Two Stories about Flying Chapter 3 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English First Flight reader chapter 3 Two Stories about Flying Part 1- His First Flight by Liam O Hearty and Part 2 – Black Aeroplane by Frederick Forsryth. Students of Class 10 can prepare  the MCQs of Chapter 3 from the First Flight reader published by NCERT. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of these MCQs of Two Stories about Flying Part 1- His First Flight and Part 2 – Black Aeroplane.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Two Stories about Flying from First Flight book.

Click here for notes, summary of Two Stories about Flying

Click here for MCQ video of Two Stories about Flying

Watch the video explanation of Two Stories about Flying Part 1 here

Watch the video explanation of Two Stories about Flying Part 2 here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of "His First Flight"?

A) Liam O’ Flaherty
B) Frederick Forsyth
C) Roal Dahl
D) Paulo Coehlo

 

Q2- Who is the author of "Black Aeroplane"?

A) Liam O’ Flaherty
B) Frederick Forsyth
C) Roal Dahl
D) Paulo Coehlo

 

Q3- The lesson "His First Flight" is about a ______

A) pilot
B) seagull
C) parrot
D) pigeon

 

Q4- Why was he afraid to fly?

A) he was a coward
B) he was afraid his wings will not support him
C) he was afraid that everyone would judge him
D) both 1 and 2

 

Q5- What did his parents threaten him with if he didn’t flew away?

A) to never talk to him
B) to punish him
C) to starve him
D) to abandon him

 

Q6- What were his parents teaching his brothers and sisters?

A) to perfect the art of flying
B) to skim the waves
C) to dive for fish
D) all of the above

 

Q7- The sight of ________ maddened him.

A) his brothers flying
B) his siblings enjoying without him
C) food
D) all of the above

 

Q8- What urged him to make his first flight?

A) hunger
B) sight of fish
C) courage
D) both 1 and 2

 

Q9- Why did his mother stop midway while giving him the fish?

A) she was mad at him
B) to push him to fly out of hunger
C) she didn’t want to give him the fish
D) she got tired

 

Q10- The title "Black Aeroplane" is based on?

A) the aeroplane that helped the pilot
B) the pilot’s aeroplane
C) aeroplane in the stormy sky
D) none of the above

 

Q11- The pilot was flying from _____ to _____.

A) England, France
B) England, India
C) France, England
D) France, India

 

Q12- What was the pilot looking forward to?

A) to reach his destination
B) to meet his family
C) his holiday
D) both 2 and 3

 

Q13- Which control station did he contact on his way?

A) Paris
B) India
C) England
D) he didn’t contact any

 

Q14- "They looked like black mountains standing in front
of me across the sky". What looked like black mountains?

A) Black mountains
B) Storm clouds
C) tall buildings
D) black plateau

 

Q15- What risk did the pilot take?

A) flying back to Paris
B) missing the breakfast he desired
C) he took no risk
D) flying his old Dakota straight into the storm

 

Q16- What instruments had stopped working during the storm?

A) compass
B) radio
C) both of them
D) none of them

 

Q17- What was the pilot not sorry about?

A) missing his holiday
B) driving the plane into the storm
C) risking the lives of fellow passengers
D) both 2 and 3

 

Q18- What did the seagull pretend was happening to him so that he could take his first flight?

A) he was unconscious
B) he was falling down the cliff
C) he was falling asleep
D) He lost his balance

 

Q19- What food did the seagull’s mother get for it?

A) earthworms
B) fish
C) insects
D) rodents

 

Q20- How far was the narrator from Paris when he saw dark clouds in the sky?

A) 200 km
B) 100 km
C) 50 km
D) 150 km

 

Q21- Which of the pilot’s intruments stopped working first?

A) compass
B) radio
C) both stopped together
D) both were working

 

Q22- When the pilot of the black aeroplane asked the narrator to follow him, in which direction did he turn the aeroplane?

A) south
B) north
C) east
D) west

 

Q23- Why didn’t the pilot turn the aeroplane back towards Paris?

A) He wanted to meet his family
B) He wanted to go on a holiday
C) He did not want to miss the breakfast
D) He did not like Paris

 

Q24- What was the name of the aeroplane that the pilot was flying?

A) Airbus
B) Boeing
C) Dakota
D) Minesotta

 

Q25- The pilot was not able to ___ anything

A) see
B) hear
C) speak
D) all of them

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

A

11

C

21

A

2

B

12

D

22

B

3

B

13

A

23

C

4

B

14

B

24

C

5

C

15

D

25

A

6

D

16

C

26

 

7

C

17

D

27

 

8

D

18

C

28

 

9

B

19

B

29

 

10

A

20

D

30

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here