Class 10 English First Flight book Poem 9 Fog MCQs


MCQs of Class 10 English Poem 9, Fog by Carl Sandburg have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 9- Fog from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Fog. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Fog from First Flight book.

Click here for notes, summary of Fog

Watch the video explanation of Fog here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Name the poet of the poem "Fog".

A) Carl Sandburg
B) Robert Frost
C) Carolyn Wells
D) Walt Whitman

 

Q2- What has the poet compared the fog with?

A) dog
B) cat
C) woman
D) none of the above

 

Q3- Where does the fog arrive?

A) city
B) harbour
C) village
D) both 1 and 2

 

Q4- How does the fog arrive and depart?

A) by announcing its arrival
B) silently
C) loudly
D) both1 and 3

 

Q5- What is the rhyme scheme of the poem?

A) ababab
B) aababa
C) aabaab
D) no rhyme scheme

 

Q6- What has been personified in the poem?

A) fog
B) city
C) cat
D) harbour

 

Q7- The feet of the fog are like __ feet.

A) cat
B) lion
C) tiger
D) dog

 

Q8- What does the fog do while it looks over the city and the harbour?

A) sits
B) moves
C) stands
D) dances

 

Q9- After sitting, the fog ___

A) Disappears
B) sits there only
C) moves on
D) gets dense

 

Q10- What is the rhyme scheme of the poem ‘Fog’?

A) aabbccdd
B) abcd
C) aabc aabc
D) no rhyme scheme

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

A

2

B

3

D

4

B

5

D

6

A

7

A

8

A

9

C

10

D

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer