NCERT Class 10 English Poem 11 MCQs – For Anne Gregory

For Anne Gregory MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 11 “For Anne Gregory” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

 

For Anne Gregory MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 11, For Anne Gregory by William Butler Yeats have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 11, For Anne Gregory poem from the NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of For Anne Gregory. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 For Anne Gregory from First Flight book.

Click here for notes, summary of For Anne Gregory

Watch the video explanation of For Anne Gregory here

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

Q1- Who is the poet of the poem “For Anne Gregory”?

A) Carl Sandburg
B) William Butler Yeats
C) Carolyn Wells
D) Walt Whitman

 

Q2- Name the literary device used in the line “honey-coloured ramparts at your ear”

A) Oxymoron
B) metaphor
C) Assonance
D) None of these

 

Q3- Name the literary device used in the line “and set such colour there”

A) Oxymoron
B) Alliteration
C) Assonance
D) None of these

 

Q4- Who can love us for who we are and not for how we look?

A) poet
B) young boy
C) God
D) None of these

 

Q5- What does the girl think she can do to get rid of lovers?

A) cut her hair
B) dye her hair
C) cover her hair
D) all of them

 

Q6- What colour will the girl dye her hair into?

A) black
B) brown
C) carrot
D) all of them

 

Q7- What is the mood of the young man?

A) sad
B) happy
C) romantic
D) miserable

 

Q8- Name the literary device used in ““Never shall a young man,  Thrown into despair By those great honey-coloured”

A) Oxymoron
B) metaphor
C) Assonance
D) Enjambment

 

Q9- What hair colour is the lover attracted to?

A) carrot
B) black
C) brown
D) yellow

 

Q10- What does the girl want?

A) To be loved for herself
B) to be loved for her hair
C) to be loved for her appearance
D) to be loved for her riches

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1B
2B
3B
4C
5B
6D
7A
8D
9D
10A

 

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQsFire and Ice Poem 2 MCQsA Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQsThe Ball Poem 5 MCQsAmanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQsThe Trees Poem 8 MCQsFog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQsFor Anne Gregory Poem 11 MCQs