Nelson Mandela: Long Walk to Freedom MCQs Class 10 English Chapter 2


Nelson Mandela MCQs with Answers Class 10 English First Flight Book Chapter 2

Nelson Mandela Long Walk to Freedom MCQs – Students of Class 10 can prepare the MCQs of Nelson Mandela Chapter 2 from the First Flight reader published by NCERT. Each question has four options followed by the correct answer. Also, Take Free Online MCQs Test for Class 10

For Correct Answers, see the end of the post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom from First Flight book.

Click here for notes, a summary of Nelson Mandela: Long Walk to Freedom

Click here for the MCQ video of Nelson Mandela: Long Walk to Freedom

Watch the video explanation of Nelson Mandela: Long Walk to Freedom here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

Q1- When was the inauguration day?

A) 10 May
B) 10 March
C) 20 May
D) 20 March

 

Q2- It was a celebration of South Africa’s first ______ government.

A) autocratic, racial
B) democratic, non-racial
C) democratic, racial
D) monarch, non-racial

 

Q3- How many deputy presidents were elected?

A) two
B) three
C) one
D) none

 

Q4- Why did other countries broke off diplomatic relations wih South Africa?

A) White rulers
B) Other countries are racial
C) It is a poor country
D) Apartheid policy

 

Q5- What change brought international leaders to South Africa?

A) End of Apartheid
B) humanity
C) peace
D) trade negotiations

 

Q6- “We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for ____.”

A) justice
B) peace
C) human dignity
D) all of the above

 

Q7- What was it that the nation needed to be liberated from?

A) poverty
B) gender discrimination
C) deprivation
D) all of the above

 

Q8- “We have achieved our political emancipation.” What is the meaning of emancipation?

A) freedom from restriction
B) enslavement
C) slavery
D) both 2 and 3

 

Q9- The spectacular array of South African jets was a display of –

A)military’s precision
B) military’s loyalty to democracy
D) both 1 and 2
C) none of the above

 

Q10- What colours does the new South African flag possess?

A) black, red, green, blue and gold
B) black, red, yellow, blue and gold
C) orange, black, yellow, blue and silver
D) black, blue, violet, saffron and green

 

Q11- “The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane, societies the world has ever known.” What structure is Mandela talking about?

A) Racial domination against the black skinned
B) Poverty and suffering
C) Discrimination against the poor
D) oppression of women

 

Q12- Whom did Mandela wanted to thank but couldn’t?

A) his family
B) white rulers
C) African patriots who no longer existed
D) Military

 

Q13- What unintended effect did the decades of oppression and brutality had?

A) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity
B) Poverty and suffering
C) boycot from foreign nations
D) both 2 and 3

 

Q14- According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?

A) minerals
B) gems
C) diamonds
D) people

 

Q15- What did Mandela learn about courage?

A) it is absence of fear
B) it is the triumph over fear
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q16- What are a man’s obligations in life?

A) Obligation to people
B) Obligation to family
C) Obligation to God
D) Both 1 and 2

 

Q17- Why were two National Anthems sung?

A) to imply unity
B) to mark the end of racial discrimination
C) to mark the end of gender discrimination
D) Both 1 and 2

 

Q18- What comes more naturally to heart according to Mandela?

A) hatred
B) unity
C) love
D) racial discrimination

 

Q19- What realisations did Mandela have of his boyhood freedom?

A) it is just an illusion
B) he was born free
C) freedom was meant for kids
D) he had no realisations

 

Q20- What began Mandela’s hunger for freedom?

A) the fact that it had already been taken away from him
B) his obligation towards people
C) his obligation towards family
D) he was born to fight

 

Q21- Which party did Mandela join?

A) Indian National Congress
B) African National Congress
C) National African Party
D) he did not join any party

 

Q22- A man who takes away another man’s freedom is _____

A) White
B) a prisoner of hatred
C) criminal
D) rude

 

Q23- Who, according to Mandela is not free?

A) oppressor
B) oprressed
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q24- How did Mandela’s hunger for freedom change his life?

A) turned from frightened to bold
B) turned from law-abiding attorney to a criminal
C) turned a life-loving man to live like a monk
C) all of the above

 

Q25- What does depths of oppression create?

A) oppressed
B) heights of character
C) poverty
D) lack of freedom

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1 A 11 A 21 B
2 B 12 C 22 B
3 A 13 A 23 C
4 D 14 D 24 D
5 A 15 B 25 B
6 D 16 D 26  
7 D 17 D 27  
8 A 18 C 28  
9 C 19 A 29  
10 A 20 A 30  

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here