Class 8 English Honeydew book Chapter 10 – The Great Stone Face-II MCQs

The Great Stone Face-II Class 8 English Honeydew book Chapter 10 MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 8 English Honeydew book Chapter 10 – The Great Stone Face-II for the convenience of the students. Answers can be checked from the answer key provided at the end.

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. Who is the writer of the story “The Great Stone Face-I and II”?

    A. Nathaniel Hawthorne
    B. Shashikant Das
    C. Ernest
    D. Rudyard Kipling

 

2. “ more numerous than the white hairs on his head were the _____ thoughts in his mind. “

    A. Negative
    B. Good
    C. Daily
    >
    D. wise

 

3. Was Ernest famous?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

4. How did he receive his visitors?

    A. Gently
    B. Poorly
    C. Rudely
    D. None of the above

 

5. “While Ernest had been growing old, God had granted a new _____ to this earth.”

    A. Shopkeeper
    B. Soldier
    C. Prophecy
    D. Poet

 

6. Who did he celebrate in his poems?

    A. Himself
    B. The Great Stone Face
    C. Ernest
    D. Valley

 

7. What do you mean by customary toil?

    A. Customs
    B. Traditions
    C. Usual work
    D. Exceptional work

 

8. Did the Great Stone Face agree with the writer of the book being the man in the prophecy?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Maybe not

 

9. Whose wisdom walked hand in hand with the noble simplicity of his life?

    A. Poet
    B. Ernest
    C. Shopkeeper
    D. None of the above

 

10. When did the poet visit Ernest?

    A. Summers
    B. Winters
    C. Spring
    D. Autumn

 

11. What was Ernest doing when the poet saw him?

    A. Reading a book
    B. Holding a book
    C. Looking at the Great Stone Face
    D. All of the Above

 

12. Who never saw the Great Stone Face look so hospitably at a stranger?

    A. >People of the village
    B. Poet
    C. Ernest
    D. All of the Above

 

13. Had the poet seen a man so gentle and kind like Ernest before?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

14. Did the Great Stone Face bend to listen to the poet?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Maybe not

 

15. Why was Ernest sad?

    A. Upon seeing the poet
    B. Upon knowing the poet is not the man in the prophecy
    C. Upon realising he himself is not the man in the prophecy
    D. All of the Above

 

16. Who said, “I am not worthy to be its likeness”?

    A. Poet
    B. Ernest
    C. No one
    D. None of the Above

 

17. Why did he not consider himself worthy to be its likeness?

    A. His life did not correspond with his thoughts
    B. He had unfulfilled dreams
    C. He lacked faith in his own thoughts
    D. All of the Above

 

18. When did Ernest use to speak to his neighbours?

    A. Sunrise
    B. Sunset
    C. Dawn
    D. Midnight

 

19. Were they able to see the Great Stone Face from the meeting point?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

20. “Ernest threw a look of familiar __________ around upon his audience.”

    A. Rudeness
    B. Disgust
    C. Disappointment
    D. Kindness

 

21. “ His words had power, because they agreed with his thoughts; and his thoughts had reality and depth, because they harmonised with the life which he had always lived” Who is he in the above line?

    A. Ernest
    B. Poet
    C. The Great Stone Face
    D. None of the Above

 

22. “ It was not mere breath that the preacher uttered; they were the words of _____.”

    A. A liar
    B. A believer
    C. Life
    D. Truth

 

23. Had the poet ever written something nobler than the poetry of Ernest’s life and character?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

24. Who/what did the golden light of the sun fall upon?

    A. The Great Stone Face
    B. Ernest
    C. Poet
    D. Audience

 

25. White mist around the Great Stone Face has been compared to ______.

    A. Ernest’s white hair
    B. Ernest’s eyebrow’s hair
    C. Poet’s white hair
    D. Poet’s eyebrow’s hair

 

26. “Behold! Behold! _____ is himself the likeness of the Great Stone Face!”

    A. Ernest
    B. The poet
    C. The Great Stone Face
    D. None of the Above

 

27. Who said, “Behold! Behold!..”

    A. Ernest
    B. The poet
    C. Someone from the audience
    D. None of the above

 

28. Did everyone agree with man?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

29. Was the old prophecy fulfilled?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Not mentioned in the story

 

30. Did Ernest agree with everyone when they found the man with likeness of the Great Stone Face?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. None of the above

 

Answer key-

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

D

21

A

2

D

12

C

22

C

3

A

13

B

23

B

4

A

14

B

24

A

5

D

15

B

25

B

6

B

16

A

26

A

7

C

17

D

27

B

8

B

18

B

28

A

9

B

19

A

29

A

10

A

20

D

30

B

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History