Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 8>>

MCQs for Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 “The Comet-II”

CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 “The Comet-II” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 – The Comet-II. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. The lesson Comet-I and Comet-II is written by __________.

A. Jayant Narlikar
B. John Macpherson
C. Manoj Dutta
D. Indrani Debi

 

2. What time was it when Sir John dropped off James at the hotel off the Regent Street after the deliberations on the meeting?

A. 12 a.m.
B. 1 a.m.
C. 2 a.m.
D. 6 a.m.

 

3. Why was it hard to believe the calamity of the future on that night?

A. he night was peaceful
B. It was very late
C. It was unbelievable
D. It was a lie

 

4. When did James’ doubts about Sir John’s efficiency disappear?

A. When he reported for the meeting
B. When he saw all the listed experts present
C. Both A and B
D. None of the above

 

5. Who was Sir John’s special invitee?

A. Indrani Debi
B. James Forsyth
C. Manoj Dutta
D. All of the Above

 

6. Who all were invited to the meeting?

A. Astronomers and Computer scientists
B. Nuclear physicists and Space technologists
C. Biologists p
D. All of the Above

 

7. How long did the Conference continue for?

A. A day
B. Two days
C. A week
D. Two weeks

 

8. How long did Duttada stay after the meeting?

A. An hour
B. A day
C. A week
D. Two weeks

 

9. What was the first thing experts did in the meeting?

A. Checked and rechecked James’ calculations
B. Came to solutions
C. Disagreed upon James’ predictions
D. Had lunch

 

10. What did the experts think about James’ calculations?

A. They were right
B. They were wrong
C. They had errors
D.They weren’t updated

 

11. What measure(s) did the experts dismiss?

A. Defensive
B. Offensive
C. No action
D. Both A and B

 

12. What measure(s) did the experts agree on?

A. Defensive
B. Offensive
C. No action
D. Both A and B

 

13. What was the name of their operation?

A. Project Light Action
B. Project Camera Action
C. Project Nuclear Brigade
D. Project Light Brigade

 

14. What was the date on which the collision was predicted to happen?

A. October 10
B. November 15
C. December 15
D. Mid October

 

15. “The success of the experiment depended on _____________.”

A. The timing of their operation
B. The amount of nuclear load
C. The distance of the comet from the Earth
D. How massive the comet was

 

16. “Do you think we will succeed?” Duttada asked Sir John Macpherson for his opinion. What did Sir John reply?

A. Yes, it will succeed
B. No, it will not succeed
C. I will not buy Christmas presents till December 15
D. I will buy Christmas presents right away

 

17. What was the crowd at his home for?

A. Greeting him
B. A yajna
C. Lunch
D. Star-gazing

 

18. Who explained Duttada why the rituals were important?

A. Indrani Debi
B. Khoka
C. Sibaji Babu
D. Sir John

 

19. “May I know what specific advantage there is in this ceremony?” What was the specific advantage?

A. Ensuring peace
B. Prevent ill-effects of the comet
C. Preventing bad luck
D. Welcoming him from London

 

20. Who, according to Sibaji Babu, recommended these yajnas?

A. Guruji
B. Indrani Debi
C. Sir John
D. Their forefathers

 

21. What did Sir John and Duttada’s friendship grow out of?

A. Duttada’s comet discover
B. Sir John’s power
C. Their appreciation for each other’s work
D. Their collective hatred for astronomy

 

22. What was written in the letter that Duttada received during mid-October?

A. Sir John will buy Christmas presents
B. Project Light Brigade is delayed
C. Project Light Brigade isn’t necessary
D. Charge of Project Light Brigade has begun

 

23. What questions came to Duttada’s mind after reading the letter?

A. Will it achieve the rendezvous in time and at the right place?
B. Will the remote control detonation work?
C. What if the gigantic nuclear pile fails to fire?
D. All of the Above

 

24. What was Duttada’s sole daytime relaxation?

A. When he was in the company of Khoka
B. Star-gazing with Dibya
C. Communication with Indrani Debi
D. Both A and  B

 

25 when did he receive the next message from Sir John?

A. October 10
B. November 15
C. December 15
D. November 18

 

26. What was written in that message?

A. Sir John will buy Christmas presents
B. Project Light Brigade is delayed
C. Project Light Brigade isn’t necessary
D. Charge of Project Light Brigade has begun

 

27. How close did Comet Dutta come near Earth?

A. Very close
B. 50,000 kilometres
C. 80,000 kilometres
D. Not so close

 

28. Why according to Indrani Debi, did everything happen safely?

A. Project Light Brigade
B. Yajna
C. Prayers
D. None of the above

 

29. Who performed the yajna?

A. Duttada
B. Sibaji Babu
C. Khoka
D. No one

 

30. Which of the following did Duttada find difficult to understand?

A. The gulf that separates the rich from the poor
B. The gulf that separates the educated from the illiterate
C. The gulf that separates the privileged from the unprivileged.
D. The gulf that separates rationality and superstitions

 

Answer Key for Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 The Comet-II MCQs

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

A

21

C

2

B

12

B

22

D

3

A

13

D

23

D

4

C

14

C

24

D

5

C

15

D

25

D

6

D

16

C

26

A

7

C

17

B

27

C

8

D

18

C

28

B

9

A

19

B

29

C

10

A

20

D

30

D

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History