NCERT Class 10 English Poem 1 MCQs – Dust of Snow

Dust of Snow MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 1 “Dust of Snow” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

 

Dust of Snow MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 1 Dust of Snow by Robert Frost has been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 1, Dust of Snow from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Dust of Snow.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


 

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Dust of Snow from First Flight book.

Click here for notes, summary of Dust of Snow

Click here for MCQ video of Dust of Snow

Watch the video explanation of Dust of Snow here

 

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

 

Q1- Who is the poet of the poem “Dust of Snow”?

A) Leslie Norris
B) Robert Frost
C) Carolyn Wells
D) Robin Klein

 

Q2- Why does the poet call it “dust of snow”?

A) snow particles were too tiny
B) they came over him like dust
C) they felt like dust
D) they looked like dust

 

Q3- The poet says, “Of a day I had rued”. What is the meaning of “rued”?

A) ruined
B) held in regret
C) ruled
D) conquered

 

Q4- What uplifted his mood?

A) falling of snow on his shoulder
B) the crow
C) hemlock tree
D) all of the above

 

Q5- What is the rhyme scheme of the poem?

A) baba cdcd
B) abab cdcd
C) abab cddc
D) abba cdcd

 

Q6- Name the poetic device used in the line “Has given my heart”

A) alliteration
B) metaphor
C) oxymoron
D) similie

 

Q7- Name the poetic device used in the line “And saved some part”

A) alliteration
B) metaphor
C) oxymoron
D) similie

 

Q8- What does “Dust of Snow” represent?

A) healing power of nature
B) particles of snow
C) cool weather
D) none of the above

 

Q9- What are the two negative creatures that Frost used as carriers of positivity?

A) snow, dust
B) hemlock tree, snow
C) snow, crow
D) hemlock tree, crow

 

Q10- The crow and Hemlock tree symbolize ____

A) sorrow
B) happiness
C) celebration
D) death

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1B
2A
3B
4A
5B
6A
7A
8A
9D
10A

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQsFire and Ice Poem 2 MCQsA Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQsThe Ball Poem 5 MCQsAmanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQsThe Trees Poem 8 MCQsFog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQsFor Anne Gregory Poem 11 MCQs