Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 8>>

Glimpses of the Past Class 8 English Honeydew book Chapter 3 MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 8 English Honeydew book Chapter 3 - Glimpses of the Past for the convenience of the students. After taking the free test, students can check the answers from the answer key given at the end.

 

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History

 

    1. Glimpses of the past is written by __________.

    A. Satyajit
    B. S. D Sawant
    C. Satyajit Ray
    D. Amitav Ghosh

 

2. Who is the singer singing in Picture-1?

    A. Asha Bhosle
    B. Lata Mangeshkar
    C. Sunidhi Chauhan
    D. Kanika Kapoor

 

3. Who all are present in Picture-1?

    A. Indira Gandhi
    B. Pandit Jawaharlal Nehru
    C. Lal Bahadur Shastri Ji
    D. All of the above

 

4. With its superior weapons, the _____________ was extending its power in 18th century India.

    A. British East India Company
    B. British West India Company
    C. British North India Company
    D. British India Company

 

5. A far-seeing ruler like the brave __________ of Mysore fought the British till he died fighting!

    A. Raja Ram Mohan Roy
    B. Subhash Chandra Bose
    C. Pandit Jawaharlal Nehru
    D. Tipu

 

 

6. How did the Indians react to these conquests?

    A. They thought peace would prevail now
    B. God had sent the Britishers
    C. That they have become slaves to the Englishmen
    D. All of the above

 

7. What were the social practices that were being preached by the religious leader?

    A. Child Marriage
    B. Untouchability
    C. Inferiority towards women
    D. All of the above

 

8. Which other methods did the Britishers invent to increase their profits?

    A. No import duty on goods imported from England
    B. No export duty on goods exported to England
    C. Both a and b
    D. None of the above

 

9. Who tried to end superstitions in India?

    A. Tipu Sultan
    B. Raja Ram Mohan Roy
    C. Subhash Chandra Bose
    D. All of the above

 

10. What did he mean by “Cows are of different colours, but the colour of their milk is the same”.

    A. Every religion is different
    B. Teachings of every religion are different
    C. Teachings of every religion are same
    D. None of the above

 

11. What was Raja Ram Mohan Roy fascinated by?

    A. Science
    B. Hindi
    C. History
    D. People

 

12. Who started the newspapers that were stopped by the Britishers in 1823?

    A. Raja Ram MohanRoy
    B. Tipu
    C. Subhash Chandra Bose
    D. None of the Above

 

13. What was Regulation III that was passed by the Britisher?

    A. New land rules
    B. Imprisoning any Indian without a trial in court
    C. Both a and b
    D. None of the above

 

14. What was the situation of Indian cotton weavers?

    A. Miserable
    B. Good
    C. Flamboyant
    D. Not known

 

15. Who said the lines “The bones of cotton weavers are bleaching the plains of India”?

    A. Macaulay
    B. Governor General Bentinck
    C. Tipu
    D. None of the above

 

16. Education in India was in which language?

    A. Sanskrit
    B. Persian
    C. Both A and B
    D. None of these

 

17. Which language did the Britishers want to change the Education to?

    A. Sanskrit
    B. English
    > C. Perisan
    D. Hindi

 

18. By __________, the British had conquered the whole of India.

    A. 1854
    B. 1856
    C. 1858
    D. 1852

 

19. What was the source of discontent that was brewing in the East India Company’s army?

    A. Mansions for the English
    B. Slow promotions
    C. Pittance
    D. All of the Above

 

20. Who was told that the grease on the bullet they have to bite is made from the fat of cows and pigs?

    A. Brahmin soldiers
    B. Sepoys in Bengal
    C. Tipu
    D. All of the above

 

21. ___________ flowers circulated among Indian soldiers

    A. Rose
    B. Marigold
    C. Lily
    D. Lotus

 

22. The masses gave all help and shelter to the __________.

    A. Englishmen
    B. Europians
    C. Patriots
    D. They did not give support to anyone.

 

23. Where did the sepoys march to?

    A. Delhi
    B. Meerut
    C. Bengal
    D. Bihar

 

24. What were people losing due to the new land rules?

    A. Family
    B. Trees
    C. Land
    D. None of the above

 

25. Who was the former ruler of Lucknow who was bitter?

    A. Begum Hazrat Mahal
    B. Maulvi Ahmedulla
    C. Azimulla Khan
    D. None of the above

 

 

26. Who did Azmulla Khan want their leader to be in this war of Independence?

    A. Tipu
    B. Tatya Tope
    C. Kunwar Singh
    D. Peshwa Nana Saheb

 

27. Who was hit by a bullet in the wrist?

    A. Tipu
    B. Tatya Tope
    C. Kunwar Singh
    D. Peshwa Nana Saheb

 

28. Who did he serve it as an offering to?

    A. Tipu
    B. Mother Ganga
    C. Britishers
    D. Mother India

 

29. Where did the patriots fight pitch battles?

    A. North India
    B. North east India
    C. Western India
    D. Eastern India

 

30. Where did the leader Maulvi Ahmedulla belong to?

    A. Bengal
    B. Faizabad
    C. Allahabad
    D. Bihar

 

Answer key

 

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

B

11

A

21

D

2

B

12

A

22

A

3

D

13

B

23

A

4

A

14

A

24

C

5

D

15

B

25

A

6

D

16

C

26

D

7

D

17

B

27

C

8

A

18

B

28

B

9

B

19

D

29

A

10

C

20

A

30

B

 

Class 8 English Lessons Class 8 English MCQ Take Free MCQ Test English
Class 8 Science Lessons   Take Free MCQ Test Science
Class 8 Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
CBSE CLASS 8 Social Science Lessons Take Free MCQ Test History