A Letter to God Chapter 1 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English Chapter 1, A Letter to God by G.L. Fuentes have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 1- A Letter to God from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of A Letter to God.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 A Letter to God from First Flight book.

Click here for notes, summary of A Letter to God

Click Here for MCQ Video of A Letter to God

Watch the video explanation of A Letter to God here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Where was Lencho’s house situated?

A) bottom of the hill
B) top of a hill
C) top of a plateau
D) in a city

 

Q2- What was the only thing that the Earth needed according to Lencho?

A) a shower
B) a snowfall
C) strong winds
D) sunlight

 

Q3- Where did Lencho expect the downpour to come from?

A) north
B) north-east
C) north-west
D) south-east

 

Q4 – What did Lencho compare the large raindrops with?

A) silver coins
B) pearls
C) diamonds
D) new coins

 

Q5- Which crop was growing on Lencho’s fields?

A) Corn
B) Barley
C) Rice
D) None of the above

 

Q6- What destroyed Lencho’s fields?

A) heavy rainfall
B) hailstorm
C) landslide
D) flood

 

Q7- The field looked as if it were covered in _______.

A) salt
B) locusts
C) sugar
D) ice

 

Q8- Lencho compared the quantum of damage with

A) attack by rats
B) attack by crows
C) plague of locusts
D) None of the above

 

Q9- What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?

A) compensation from government
B) help from farmer’s association
C) help from God
D) there was no hope left

 

Q10- How did Lencho decide to contact his last resort?

A) by visiting them personally
B) through a letter
C) through e-mail
D) through fax

 

Q11- How much money did Lencho ask for?

A) 100 pesos
B) 1000 pesos
C) 10 pesos
D) 500 pesos

 

Q12- What was the immediate reaction of the postman on seeing the letter?

A) laughed whole-heartedly
B) cried
C) felt sad about what happened
D) felt empathetic

 

Q13- The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?

A) rude
B) helpful
C) friendly
D) enthusaistic

 

Q14- On seeing the letter, the postmaster was moved by Lencho’s ______

A) unwavering faith
B) handwriting
C) love for God
D) determination

 

Q15- Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?

A) he was a good man
B) he felt empathetic
C) to preserve Lencho’s faith in God
D) all of the above

 

Q16- What else did the reply demanded apart from goodwill, ink and paper?

A) lost crop
B) money
C) God’s signature
D) new seeds

 

Q17- How much money was the postmaster able to arrange?

A) 100 pesos
B) Nil
C) 1000 pesos
D) 70 pesos

 

Q18- What did the postmaster feel on experiencing Lencho receive the letter?

A) contended
B) proud
C) overwhelmed
D) all of the above

 

Q19- Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?

A) he was too sad to acknowledge it
B) he had unwavering faith in God
C) he was an ungrateful man
D) none of the above

 

Q20- How did he feel when he counted the money?

A) grateful
B) joyful
C) relieved
D) angry

 

Q21- What did Lencho think of the post-office employees?

A) bunch of crooks
B) rude
C) unhelpful
D) proud

 

Q22- What did Lencho ask for in his second letter?

A) more money
B) remaining amount and not send it by mail
C) remaining amount and send it by mail only
D) he didn’t ask for anything

 

Q23- What is the irony in this lesson?

A) Lencho was sad after the hailstorm even though he was the one waiting for a shower
B) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
C) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
D) there is no irony

 

Q24- What type of conflict does the chapter highlight?

A) conflict between nature and humans
B) conflict among humans
C) conflict among God and nature
D) both 1 and 2

 

Q25- Who is the author of the lesson ‘A Letter to God’?

A) G.L. Fuentes
B) J.k. Rowling
C) William Shakespeare
D) Roald Dahl

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

A

21

A

2

A

12

A

22

B

3

B

13

C

23

C

4

D

14

A

24

D

5

A

15

C

25

A

6

B

16

B

 

 

7

A

17

D

 

 

8

C

18

A

 

 

9

C

19

B

 

 

10

B

20

D

 

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here