Mijbil the Otter Chapter 8 MCQs, Class 10 English First Flight book


MCQs of Class 10 English Chapter 8, Mijbil the Otter by Gavin Maxwell have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 8- Mijbil the Otter from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Mijbil the Otter. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Mijbil the Otter from First Flight book.

Click here for notes, summary of Mijbil the Otter

Watch the video explanation of Mijbil the Otter here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of "Mijbil the Otter"?

A) Gavin Maxwell
B) Roald Dahl
C) Paulo Coehlo
D) Arup Kumar Dutta

 

Q2- Early in the new year of 1956 Maxwell travelled to ____

A) London
B) Southern Iraq
C) India
D) None of the Above

 

Q3- Where does the author live?

A) London
B) Southern Iraq
C) India
D) None of the Above

 

Q4- What ‘experiment’ did Maxwell think Camusfearna would be
suitable for?

A) to pet a dog
B) to pet an otter
C) both of them
D) none of the Above

 

Q5- How many days later did the author’s mail arrive?

A) 2
B) 4
C) 5
D) 7

 

Q6- The otter was brought to the author by _____.

A) his friend
B) two Arabs
C) hotel staff
D) non of the above

 

Q7- What is the meaning of apathy?

A) absence of interest
B) the ability to understand and share the feelings of another
C) unfriendly
D) rude

 

Q8- What is wasted and provoking when left static? (according to the otter)

A) sand
B) tea
C) juice
D) water

 

Q9- In the beginning, the Otter was _____.

A) friendly
B) hostile
C) aloof and indifferent
D) sad

 

Q10- How did the airline wanted him to carry Mijbil?

A) In a separate compartment
B) In a box
C) In his bag
D) None of the above

 

Q11- What is the meaning of "an appalling spectacle"?

A) a safe space
B) a funny scene
C) a mysterious situation
D) a shocking scene

 

Q12- Why did the driver drive through the streets of Basra like a ricochetting bullet?

A) author was late for his flight
B) Mijbil had hurt himself
C) someone was after the driver
D) All of the above

 

Q13- What did Mij do to the box?

A) made it wet
B) tore the lining of the box
C) overturned it
D) All of the above

 

Q14- Maxwell called the _____ "the very queen of her kind".

A) airhostess
B) driver
C) Mijbil
D) Pilot

 

Q15- What do you mean by "compulsive habits"?

A) destructive habits
B) good habits
C) addictive habits
D) habits impossible to control

 

Q16- What guesses did the Londoners make about what Mij was?

A) baby seal
B) squirrel
C) a hippo
D) All of the above

 

Q17- What kept Mij engaged when they shifted to London?

A) Ping-pong game
B) the children
C) the author
D) All of the above

 

Q18- Why were Otters known as Maxwell Otters?

A) they were found by Maxwell
B) they are fount at a place called Maxwell
C) Its the species name in science
D) None of the Above

 

Q19- Where did the Arabs keep the otter?

A) in a box
B) in a bag
C) in a sack
D) in the pocket

 

Q20- When the auther saw the otter for the first time, it resembled a ___

A) dog
B) dragon
C) cat
D) seal

 

Q21- What was the name given to the otter?

A) Major
B) Mijbil
C) Mad
D) Majhis

 

Q22- What were Mijbil’s favourite toys?

A) Stones
B) Marbles
C) Soft toys
D) Newspaper

 

Q23- What did the woman in the aeroplane think that the otter was?

A) a dog
B) an otter
C) a rat
D) a seal

 

Q24- In the Tigris marshes otters were as common as ____.

A) bees
B) lizards
C) rodents
D) mosquitoes

 

Q25- What had trickled out of the box?

A) juice
B) blood
C) water
D) paint

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

A

11

D

21

B

2

B

12

A

22

B

3

A

13

B

23

C

4

B

14

A

24

D

5

C

15

D

25

B

6

B

16

D

26

 

7

A

17

A

27

 

8

D

18

A

28

 

9

C

19

C

29

 

10

B

20

B

30

 

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here