Glimpses of India Chapter 7 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English First Flight reader chapter 7 Glimpses of India. Part 1 – A Baker from Goa by Lucio Rodrigues, Part 2 – Coorg by By Lokesh Abrol, Part 3 – Tea from Assam by Arup Kumar Dutta.  Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 7 from the First Flight reader published by NCERT. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of these MCQs of Glimpses of India.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Glimpses of India from First Flight book.

Click here for notes, summary of Glimpses of India part 1 A Baker from Goa

Click here for notes, summary of Glimpses of India part 2 Coorg

Click here for notes, summary of Glimpses of India part 3 Tea from Assam

Click here for MCQ video of Glimpses of India

Watch the video explanation of Glimpses of India Part 1 A Baker from Goa here

Watch the video explanation of Glimpses of India Part 2 Coorg here

Watch the video explanation of Glimpses of India Part 3 Tea from Assam here

 

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of "A Baker from Goa"?

A) Arup Kumar Datta
B) Lokesh Abrol
C) Lucio Rodrigues
D) None of the Above

 

Q2- Who is the author of "Coorg"?

A) Arup Kumar Datta
B) Lokesh Abrol
C) Lucio Rodrigues
D) None of the Above

 

Q3- Who is the author of "Tea from Assam"?

A) Arup Kumar Datta
B) Lokesh Abrol
C) Lucio Rodrigues
D) None of the Above

 

Q4- What are the bakers known as in Goa?

A) Pader
B) Portugese
C) pekar
D) Baker

 

Q5- The baker was also their ______.

A) friend
B) companion
C) guide
D) all of the above

 

Q6- What did the children long for?

A) Loaves
B) bread bangles
C) banana bread
D) all of the above

 

Q7- How many times did the baker come everyday?

A) Once
B) Twice
C) Thrice
D) varies daily

 

Q8- _____ was called kabai.

A) Baker’s dress
B) baker’s basket
C) baker’s bamboo
D) baker’s song

 

Q9- Coorg is a _________country.

A) tea
B) bread
C) coffee
D) green

 

Q10- Where is Coorg situated?

A) Mysore
B) Mangalore
C) Karnataka
D) Kerala

 

Q11- The first chief of the Indian Army is from _____.

A) coorg
B) Goa
C) Mysore
D) Punjab

 

Q12- _____ river obtains its water from Coorg.

A) Yamuna
B) Narmada
C) Kaveri
D) Tapi

 

Q13- "The climb to the _____hills brings you  into a panoramic view of the entire misty landscape  of Coorg."

A) Brahmagiri
B) Himalayan
C) Nilgiri
D) Parvati

 

Q14- What are the activities available in Coorg?

A) River-rafting
B) Canoeing
C) Mountain biking
D) All of the above

 

Q15- What is rappelling?

A) travelling in a river in a canoe
B) travelling in a river in a raft
C) going down a cliff by sliding down a rope
D) None of the Above

 

Q16- What is canoeing?

A) travelling in a river in a canoe
B) travelling in a river in a raft
C) going down a cliff by sliding down a rope
D) All of the above

 

Q17- "Almost everyone in the compartment was drinking _____ too"

A) Coffee
B) Juice
C) Tea
D) Water

 

Q18- Was Rajvir a fan of detective stories?

A) Yes
B) No
C) maybe
D) don’t know

 

Q19- What is Assam popularly known as?

A) Tea country
B) Coffee country
C) Green country
D) Plantation country

 

Q20- The words like ‘chai’ and ‘chini’ are derived from _____.

A) Indi
B) China
C) France
D) None of the Above

 

Q21- In Europe, tea was drunk as more of a _____ than _____.

A) medicine, beverage
B) beverage, medicine
C) sleep waver, medicine
D) sleep banisher, medicine

 

Q22- What was Dhekiabari?

A) name of a station
B) tea garden managed by Pranjol’s father
C) tea garden managed by Rajvir’s father
D) name of a hill

 

Q23- What is the duration of the second flush or sprouting period?

A) June-August
B) October-December
C) May-July
D) August-November

 

Q24- “You seem to have done your homework before coming,” Pranjol’s father said in surprise. Which homework is he talking about?

A) Holiday homework
B) Tuition homework
C) Knowledge about Assam
D) All of the Above

 

Q25- Where did Rajvir and Pranjol study?

A) Assam
B) Coorg
C) Goa
D) Delhi

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

C

11

A

21

A

2

B

12

C

22

B

3

A

13

A

23

C

4

A

14

D

24

C

5

D

15

C

25

D

6

B

16

A

26

 

7

B

17

C

27

 

8

A

18

A

28

 

9

C

19

A

29

 

10

C

20

B

30

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer