NCERT Class 10 English Poem 6 MCQs – Amanda



Amanda MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 6 “Amanda” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

 

Amanda MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 6 Amanda by Robin Klein have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 6 Amanda from the NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Amanda. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Amanda from First Flight book.

Click here for notes, summary of Amanda

Click here for MCQ video of Amanda

Watch the video explanation of Amanda here

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

Q1- Who is the poet of the poem “Amanda”?

A) Leslie Norris
B) Robert Frost
C) Carolyn Wells
D) Robin Klein

 

Q2- What is the meaning of “slouching”?

A) Bend
B) Sit in a lazy way
C) lie down
D) bend backwards

 

Q3- What could Amanda do if she were a mermaid?

A) be in the green sea
B) lead a relaxing life
C) All of the above
D) None of the above

 

Q4- Name the literary devices used in the line “Stop that slouching and sit up straight”.

A) Anaphora
B) Assonance
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q5- Name the literary device used in the line “Don’t bite your nails, Amanda! Don’t hunch your shoulders,
Amanda!”

A) Anaphora
B) Enjambment
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q6- What does she want to do as an orphan?

A) walk freely in the streets
B) play in dust with bare feet
C) All of the above
D) None of the above

 

Q7- Name the literary device used in the line “freedom is sweet”

A) Anaphora
B) Enjambment
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q8- What does she imagine being when she pictures herself in a tower?

A) Mermaid
B) Orphan
C) Rapunzel
D) None of the Above

 

Q9- What does she picure herself as in the last stanza?

A) Mermaid
B) Orphan
C) Rapunzel
D) None of the Above

 

Q10- What will Amanda’s behaviour make people think?

A) her mother loves her
B) her mother harasses her
C) her mother is understanding
D) both 1 and 3

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1D
2B
3C
4D
5A
6C
7C
8C
9D
10B

 

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQsFire and Ice Poem 2 MCQsA Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQsThe Ball Poem 5 MCQsAmanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQsThe Trees Poem 8 MCQsFog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQsFor Anne Gregory Poem 11 MCQs