Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 8>>

The Summit Within Class 8 English Honeydew book Chapter 5 MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 8 English Honeydew book Chapter 5 - The Summit Within for the convenience of the students. The Answer key is provided at the end.

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

1. Who is the author of the lesson “The Summit Within”?

A. H.PS. Ahluwalia
B. Satyajit Ray
C. Paulo Coelho
D. Dan Brown

 
2. Which was the most dominant feeling as he looked over miles of panorama below him?

    A. Tiredness
    B. Fatigue
    C. Joy
    D. humility

 

3. “The _____ in me seemed to say, “Thank God, it’s all over!”

    A. Emotional
    B. Mental
    C. Physical
    D. None of the Above

 

4. Why was there a tinge of sadness in him?

    A. All the roads hereafter would lead down
    B. He was physically tired
    C. He did not want to go back
    D. All of the above

 

5. “ The man who has been to the _____ is never the same again.”

    A. Mountains
    B. Plains
    C. Plateaus
    D. forest

 

 

6. What is the other summit being talked about in the lesson?

    A. Summit of the body
    B. Summit of the mind
    C. Summit of the stomach
    D. Summit of the legs

 

7. What was his personal answer to the question, “Why do people climb mountains”?

    A. Because they exist
    B. He is attracted by them
    C. He is miserable when away from them
    B. Both B and C

 

8. A climb to the summit means __________.

    A. Endurance
    B. Persistence
    C. Will power
    D. All of the above

 

9. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating, as it was for me also. What do you mean by the word, “exhilarating”?

    A. Tiring
    B. Very exciting
    C. Joyous
    D. None of the Above

 

10. Mountains are a means of communion with _____.

    A. God
    B. Oneself
    C. Friends
    D. Family

 

11. What was the answer to this question, “Why Everest”?

    A. It's the highest
    B. >It's the mightiest
    C. Has defied many attempts
    D. All of the Above

 

12. What does the author call the change that he experienced?

    A. Mystical
    B. Joyous
    C. Both  A and B
    D. None of the Above

 

13. “It is a challenge difficult to _____”

    A. Bear
    B. Overcome
    C. Resist
    D. All of the Above

 

14. What does the man who has climbed Everest become conscious of?

    A. His own smallness in the large world
    B. One’s emotions
    C. One’s responsibilities
    D. All of the above

 

15. The experience is _____.

    A. Physical
    B. Spiritual
    C. Emotional
    D. All of the Above

 

16. What do famous climbers have left records of?

    A. Their age
    B. Help received from others
    C. Help given to others
    D. None of the Above

 

17. “You ______ every nerve as you take another step.”

    A. Strain
    B. Pull
    C. Relax
    D. None of the Above

 

18. Why do you curse yourself?

    A. For not completing the ascent
    B. For letting yourself into this
    C. For reaching the summit
    D. For going back

 

19. What do you tell yourself while looking around on the summit?

    A. It was worthwhile
    B. It was not worthwhile
    C. It was okayish
    D. It was hard

 

20. What do the surrounding peaks look like?

    A. A jewelled necklace
    B. A jewelled bracelet
    C. A jewelled anklet
    D. one of the Above

 

21. Whose picture did he leave on Everest?

    A. Guru Nanak
    B. Goddess Durga
    C. Cross
    D. Buddha

 

22. Why do you bow down at the peak?

    A. To make submission to God
    B. Out of fatigue
    C. Out of boredom
    D. Out of joy

 

23. What does each man carry within himself?

    A. A mountain peak
    B. A plateau
    C. A plain
    D. None of the above

 

24. Why must one climb the summit within?

    A. To prove to others
    B. To reach fuller knowledge
    C. To show off
    D. To live fully each day

 

25. According to the author, is the summit of the mountain similar to the summit within?

    A. Yes
    B. Maybe
    C. No
    D. Not mentioned in the story

 

 

26. What does the climb certainly do to you?

    A. Keeps you same
    B. Changes you
    C. Motivates you
    D. All of the above

 

27. What does he think his experience as an Everestor has provided him?

    A. Strength to face life’s challenges
    B. Motivation
    C. Inspiration
    D. None of the above

 

28. The internal summits are ______ than the ones outside.

    A. Lower
    B. Equal to
    C. Higher
    D. None of the above

 

29. In which year did he climb Everest?

    A. 1965
    B. 1966
    C. 1695
    D. 1699

 

30. Did he climb Everest alone?

    A. Yes
    B. No
    C. Maybe
    D. Don't know

 

Answer key

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

D

21

A

2

D

12

A

22

A

3

C

13

C

23

A

4

A

14

A

24

B

5

A

15

D

25

A

6

B

16

B

26

B

7

D

17

A

27

A

8

D

18

B

28

C

9

B

19

A

29

A

10

A

20

A

30

B

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History