Madam Rides the Bus Important Questions Answers Class 10 English Chapter 9



Madam Rides the Bus Question Answers

 

Madam Rides the Bus Question Answers CBSE Class 10 English Chapter 9 from First First Flight Book

 

Madam Rides the Bus Important Questions – Here are the Madam Rides The Bus important questions of 1, 2, 3 and 5 Marks for CBSE Class 10 English First Flight Book Chapter 9.  The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 10 English important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers. Take Free Online MCQ Test for Class 10


 

See Video of Madam Rides The Bus Important Questions

1 Mark Questions
2 Mark Questions
3 Mark Questions
5 Mark Questions

 

Class 10 English Madam Rides The Bus MCQs (1 Marks)

 

(A) “Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if it was just once. This wish became stronger, until it was an overwhelming desire. Valli would stare wistfully at the people who got on and off the bus when it stood at the street corner. Their faces would kindle in her longings, dreams, and hopes. If one of her friends happened to ride the bus and tried to describe the sights of the town to her. Valli would be jealous to listen and would shout, in English: “Proud! Proud!”

1. Valli would stare wistfully at the people as she

a) had been watching the bus for a long time.
b) was inspired by the people travelling on the bus.
c) had a strong desire to take a ride on the bus.
d) envied the people who could travel on the bus.

Ans – c) had a strong desire to take a ride on the bus.

2. Pick the option that shows the list of words that collocate with ‘overwhelming’ (e.g. overwhelming desire)

1. response
2. lies
3. support
4. majority
5. pets
6. places

Madam Rides the Bus Question Answers Video


Top

a) 1, 5 & 6
b) 1, 3 & 4
c) 2 & 5
d) 3, 5 & 6

Ans – b) 1, 3 & 4

3. ‘Valli would be jealous to listen…’ This indicates Valli’s

a) longing to ride the bus.
b) nature as an envious person.
c) denial to accept her situation.
d) inclination to trouble travellers.

Ans – a) longing to ride the bus.

4. A part of the extract has been paraphrased. Choose the option that includes the most appropriate solution to the blanks. The desire became so (i) ______ that it transformed into an ii) ______ one. Valli would look (iii)______ at people who boarded the bus and got off.

a) i) activeii) overtiii) longingly
b) i) vigorousii) overpoweringiii) Cheerfully
c) i) staunchii) overtiii) Joyfully
d) i) vigorousii) overpoweringiii) longingly

Ans – d) i) vigorous ii) overpowering iii) longingly

5. What does the line ‘gradually a tiny wish crept into her head and grew there’, mean?

a) The wish developed in her head over a period of time.
b) The wish was a feeling of wanting to prove her strength.
c) The wish was planted in her head by someone’s suggestion.
d) The wish was small and was overpowered by a sense of doubt.

Ans – a) The wish developed in her head over a period of time.

(B) “‘Yes, I’m travelling alone,” she answered curtly. And I’ve got a ticket too.’ ‘Yes, she’s on her way to town,’ said the conductor. ‘With a thirty paise ticket.’ ‘Oh, why don’t you mind your own business,’ said Valli. But she laughed all the same, and the conductor laughed too. But the old woman went on with her drivel. ‘Is it proper for such a young person to travel alone? Do you know exactly where you’re going in town? What’s the street? What’s the house Number? ‘You needn’t bother about me. I can take care of myself,’ Valli said, turning her face towards the window and staring out.”

1. Pick the option that matches the expressions with ‘mind’ correctly.

ExpressionMeaning
1. bring to mindA. be receptive to someone’s ideas
2. be in two mindsB. think about only one subject
3. have an open mindC. recall something
4. put your mind at easeD. Undecided
E. reassure you
F. reach a decision

 

a) 1-F, 2-C, 3-A, 4-D
b) 1-C, 2-D, 3-A, 4-E
c) 1-B, 2-F, 3-E, 4-A
d) 1-F, 2-D, 3-C, 4-B

Ans – b) 1-C, 2-D, 3-A, 4-E

2. Valli told the conductor to mind his own business and laughed as well. This shows that Valli …

a) was not really bothered about what the conductor said.
b) didn’t like the conductor speaking about her.
c) disliked what the conductor said but was amused.
d) was impressed with what the conductor said.

Ans – c) disliked what the conductor said but was amused.

3. The old woman went on with her drivel. Why is the word ‘drivel’ used here?

It is used to show that the old woman
a) was talking incessantly.
b) kept muttering a lot of nonsense.
c) was volunteering advice on request.
d) spoke non-stop about herself.

Ans – b) kept muttering a lot of nonsense.

4. The old woman asked her questions
a) due to anxiety about Valli travelling alone.
b) out of curiosity and concern for Valli.
c) interest in Valli’s life and need for travel.
d) due to the habit of interfering in Valli’s life.

Ans – b) out of curiosity and concern for Valli.

5. How do you think Valli felt when the old woman asked her questions?
Pick the option that best describes her feelings.

a) i) irritatedii) agitated
b) i) concernedii) upset
c) i) upsetii) agitated
d) i) upsetii) irritated

Ans – d) i) upset  ii) irritated

Top

 

Madam Rides the Bus Related Links – 

Madam Rides the Bus MCQsMadam Rides the Bus Video Explanation
Madam Rides the Bus MCQs VideoMadam Rides the Bus Important Questions 
Madam Rides the Bus Important Questions VideoMadam Rides the Bus Summary, Explanation, Question Answers

 
 

Class 10 English Madam Rides The Bus Question Answers –

2 Marks (20 to 30 words)

 

1. During her journey, Valli absorbed the natural beauty and clapped her hands in happiness on seeing a young cow running very fast. What does this reveal about Valli?

Ans. This shows that Valli was a child at heart. Although she was a mature and responsible girl and behaved like adults while boarding the bus. Her childish nature is revealed when she reacts by clapping her hands on seeing a cow running in front of the bus.

2. Valli didn’t like the way adults treated her during her bus journey. Describe how you would feel and react if you were to find yourself in a similar situation.

Ans. I would also react like Valli did because I would consider myself to be responsible enough. Valli thought that she could take care of herself and so, she disliked being interrupted by elders.

Top

 

Important Videos Links

 
 

Madam Rides The Bus Class 10 English Questions – 3 Marks (40 to 50 words Answers)

 

1. Imagine you come across a little girl travelling alone in a bus. Write down any two questions you would ask her and your reasons for asking them.

Ans- I would ask her where her parents were and why were they not accompanying her. I would also ask her if she needed any help.
I would ask these questions to ensure that the girl was safe. It would be my duty to assist a lonely child and help her in any way that I could.

2. If you were to advise Valli on the two things she ought to take with her if she were travelling alone for the first time, what would they be and why?

Ans. I would advise Valli to carry pepper spray so that she could spray it in the eyes of any attackers. Another thing that Valli should carry is a mobile phone. She can be in touch with her family and even call for help, if required.

3. Do you think Valli’s mother would have taken her for the bus ride if she had requested her to do so? Why/ Why not?

Ans. I don’t think that Valli’s mother would have taken her for a bus ride. They were not well off and her mother would consider this to be a wasteful expenditure. So, she would refuse from the bus ride.

4. Imagine Valli had to plan a day-long budget trip to a domestic destination for her family all by herself. What things do you think she would keep in mind while planning?

Ans. Valli was a mature and responsible girl so she would take care of various issues while planning the trip. She would calculate the budget- the cost of travelling, boarding, food and sight seeing. Then she would get information on the places of interest. She would decide on the mode of conveyance too.

 

Top

 

Class 10 English Madam Rides The Bus Question Answers (100 to 120 words) 5 Marks

 

1. Travelling teaches us many life lessons and enriches us with experiences. You and your classmate have a discussion on this statement and your love for travel. Write the dialogue.
You may begin like this… Friend: I think travelling is one of the best ways to explore not just the world around you but also helps you introspect about life itself. You: ………………………………………… Friend: Travelling enriches us with so many varied experiences. You: ………………………………………

Ans – Friend: I think travelling is one of the best ways to explore not just the world around you but also helps you introspect about life itself.

You: Yes, an it is therapeutic too.
Friend: Travelling enriches us with so many varied experiences.
You: Definitely. Travel is so much different from surfing the internet about the destination. We get many new experiences.

Friend: The best part is the interaction with the locals.
You: Yes, we learn a new language, get to know the culture and traditions of the place.
Friend: Tasting the local cuisine is the icing on the cake. I love learning the folk dances too.
You: On my visit to Goa, I went to the Viva de Carnival. It was a memorable trip!

2. After reading the story about Valli; you realise that she had such a small desire and demanded nothing from her mother. After reflecting on this, you decide to write a diary entry on how you felt you have been unreasonable about the demands you have posed to your parents. You also realise that life is not all about materialistic possessions. You may begin like this:

Madam Rides the Bus Question Answers

Ans – 15 August 2020, Saturday.
9:00 PM

I feel I have learnt a big lesson in life after reading about Valli. I feel ashamed for the way I have been unreasonable. I have been making such irrational demands from my parents. I should be sensitive towards their problems and should be accommodating. Valli is so young but is a mature girl. I have decided to act more responsibly. I will also behave like a responsible girl and stop making unreasonable demands from my parents.

Bye Dear diary.

3. Valli was sensitive, but at the same time she was fearless and quite determined. Think of another character from your textbook, First Flight, who displayed similar character traits. Compare and contrast the lives of Valli and the other characters.

Ans –

ValliAnne FrankNelson Mandela
Mature, responsible can
carry herself, desires a
bus ride, lacks friends
Talkative, mature and
sensitive, intelligent. Gives
witty arguments for her
habit in the essays
Desires freedom, wants to live
freely, till he is law abiding.
Fights against Apartheid in
South Africa.
Fulfils her desire, takes
care of herself, is not
influenced by others
Gets her way through, the
teacher accepts her
behaviour and stops
punishing her.
Achieves freedom for his
countrymen. Remains
imprisoned for a large part of
his life in order to attain it.

 

Q4. What details did Valli pick up about the bus journey? How did she pick up these details?

Important Points-

Bus fare

Duration of trip

Route of the bus

Listening to conversations of passengers

Asking neighbours discreet questions

 

Q5. Give examples from the text to show that Valli was a meticulous planner.

Important Points-

She was intelligent and observant

Listened to conversations of neighbours

Asked discreet questions and gathered information about fare, route, timings, duration of trip

Saved every single coin

Resisted temptation to buy toys, balloons, peppermint, rides

Selected the 1pm bus so that she could return in time.

 

Q6. How did Valli react when she saw the dead cow by the roadside?

How does the chapter throw light on the mystery of life and death? How does Valli see the gap between our knowing that there is death, and our understanding of it?

Important Points-

Mystery of life and death

Valli saw a young cow alive and lively on her way to the town.

She is cheerful and full of laughter on seeing the cow galloping in front of the bus.

Ride towards town is full of life, laughter.

On return journey, same cow is seen dead, lying on side of the road.

Splattered with blood, hit by a fast moving vehicle.

Valli is sad and confused

Valli is mystified by the concept of death.

 

Q7. What was the most fascinating thing that Valli saw on the street?

Important Points-

The bus service running between her village and the nearest town.

It passed through her street each hour, once going to the town and once coming back. The sight of the bus, filled each time with a new set of passengers, was a source of unending joy for Valli. Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if just once. 

 

Q8. Why does the conductor call Valli ‘madam’?

Important Points-

Confidence

Haughty behaviour

Does not take help

Mature

Irritation and annoyance on being called a child

The conductor good-humouredly pulls her leg

 

Q9. The author describes the things that Valli sees from an eight-year-old’s point of view. Can you find evidence from the text for this statement?

Important Points-

Valli has no playmates. Stands on the main door and watches the street.

Her fascination for the bus indicates the desire of an eight year old child.

Thirty paisa fare is a big amount for her.

Saves every single coin, resists temptations.

Plans the trip timings, gathers information

Her reactions and conversations reflect her child-like nature.

Becomes sad on seeing the dead cow.

 

Q10. What kind of a person was the conductor of the bus in which Valli travelled?

Important Points-

Friendly

Jolly nature

Helpful and caring towards Valli (instances from the text can be added)

Experienced, mature

Understood Valli’s feelings

 

Q11. Describe Valli’s first bus journey.

Important Points-

Valli’s meticulous planning

Boarded bus confidently

Paid the fare

Stood from the seat to enjoy the nature (add cow incident, co-passengers’ conversations and reactions)

Went till the town

Did not get down from the bus

Returned on the same bus

Enjoyed the ride.

 

Q12. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Important Points-

Valli found the woman absolutely repulsive — such big holes she had in her ear lobes, and such ugly earrings in them! And she could smell the betel nut the woman was chewing and see the betel juice that was threatening to spill over her lips at any moment.

 

Q13. An elderly woman came and sat beside her. Are you alone, dear? She asked Valli as the bus started again. Valli found the woman absolutely repulsive. 

Based on your understanding of the above lines write a dialogue between Valli and the woman showing Valli’s dislike towards her.

Important Points-

Woman: Child, are you travelling alone? Where are your parents?

Valli (curtly): Yes, I am by myself.

Woman: but you are too small to be by yourself. What if someone kidnaps you?

Valli: I can take care of myself. Mind your own business.

Woman: No dear, you should not venture out all alone.

Valli (irritated): Please don’t bother me. I am fine.

 

Q14. “Never mind,” she said, “I can get on by myself. You don’t have to help me,” said Valli to the bus conductor. She shows extraordinary courage, confidence and willpower in making her bus journey all alone. Discuss.

Important Points-

Overwhelming desire to take a bus trip

She had determination and intelligence. 

Courage – stops the bus, snubs the old man by saying that she has also paid the fare like everyone else, old lady is snubbed by asking her to mind her own business.

Intelligence- does not accept a free drink from the conductor.

Determination – pays her fare, asks for a ticket, stands to see the view, does not feel shy or nervous by the adults.

 

Top

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons