NCERT Class 10 English Poem 5 MCQs – The Ball poem



The Ball Poem MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 1 “The Ball Poem” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

 

The Ball Poem MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 5, The Ball Poem by John Berryman have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 5, The Ball poem from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Ball poem. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see the end of the post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Fire and Ice from the First Flight book.

Click here for notes, summary of Fire and Ice

Click here for MCQ video of Fire and Ice

Watch the video explanation of Fire and Ice here

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

 

Q1- Who is the poet of the Ball poem?

A) Leslie Norris
B) John Berryman
C) Carolyn Wells
D) Robert Frost

 

Q2- What is the boy playing with?

A) bat
B) ball
C) car
D) bus

 

Q3- Where does the ball go?

A) drain
B) well
C) house
D) water

 

Q4- What does a ball cost?
A) 5 dimes
B) 10 dimes
C) 1 dime
D) 4 dimes

 

Q5- How does the child react at the loss?

A) stands rigid
B) trembles
C) stares
D) all of them

 

Q6- According to the poet, what is the child learning?

A) to bear loss
B) to take care of things
C) to be responsible
D) to be careful

 

Q7- Does the poet condole the boy?

A) can’t say
B) yes
C) no
D) All of them

 

Q8- Why does the poet decide not to condole the boy?

A) He is busy
B) He is indifferent
C) It will be of no use
D) He is happy

 

Q9- Name the literary device used in “Merrily bouncing, down the street, and then Merrily over — there it is in the water!”

A) Metaphor
B) Simile
C) Alliteration
D) Anaphora

 

Q10- Name the literary device used in “And no one buys a ball back.”

A) Metaphor
B) Simile
C) Alliteration
D) Anaphora

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1B
2B
3D
4C
5D
6A
7C
8C
9D
10C

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQsFire and Ice Poem 2 MCQsA Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQsThe Ball Poem 5 MCQsAmanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQsThe Trees Poem 8 MCQsFog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQsFor Anne Gregory Poem 11 MCQs