Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 6 to 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net

 

 

Home >> Learn English >> Class 10 >>

Class 10 English First Flight book Chapter 10 - The Sermon at Benaras MCQs

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

MCQs of Class 10 English Chapter 10, The Sermon at Benaras for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 10 from the First Flight reader published by NCERT. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of these MCQs of The Sermon at Benaras.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Sermon at Benaras from First Flight book.

Click here for notes, summary of The Sermon at Benaras

Click here for MCQ video of The Sermon at Benaras

Watch the video explanation of The Sermon at Benaras here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- What was Gautama Buddha's early name?

A) Sidhha
B) Sadhu
C) Siddhartha
D) Sidhanth

 

Q2- What moved him to seek out enlightenment?

A) a sick man
B) an aged man
C) a monk begging
D) all of the above

 

Q3- For how many years did he wander?

A) 7
B) 8
C) 9
D) 6

 

Q4- Where did he vow to stay until his enlightenment came?

A) his palace
B) under peepal tree
C) under banyan tree
D) under a tree

 

Q5- What did he name the tree?

A) Bodhi tree
B) Buddha tree
C) Gautama tree
D) Siddhartha tree

 

Q6- Which seed did Buddha ask Kisa to bring?

A) Pumpkin seeds
B) Mustard seeds
C) Sunflower seeds
D) Seesame seeds

 

Q7- What was the condition imposed upon the source of the seeds?

A) to be borrowed from a man
B) to be borrowed from a woman
C) to be borrowed from a child
D) None of the above

 

Q8- How did Kisa feel at first on being unable to find such seeds?

A) weary
B) hopeless
C) Motivated
D) Both A and B

 

Q9- What did the flickering lights made her realise?

A) she is being selfish
B) death is common to all
C) men are mortals
D) all of the above

 

Q10- What did Buddha tell her about life?

A) It is troubled
B) It is brief
C) combined with pain
D) all of the above

 

Q11- Both young and adults, fools and wise fall into the power of _____

A) life
B) death
C) food
D) all of the above

 

Q12- What is the meaning of lamentation?

A) expression of sorrow
B) expression of gratefulness
C) expression of joy
D) expression of laughter

 

Q13- What does Kisa search for from house to house in the first place?

A) mustard seed
B) a medicine to bring her son back to life
C) pumpkin seeds
D) None of the above

 

Q14- "Of those who, overcome by death, __________".

A) depart from life
B) become immortal
C) become free
D) become dead

 

Q15- "The wise do not _____, knowing the terms of the world"

A) laugh
B) smile
C) grieve
D) all of the above

 

Q16- How old was Siddhartha when he renounced the princely life?

A) 22
B) 32
C) 35
D) 25

 

Q17- He got enlightenment after how many days?

A) 10
B) 15
C) 7
D) 1

 

Q18- In which city did Buddha deliver his first sermon?

A) Patna
B) Benaras
C) Lumbini
D) Gaya

 

Q19- What did Kisa ask for to bring her son back to life?

A) medicine
C) money
C) doctor
D) prayers

 

Q20- How many more children did Kisa have?

A) 5
B) 3
C) 4
D) None

 

Q21- Who is free from sorrow?

A) who overcomes sorrow
B) who does not see sorrow
C) who remains happy
D) who gives sorrow to others

 

Q22- How can one save his loved ones from death?

A) by grief
B) by crying
C) by both
D) none of these

 

Q23- Those who do not grieve are _____.

A) arrogant
B) proud
C) happy
D) wise

 

Q24- What quantity of Mustard seeds did Buddha ask for?

A) a sackful
B) a handful
C) a pinch
D) a cup

 

Q25- According to Buddha, what is an inscrutable kind of suffering?

A) loss of a loved one
B) beating
C) hatred
D) verbal abuse

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

C

11

B

21

A

2

D

12

A

22

D

3

A

13

B

23

D

4

B

14

A

24

B

5

A

15

C

25

A

6

B

16

D

26

 

7

D

17

C

27

 

8

D

18

B

28

 

9

D

19

A

29

 

10

D

20

D

30

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

 

 

special course