Madam Rides the Bus Chapter 9 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English Chapter 9, Madam rides the Bus by Vallikkannan have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 9- Madam rides the Bus from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Madam rides the Bus.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Madam rides the Bus from First Flight book.

Click here for notes, summary of Madam rides the Bus

Click here for MCQ video of Madam rides the Bus

Watch the video explanation of Madam rides the Bus here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of the lesson "Madam rides the Bus"?

A) Gavin Maxwell
B) Vallikkannan
C) Paulo Coehlo
D) Arup Kumar Dutta

 

Q2- What was Valli’s full name?

A) Vallikkannan
B) Valliammai
C) Valliannai
D) Vallikannam

 

Q3- What was Valli’s age?

A) 7
B) 8
C) 9
D) None of these

 

Q4- What was her favourite pastime?

A) watching the street outside
B) playing outside
C) travelling the bus
D) reading books

 

Q5- How many times did the bus cross her street per hour?

A) 1
B) 2
C) 4
D) 6

 

Q6- What was her overwhelming desire?
A) to have friends
B) to travel by bus
C) to top the class
D) None of these

 

Q7- "Valli would stare wistfully at the people who got on or off the bus." What is the meaning of wistfully?

A) fearfully
B) carefully
C) willingly
D) longingly

 

Q8- What would make Valli jealous?

A) strangers ravelling by bus
B) hearing stories of her friend’s bus journey
C) her mother travelling the bus
D) all of the above

 

Q9- How did she pick up small details about the bus journey?

A) listening to conversations of neighbours
B) asking a few discreet questions
C) All of the above
D) None of the above

 

Q10- Why did Valli stand up?

A) She wanted to enjoy the ride
B) she wasn’t able to look outside properly
C) she liked standing
D) she was tired of sitting

 

Q11- What did the old man say to Valli that annoyed her?

A) He shouted at her
B) he asked why she’s alone
C) he merely asked her to sit
D) None of the above

 

Q12- "Valli found the woman absolutely repulsive". What do you mean by "repulsive"?

A) causing strong dislike
B) showing displeasure
C) extremely attractive
D) admirable

 

Q13- Why did Valli find the woman repulsive?

A) she had large piercings in her ears
B) she wore ugly earrings
C) she was chewing betel nut which could spill out any moment
D) all of the above

 

Q14- Why did the old lady ask Valli so many questions?

A) she was bothered about Valli
B) she liked Valli
C) she was poking her nose
D) she was bored

 

Q15- What did she have to resist on Village Fair Day to save for the ride?

A) balloons
B) merry go round
C) toys
D) peppermint

 

Q16- What was the next challenge once she’d saved enough money?

A) tell her mom about it
B) know about the timings
C) buy a ticket
D) to sneak out of the house

 

Q17- What made her laugh on her journey?

A) the sight of a running cow
B) the old woman’s earrings
C) the old man
D) None of the above

 

Q18- Why did Valli not get off the bus for sight-seeing?

A) she was afraid
B) she didn’t want to
C) she didn’t have the time
D) she didn’t like the city

 

Q19- What does it tell you about Valli when she refused to accept the conductor’s treat?

A) responsible
B) stubborn
C) rude
D) disrespectful

 

Q20- Who was a "real chatterbox"?

A) Valli
B) conductor
C) her aunt
D) all of the above

 

Q21- What saddened Valli?

A) the dead cow
B) car accident
C) the handicapped passenger
D) all of the above

 

Q22- What was the one way fare from the village to the town?

A) one rupee
B) 50 paise
C) 40 paise
D) 30 paise

 

Q23- What was the timing of the afternoon nap taken by Valli’s mother?

A) 1 to 3
B) 1 to 4
C) 2 to 4
D) 2 to 3

 

Q24- How does the conductor address Valli?

A) as Valli
B) as Madam
C) as kiddo
D) None of the above

 

Q25- What can you tell about the conductor from the text?

A) he was funny
B) he was grumpy
C)he was quiet
D) all of the above

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

C

21

A

2

B

12

A

22

D

3

B

13

D

23

B

4

A

14

A

24

B

5

B

15

B

25

A

6

B

16

D

 

 

7

D

17

A

 

 

8

B

18

A

 

 

9

C

19

A

 

 

10

B

20

C

 

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer