Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Class 10 Questions and Answers | Class 10 English First Flight Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Question Answers

 

Cl 10 First Flight Book Ch5 - Glimpses of India Part 1

 

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Important Question Answers Lesson 5

Class 10 English Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Question Answers – Looking for Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa question answers (NCERT solutions) for CBSE Class 10 English First Flight Book Chapter 5? Look no further! Our comprehensive compilation of important questions will help you brush up on your subject knowledge. Practising Class 10 English question answers can significantly improve your performance in the board exam. Our solutions provide a clear idea of how to write the answers effectively. Improve your chances of scoring high marks by exploring Chapter 5: Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa question answers now. The questions listed below are based on the latest CBSE exam pattern, wherein we have given NCERT solutions to the chapter’s extract based questions, multiple choice questions, short answer questions, and long answer questions

Also, practising with different kinds of questions can help students learn new ways to solve problems that they may not have seen before. This can ultimately lead to a deeper understanding of the subject matter and better performance on exams.

 

 

Class 10 English Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Question Answers Lesson 5 – Extract Based Questions

Extract-based questions are of the multiple-choice variety, and students must select the correct option for each question by carefully reading the passage.

 

A Read the given extract and answer the questions that follow:

Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there. We still have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time tested furnaces still exist. The fire in the furnaces has not yet been extinguished. The thud-and-jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places. Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. These bakers are, even today. known as pader in Goa.

class 10 english score full marks

 

1. What are the elders nostalgic about? 

Ans. The elders are nostalgic about the Portuguese and their loaves of bread.

2. How do they remember it?

Ans. They remember it fondly.

3. How is a traditional baker recognised?

Ans. A traditional baker is recognised with the thud and jingle of his bamboo.

4. Pick out the word from the passage which means opposite to Seldom.

Ans. often

 

Class 10 Glimpses of India Important Question Answers Video

Top

B Read the given extract and answer the questions that follow:

During our childhood in Goa, the baker used to be our friend, companion and guide. He used to come at least twice a day Once, when he set out in the morning on his selling round, and then again, when he returned after emptying his huge basket. The jingling thud of his bamboo woke us up from sleep and we ran to meet and greet him. Why was it so? Was it for the love of the loaf? Not at all. The loaves were bought by some Paskine or Bastine, the maid servant of the house! What we longed for were those bread-bangles which we chose carefully. Sometimes it was sweet bread of special make.

 

1. How do the children look upon the baker?

Ans. The children look upon the bakers as friends, companions and guides.

2. How did the children come to know about his arrival?

Ans. The jingling thud of his bamboo woke up the children from their sleep. They at once ran towards him.

3. When did the baker come the second time? 

Ans. The baker came the second time after emptying his huge basket.

class 10 english score full marks

4. Pick out a word from the passage that means the same as- Desired.

Ans. longed for

 

C Read the given extract and answer the questions that follow:

The baker made his musical entry on the scene with the jhang, jhang’s sound of his specially made bamboo staff. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground. He would greet the lady of the house with “Good Morning” and then place his basket on the vertical bamboo. We kids would be pushed aside with a mild rebuke and the loaves would be delivered to the servant. But we would not give up. We would climb a bench or the parapet and peep into the basket, somehow. can still recall the typical fragrance of those loaves Loaves for the elders and the bangles for the children. Then we did not even care to brush our teeth or wash our mouths properly.

 

1. How did the baker make his entry?

Ans. The baker made his musical entry on the scene with the jhang, jhang sound of his specially made bamboo stick.

2. How did he sell his loaves?

Ans. He sold his loaves in bamboo baskets. He would greet the ladies with good morning and then place his basket on the vertical bamboo.

3. What were the types of loaves he had?

Ans. He had loaves for elders and bread bangles for the children.

4. Pick out the word from the passage that means the same as- Stare into.

Ans. peep into

 

D Read the given extract and answer the questions that follow:

Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the ‘bol’, just as a party or a feast loses its charm without bread. Not enough can be said to show how important a baker can be for a village. The lady of the house must prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. Thus, the presence of the baker’s furnace in the village is absolutely essential.

 

1. When are all the marriage gifts meaningless in Goa?

Ans. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread.

2. What was important at the daughter’s engagement? 

Ans. Preparation of sandwiches is important at the daughter’s engagement. 

3. What was in use for Christmas and other occasions?

Ans. Cakes and bolinhas were used for Christmas and other occasions.

4. Pick out the word from the passage that means the same as- Attraction.

Ans. charm

 

E Read the given extract and answer the questions that follow:

The baker or bread-seller of those days had a peculiar dress known as the ‘Kabai’. It was a single piece long frock reaching down to the knees. In our childhood we saw bakers wearing shirts and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants. Even today, anyone who wears a half pant which reaches just below the knees invites the comment that he is dressed like a pader.

 

1. What is Kabai?

Ans. Kabai is the traditional dress of a baker.

2. Describe the traditional peculiar dress of a baker?

Ans. It is a single piece long frock reaching down to the knees.

3. What did the narrator see in his childhood?

Ans. The narrator saw in his childhood that the bakers wore a shirt and trousers which were shorter than full length ones and longer than half pants.

4. Pick out the word from the passage which means the same as- strange.

Ans. peculiar

 

F Read the given extract and answer the questions that follow:

The baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil. Baking was indeed a profitable profession in the old days. The baker and his family never starved. He, his family and his servants always looked happy and prosperous. Their plump physique was an open testimony to this. Even today any person with a jackfruit-like physical appearance is easily compared to a baker.

 

1. When did the baker usually collect his bills? 

Ans. The bakers usually collected his bills at the end of the month.

2. How were the monthly accounts maintained?

Ans. The monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil.

3. Who is generally compared to a baker?

Ans. Any person with a jackfruit-like physical appearance is easily compared to a baker. 

4. Pick out the word from the passage which means the same as- rich.

Ans. prosperous

Top

 

Class 10 English First Flight Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Lesson 5 Multiple Choice Questions


Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers.

 

Q1. Which word in the following means the same as “sweet smell”?

A. Good morning
B. Loaves
C. Fragrance
D. None of the above

Ans. C Fragrance

Q2. When did the baker usually collect his bills?

A. At the end of the month
B. At the beginning of the month
C. On the 10th of each month
D. None of the Above

Ans. A  At the end of the month

Q3. Why do the elders think about their past?

A. They miss the good old days.
B. They remember their bad days.
C. They think younger people are slow.
D. None of the Above

Ans. A They miss the good old days.

Q4. How many times did the baker come everyday?

A. Once
B. Twice
C. Thrice
D. varies daily

Ans. B Twice

Q5. The baker was also their ________

A. friend
B. companion
C. guide
D. all of the above

Ans. D all of the above

Q6. Who is the author of “A Baker from Goa”?

A. Arup Kumar Datta
B. Lokesh Abrol
C. Lucio Rodrigues
D. None of the Above

Ans. C Lucio Rodrigues

Q7. “Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession”. Which profession is being talked about here? 

A. baker
B. warrior
C. Plantation worker
D. All of these

Ans. A baker

Q8. What does the writer mean when he says “Baking was indeed a profitable profession in the old days”? 

A.Currently, baking is not popular in Goa
B. Bakers have taken up other professions
C. Baking as a job is as gainful as it used to be
D. Baker’s goods were of better quality in earlier times

Ans. C Baking as a job is as gainful as it used to be 

class 10 english score full marks

Q9. What are the bakers known as in Goa? 

A. Pader
B. Portugese
C. pekar
D. Baker

Ans. A Pader

Q10. What is Kabai?

A. Traditional food of bakers
B. Traditional dress of bakers
C. The name of a place
D. None of the above

Ans. B Traditional dress of bakers

Top

 

Class 10 English Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Short Question Answers (including questions from Previous Years Question Papers)

 

In this post we are also providing important short answer questions from the chapter Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa for CBSE Class 10 Boards in the coming session. These questions have been taken from previous years class 10 Board exams and the year is mentioned in the bracket along with the question.

 

Q1. Why is the baker essential for the Goan people? (CBSE 2013)

Ans. Most of the celebrations and festivals need supply of bread so the baker’s furnace is essential for the Goan people. Bakery products have a traditional value in Goan culture.

Q2. Why did the baker and his family always look happy and prosperous?

Ans. The baker used to collect his bills at the end of the month. Baking was indeed a profitable business in the old days. The baker and his family never starved. Their plump physique was an open testimony that they were happy and prosperous.

Q3. Why would the children run to meet and greet the baker? 

Ans. The jingling thud of the baker’s bamboo would wake the children from their sleep. They would run to meet and greet him to get bread bangles or sometimes sweet bread of special make.

Q4. What indicates the presence of the paders still in Goa?

Ans. The presence of the paders in Goa even today is indicated by the fact that still there are mixers, the moulders and those who bake the loaves. Moreover, those age-old time-tested furnaces still exist.

Q5. What would the baker do after his musical entry?

Ans. The baker would greet the lady of the house with good morning and then place his basket on the bamboo. They daily supply of loaves would be given to the servant.

Q6. How did the pader treat the kids who surrounded him?

Ans. The pader treated the kids who surrounded him very kindly. He would push them aside with a mild rebuke.

Q7. Was baking a profitable profession?

Ans. Yes, baking was really a profitable profession as bread was an important part of the food of the Goan people. The bakers earned well and kept servants. Their families looked happy and prosperous. They never starved.

Q8. What are the elders in Goa nostalgic about? (CBSE 2014)

Ans. The elders in Goa are nostalgic about the good old days. They are very fond of loaves of bread. Those old days were the Portuguese days and the people liked the breads of different types which were given to them by the Portuguese and still hold importance in Goan culture..

Q9. Is bread-making still popular in Goa? How do you know?

OR

How is bread an important part of life in Goa? (CBSE SQP 2019-20)

Ans. Bread-making is still popular in Goa. We can see the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Most of their festivals and other occasions will become meaningless without the loaves of the bread. The ladies of the house prepare sandwiches on the occasion of their daughter’s engagement.

Q10. What is the baker called?

Ans. The baker is called ‘Pader’ in Goa as per the Portuguese culture. In the olden times, they wore traditional dresses called Kabai.

Q11. When would the baker come everyday? Why did the children run to meet him? (CBSE 2013)

Ans. The baker would come at least twice a day. The morning was his selling round and he returned after selling them. Children ran to meet and greet him because they needed bread bangles from him. They also got sweet bread of special make.

Q12. Match the following. What is a must-

1. as marriage gifts?
a. cakes and bolinhas
2. for a party or a feast?
b. sweet bread called bol
3. for a daughter’s engagement?
c. bread
4. for Christmas?
d. sandwiches

 

Ans.

  1. As marriage gifts – sweet bread called bol
  2. For a party or a feast – bread
  3. For a daughter’s engagement – sandwiches
  4. For Christmas – cake and bolinhas

Q13. What did the bakers wear?

  1. in the Portuguese days?
  2. when the author was young? (CBSE 2013)

 

Ans. 1. The bakers wore a particular dress called ‘Kabai. It was a single piece long frock reaching down to the knees.

  1. The bakers wore a shirt and trousers which were shorter than full length ones and longer than half pants.|

Q14. Who invites the comment – he is dressed like a pader? Why?

Ans. The dress of Pader invites comments because it reaches just below the knees. It looks odd, funny and makes one’s figure look like that of a joker.

Q15. Where were the monthly accounts of the baker recorded? 

Ans. The monthly accounts of the baker were recorded on a wall, they were written in pencil.

Q16. What does a jackfruit-like appearance mean? 

0R

Why does a person with a jackfruit-like appearance easily compared to a baker? (CBSE 2013)

Ans. The baker and his family never starved. He, his family and his servants always looked happy and prosperous. Their plump physique was an open testimony to this. Even today any person with a jackfruit-like physical appearance is easily compared to a baker.

Top

 

Class 10 Glimpses of India (Part 1) A Baker from Goa Long Answer Questions Lesson 5

Q1. Describe the pen-portrait of a traditional Goan village baker.

Ans. There is a deep impact of Portuguese culture on Goan life. The baker is also a part of this culture. They are known as paders in Goa. When the author was a child, one could see the traditional baker in the village. He used to be a friend of the children. He visited the house twice a day. Children arose with the sound of thud and jingle of the bamboo in the morning. They would run to greet him. Children were fond of sweet bread and the bread bangles. The ladies of the house bought the bread. Bakers were professional and it was a family business. It was a profitable business and most of the bakers were plump. They had their peculiar traditional dress called Kabai.

Q2. Not enough can be said to show how important a baker can be for a village. How were the services of the baker required on various occasions?

OR

How did the baker become synonymous with celebrations and occasions in Goa? (CBSE QUESTION BANK)

OR

Why was the baker’s furnace essential in a traditional Goan village?

Ans. A baker is very important and essential for a Goan village. He does not merely represent a profession but a highly admired Portuguese tradition. His breads are essential on each and every occasion. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the bol. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. A mother prepares sandwiches on her daughter’s engagements. Meals are incomplete without bakery goods. Bakery is an important part of Goan food and culture. The baker, known as Pader, enjoys the respect and love of the people. The children consider him their friend, companion and guide. They have continued their family profession. It is a highly profitable business. Thus, the presence of the baker’s furnace in the Goan village is absolutely necessary.

Q3. Rodrigues describes his childhood and the bakers of Goa. What does he remember so fondly about these bakers?

OR

What according to the author, do the elders of Goa think fondly about the past?

Ans. Rodrigues describes his childhood and old Portuguese days and their famous loaves of bread. The bakers are known as paders in Goa. The writer remembers a baker fondly. The baker would come at least twice a day to sell his bread. The jingling thud of his bamboo would wake the children and they would run to meet and greet him. The children longed for his visit for those bread-bangles or sometimes for sweet bread of special make. They would try to sneak and peep into the baskets to pick their favourite sweet bread. The baker would greet the lady of the house with good morning. Then he would place his basket on the vertical bamboo. He collected the bill at the end of the month.

Q4. Baking was considered an important and a profitable profession in a traditional Goan village. Explain.

Ans. In olden days, Goa was very much influenced by Portuguese culture. Baking was considered an essential and profitable profession in a traditional Goan village. The Portuguese were famous for preparing the loaves of bread. Baking was the traditional family work and was passed on to the children too. The villagers were very fond of the sweet bread known as “bol”. The marriage gifts were meaningless without it. Cakes and bolinhas formed an important part of each celebration. At various occasions like Christmas and other festivals the bakers would collect the bill at the end of month. Baking was a profitable profession in olden days.

Q5. Bread and cakes were an integral part of Goan life, in olden days. Based on your reading of the “A Baker from Goa”, describe the Goan culture.

OR

Bread and cakes were essential to Goan life in older days. Describe the memories that the author recollects about good old Portuguese days and their loaves of bread.

Ans. Goa in west India, called golden Goa by the Portuguese, has an important Portuguese colony in Asia. The Portuguese were driven by their desire to spread their faith to the local population. Thus the culture of Goa is deeply influenced by Portuguese culture. Modern day Goa, a state of India, is a quaint blend of tradition, religion and modernity. Hindu temples are as much a part of Goa as are Christian monuments. The culture of Goa today is a synthesis of Portuguese and Indian cultures. It is one of the most attractive cultures in India. A Goan is said to be born with music in his blood and music literally accompanies him from the cradle to the grave. Musical traditions run in generations.

Q6. The custom of baking bread is closely associated with Goan culture. Explain/Discuss, with reference to the chapter “A baker from Goa”. 

Ans. Bread forms an essential part of the Goan culture. There is no party or festival without bread. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the bot. Any party or a feast loses its charm without bread. A baker is very important for a village. The lady of the house must prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. Thus, the presence of the baker’s furnace in the village is absolutely essential. Loaves of bread are very popular in Goa and are a staple food even in remote villages. The bread has health benefits. There are still a few small bakeries left in some of the smaller towns.

Top

Also See:

 

class 10 english score full marks