The Great Stone Face-I Class 8 English Chapter 9 MCQs

NCERT Class 8 English Honeydew Book Chapter 9 The Great Stone Face-I Multiple Choice Questions with Answers

The Great Stone Face-I MCQs – CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from CBSE Class 8 English Honeydew book Chapter 9 The Great Stone Face-I for the convenience of the students. Answers can be checked from the answer key provided at the end.

 

 
1. At what time did Ernest and his mother sat outside their cottage?

   

A. Sunset
B. Sunrise
C. Midnight
D. dawn

2. “They had only to lift their eyes and there it was, plain to be seen…”. “It” refers to _____________.

A. The native valley
B. The Great Stone Face
C. The Great river
D. None of the above

3. What brightened all it’s features?

A. Torchlight
B. Moonlight
C. Sunlight
D. snow

 

4. What was the Great Stone Face?

A. A pile of rocks that resembled a human face
B. A work of nature
C. Both A and B
D. None of the above

 

5. The Great Stone Face was only visible from a particular distance. True or False?

A. True
B. False
C. Partially true
D. Partially false

 

6. One would lose the outline if they went too __________.

A. Far
B. Near
C. Low
D. high

 

7. “ But seen from a distance, the clouds clustering about it, the Great Stone Face seemed positively to be _____.”

A. Alive
B. Dead
C. Sleeping
D. awake

 

8. Who did people believe they owed the fertility of the valley to?

A. Ernest
B. Rainfall
C. The Great Stone Face
D. The Prophecy

 

9. What do you mean by “prophecy”?

A. statement that tells what happened in the past
B. statement that tells what will happen in the future
C. statement that tells what is happening right now
D. any statement

 

10. What did the old prophecy say?

A. A man bearing the likeness of the Great Stone Face will come
B. The man will be greatest and noblest of his time
C. The man will be born in the valley
D. All of the Above

 

11. Did Ernest want to live enough to see the prophecy come true?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

12. __________ was an affectionate and thoughtful woman.

A. Ernest’s neighbour
B. Ernest’s grandmother
C. Ernest’s great grandmother
D. Ernest’s mother

 

13. Did Ernest ever forget the story his mother told him?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

14. Ernest was a happy and pensive child. What do you mean by the word “pensive”?

A. Thoughtful
B. Helpful
C. Beautiful
D. grateful

 

15. What did Ernest do after finishing the work of the day?

A. Go home
B. Gaze at the Great Stone Face
C. Play
D. See his friends

 

16. What was the name of the first man they suspect to be the man from the prophecy?

A. Gathergol
B. Blood-and-Thunder
C. Ernest
D. None of the Above

17. What did he do for a living?

A. Farmer
B. Shopkeeper
C. Soldier
D. commander

 

18. Why did he want to come to the valley?

A. For vacation
B. To do business
C. To spend his weekend where he was born
D. To spend his last few days where he was born

 

19. What was Ernest doing when the man arrived?

A. Working
B. Gazing at the valley
C. Waiting to welcome him
D. Not mentioned in the story

 

20. Did the man resemble the Great Stone Face, according to Ernest?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

21. What did the Stone Face seem to tell Ernest?

A. Fear not
B. The man will come
C. Nothing
D. Both A and B

 

22. Who saw nothing remarkable in Ernest’s way of living?

A. The Great Stone Face
B. Ernest
C. Gathergold
D. Inhabitants of the valley

 

23. What was folly but pardonable?

A. Ernest gazing at the valley
B. Ernest living an unremarkable life
C. Ernest being neighbourly
D. Ernest being diligent and hard working

 

24. Ernest was __________.

A. Industrious
B. Kind
C. Neighbourly
D. All of the Above

 

25. Who did the Great Stone Face become for Ernest?

A. Friend
B. Teacher
C. Enemy
D. Mentor

26. The wisdom that came to him was better than the one that can be learnt from __________.

A. teacher
B. friend
C. enemy
D. book

 

27. Did Ernest know that the thoughts that came to him were of higher tone than what all men shared with him?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. Not mentioned in the story

 

28. Who was the second man they judged to be the man from the prophecy?

A. Gathergold
B. Blood-and-Thunder
C. Ernest
D. None of the Above

 

29. Who was Blood-and-Thunder?

A. Commander
B. Shopkeeper
C. Farmer
D. Teacher

 

30. Did Blood-and-Thunder bear resemblance to the Great Stone Face?

A. Yes
B. No
C. Maybe
D. not mentioned in the story

 

Answer key

 

Q. No.
Answer
Q. No.
Answer
Q. No.
Answer
1
A
11
A
21
D
2
B
12
D
22
D
3
C
13
B
23
A
4
C
14
A
24
D
5
A
15
B
25
B
6
B
16
A
26
D
7
A
17
B
27
B
8
C
18
D
28
B
9
B
19
B
29
A
10
D
20
B
30
B

 
Also See : 
Honeydew Book Lessons MCQs

Honeydew Book Poems MCQs

It so Happened Book Lessons MCQs