess September accept her sisters’ offer?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

17. Where had the little bird gone?

A. To visit his father
B. To visit his mother
C. To visit his father-in-law
D. To visit his mother-in-law

 

18. What did her sisters advise her to do when the bird came back?

A. Send him away
B. Lock him in a cage
C. Feed him
D. Show him to the parrots

 

19. “They got up and walked out of the room, shaking their heads, and they left September very ______.”

A. Relieved
B. Satisfied
C. Anxious
D. Uneasy

 

20. What did she tell the bird upon locking him in the cage at first?

A. That she was fond of him
B. That her mother’s cats were supposed to be prowling all night
C. That the parrots were open all night
D. She did not lock him in a cage

 

21. On what condition did the bird agree to stay in all night?

A. If she kept him in it forever
B. If she gave him food
C. If she let him sleep
D. If she let him out in the morning

 

22. Did the bird feel like singing that night in the cage?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

23. Why did the bird reject September’s offer to take him out everyday?

A. He loved staying inside
B. He loved looking through the window
C. He did not like Princess September
D. He did not like the view through the bars of the cage

 

24. What did the eight Princesses tell her when she was worried about the bird?

A. She should let him out
B. She should stay firm
C. She should sing for him
D. She should force him to sing

 

25. The next morning, when Princess September tried to wake him up, he looked as if he was _____.

A. Still mad
B. Tired
C. Fine
D. Dead

 

26. “I cannot sing unless I’m ____”

A. Happy
B. Delighted
C. Well fed
D. Free

 

27. “Good gracious me, how _____ I am,” he exclaimed.”

A. Melodious
B. Grateful
C. Fortunate
D. Stiff

 

28. What helped Princess September in becoming extremely beautiful?

A. The little bird’s song
B. Letting the bird free
C. Keeping the window closed
D. Keeping the window open day and night

 

29. Who did Princess September marry?

A. King of Cambodia
B. King of Columbia
C. King of Canada
D. King of China

 

30. Who did the other Princesses get married to?

A. Other Kings
B. King’s Councillors
C. Siamese Cats
D. None of the above

Answer Key for Class 8 English It so Happened Book Lesson 5 Princess September MCQs

 

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

D

11

D

21

D

2

B

12

B

22

B

3

C

13

D

23

D

4

C

14

C

24

B

5

A

15

D

25

D

6

B

16

B

26

D

7

C

17

C

27

D

8

A

18

B

28

D

9

B

19

D

29

A

10

C

20

B

30

B

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History