NCERT Class 10 English Poem 2 MCQs – Fire and Ice

 

Fire and Ice MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 2 “Fire and Ice” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

Fire and Ice MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 2, Fire and Ice by Robert Frost have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 2- Fire and Ice from the NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Fire and Ice. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

 

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Fire and Ice from First Flight book.

Click here for notes, summary of Fire and Ice

Click here for MCQ video of Fire and Ice

Watch the video explanation of Fire and Ice here

 

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

 

Q1- Who is the poet of the poem “Fire and Ice”?

A) Leslie Norris
B) Robert Frost
C) Carolyn Wells
D) Robin Klein

 

Q2- What does the poet compare fire with?

A) hatred
B) desire
C) hot
D) both 1 and 3

 

Q3- What is the meaning of “perish”?

A) bloom
B) rise
C) die
D) glow

 

Q4- What would suffice if the world were to perish twice?

A) ice
B) fire
C) hatred
D) both 1 and 2

 

Q5- What would be a better option to end the earth?

A) fire
B) ice
C) both are equally competent
D) none

 

Q6- What is the rhyming scheme of the poem?

A) abaa bcbcb
B) aaba bcbcb
C) aaab bcbcb
D) abab bcbcb

 

Q7- Name the poetic device used in the line “I hold with those who favour fire”.

A) Assonance
B) Alliteration
C) None
D) Both

 

Q8- Name the poetic device used in the line “Some say the world will end in fire”.

A) Metaphor
B) Imagery
C) Alliteration
D) Oxymoron

 

Q9- Name the poetic device used in the line “To say that for destruction ice is also great”.

A) Metaphor
B) Imagery
C) Alliteration
D) Oxymoron

 

Q10- Where has he used personification?

A) fire
B) ice
C) earth
D) both 1 and 2

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1 B
2 B
3 C
4 D
5 C
6 A
7 D
8 B
9 B
10 D

 

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQs Fire and Ice Poem 2 MCQs A Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQs The Ball Poem 5 MCQs Amanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQs The Trees Poem 8 MCQs Fog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQs For Anne Gregory Poem 11 MCQs