The Proposal Chapter 11 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English Chapter 11, The Proposal by Anton Chekov have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 11-The Proposal from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Proposal. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Proposal from First Flight book.

Click here for notes, summary of The Proposal

Click here for MCQ video of The Proposal

Watch the video explanation of The Proposal here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the writer of the play "The Proposal"?

A) Robert Frost
B) Anton Chekov
C) Carolyn Wells
D) Robin Klein

 

Q2- What request did Chubukov think Lomov would make?

A) ask for her daughter’s hand in marriage
B) borrow money
C) borrow land
D) all of the above

 

Q3- Why was Lomov wearing his evening dress?

A) to pay New Year Eve’s visit
B) ask for his daughter’s hand in marriage
C) borrow money
D) borrow land

 

Q4- Who does Chubukov call a "lovesick cat"?

A) Lomov
B) himself
C) his maid
D) Natalya

 

Q5- " And it’s impossible for me not to marry". Why does he say so?

A) He’s 35 already
B) He suffer from palpitations
C) He has troubled sleep
D) All of the above

 

Q6- Where do Lomov and Natalya get on the wrong foot?

A) While talking about the weather
B) While talking about their land
C) While talking about their family relations
D) While the proposal

 

Q7- Which land were they fighting about?

A) Oxen Meadows
B) Birchwoods
C) Burnt Marsh
D) All of the above

Q8- What is Lomov’s side of justification about the land?

A) their land extended till Burnt Marsh
B) his grandmother always talked about it
C) his grandmother gave it to her great grandfather’s peasants
D) both 1 and 2

 

Q9- Why was Natalya arguing about the land?

A) she can’t stand unfairness
B) it was worth a lot
C) she was jealous of Lomov
D) All of the above

 

Q10- What explanation did Lomov give for his shouting?

A) his frustration
B) his short temper
C) his palpitations
D) he can’t stand unfairness

 

Q11- What did Chubukov had to say about the land?

A) they were his
B) They were Lomov’s
C) they were still disputed
D) they belong to none of them

 

Q12- Who threatened to take the matter to court?

A) Natalya
B) Lomov
C) Chubukov
D) None

 

Q13- How did Natalya react when her father told Lomov was here to propose her?

A) she gets angry
B) she sends her father to get him
C) she’s amazed
D) both 2 and 3

 

Q14- Why did Chubukov think it was a curse to be a father of a grown up daughter?

A) he had to go to call the man they had just shun out
B) he had to go to call the man who insulted them
C) he had to go call tthe man who shouted at them
D) All of the above

 

Q15- What was the topic of the second arguement?

A) the land
B) the proposal
C) the dogs
D) none

 

Q16- When does Natalya accept the proposal?

A) when Lomov went unconscious
B) when they finished arguing
C) when he proposed her
D) when Lomov came back in

 

Q17- What do they argue about after holding each other’s hands?

A) dogs
B) land
C) marriage venue
D) the cuisine

Q18- How are the Lomovs and Chubukovs related?

A) friends
B) cousins
C) neighbours
D) business associates

 

Q19- What had Natalya been doing when Lomov called for her?

A) cleaning the house
B) washing clothes
C) shelling peas
D) cooking food

 

Q20- What did Natalya offer Lomov?

A) tea
B) brakfast
C) coffee
D) lunch

 

Q21- The play is set in which country?

A) India
B) France
C) Russia
D) Japan

 

Q22- What is the name of Lomov’s dog?

A) Guess
B) Guard
C) Squeezer
D) Sweater

 

Q23- According to Lomov, what amount would be good enough for buying squeezer?

A) 60 Roubles
B) 35 Roubles
C) 25 Roubles
D) 40 Roubles

 

Q24- According to Lomov, what defect does squeezer have?

A) lame
B) old age
C) overshot
D) fat

 

Q25- What defect does guess have?

A) lame
B) old age
C) short in the muzzle
D) all of them

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

A

21

C

2

B

12

B

22

A

3

B

13

D

23

C

4

D

14

D

24

C

5

D

15

C

25

D

6

B

16

A

26

 

7

A

17

A

27

 

8

C

18

C

28

 

9

A

19

C

29

 

10

C

20

D

30

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here