Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 6 to 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net

 

 

Home >> Learn English >> Class 10 >> Important Questions

Dust of Snow Important Questions of 1, 2, 3 and 5 Markers CBSE Class 10 English Poem 1

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Book Poem 1 Dust of Snow Important Questions

Here are the Dust of Snow important questions of 1, 2, 3 and 5 Marks for CBSE Class 10 English First Flight Book Poem 1.  The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 10 English important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers. Take Free Online MCQ Test for Class 10
Dust of Snow Important Question for CBSE Class 10 English Flamingo Book Poem 1
See Video of Dust of Snow Important Questions

 

 

 

 
 Dust of Snow Class 10 English 1 Marks MCQs

The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree
Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.

1. Of the many symbols the hemlock tree represents, choose the one that Frost drew upon in all likelihood, for this poem.
Symbol of
a) longevity.
b) togetherness.
c) healing.
d) protection.
Ans - c) healing.

 

2. Choose the option that lists the possible feelings of the poet prior to the experience shared in the poem.
1) reassured
2) disappointed
3) curious
4) demotivated
5) thankful
6) disheartened
7) impulsive
a) 1, 3 &7
b) 2, 4 & 6
c) 5 & 7
d) 1 & 3
Ans - b) 2, 4 & 6

3. Identify the option that DOES NOT use the word ‘rue’ correctly.
a) The film was a disaster, and he rued his decision to act in it.
b) I am sure she rued the day she listened to a fortune-teller.
c) It wasn’t long before I rued my disobedience and my deceit.
d) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.
Ans - d) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.

 

4. Synecdoche is a poetic device that uses a part to represent the whole. E.g. That’s a great set of wheels! (Set of wheels has been used for car.)
Pick an example of synecdoche from the poem.
a) Has given my heart / A change of mood
b) The way a crow/ Shook down on me
c) The dust of snow / From a hemlock tree
d) And saved some part / Of a day I had rued
Ans - a) Has given my heart / A change of mood

 

5. Choose the option showing the reason NOT corresponding with “… a crow / Shook down on me / The dust of snow”.
a) The crow’s landing on the branch of the tree.
b) The shivering of the crow, due to the cold.
c) The readjustment of position of the crow on the branch.
d) The cawing of the crow hidden in the foliage.
Ans -  d) The cawing of the crow hidden in the foliage.

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Top

 

Dust of Snow Class 10 English 2 Marks Questions (20 to 30 words)

 

1. Rationalise what you think the poet was probably doing when the dust of snow fell on him?
Ans. - The poet was out on the cold snowy day when the dust of snow fell on him. As he was feeling sad, perhaps he had gone out for a stroll to change his mind.

2. What does the presence of a hemlock tree tell you about the setting of the poem?
Ans. - The hemlock tree is a poisonous tree that is considered to be a bad omen. It indicates that the poet was in a bad mood.

3. The dusting of snow on account of the crow helped make the poet’s day better. How do you think the crow’s droppings might have impacted the poet?
Ans. - The crow’s droppings would spoil the poet’s clothes and hair. It would give a foul smell also. He would have to clean himself. This would worsen his mood.

 

Top

 

Dust of Snow Class 10 English 3 Marks Questions (40 to 50 words)

 

1. ‘Dust of Snow’ is one of Frost’s most loved poems. Elaborate why you think this is so.
Ans - The poem expresses the poet’s feelings very well. He uses simple words to express a very minute feeling which is very relevant for him. He says that nature has great healing power.
The poem has rhyme which makes it lyrical. The poet has used many other poetic devices like synecdoche, alliteration and imagery. All these make it one of his most loved poems.

2. The poem evokes a sense of black and white. Justify.
Ans. Just like the colours black and white are opposite to each other, similarly, emotions of happiness and sadness are also opposite to each other. The poet’s sad mood changes to being happy, when the dust of snow falls on him. Thus, these opposite emotions can be specified through the colours black and white.

3. The crow and hemlock are usually used as negative references in literature. How is this different in this poem?
Ans. As per the general perception, the crow and the hemlock tree are bad omens. They depict sorrow. However, in this poem, these two have been shown as the harbingers of happiness. They uplift the poet’s sad mood and cheer him up.

 

Top

 

Important Videos Links

 

 

Dust of Snow  Class 10 English 5 Marks Questions (100 to 120 words)


1. As a crow you feel highly injured by the incorrect perception humans have about your species.
Imagine yourself to be a crow and write your opinion about this prejudice.
Make a case for breaking stereotypes.
Ans - I feel very bad that humans consider us to be unlucky. Whenever they see us, they think that something bad will happen. God has created all living beings. If he has made us black in colour it does not mean that we are bad omens. Human beings hurt our feelings when they shun us and lament our presence.
On the contrary, we are very smart birds. Our ancestors devised a way to drink water by raising its level by throwing stones in it.
Similarly, one of my friend helped a thirsty child. He carried water on a leaf and gave it to the thirsty boy. A few of my siblings gathered around a snake and did not let it bite a man who was sleeping in the field.
So, humans should rethink their opinion.

2. Imagine that Frost is of present day and has been invited to write for an ezine - “Teen Talk”.
He chooses to draw upon his experience with the crow and the dusting of snow to share his thoughts on ‘Every cloud has a silver lining’.
As Frost, express your thoughts for the e-zine.
Ans - Value points
Anything can prove to be good for us.
We should not have preconceived notions
Treat everything in a similar way.
Experience – I was sad and unhappy – went out for a walk – suddenly – crow flew off a branch – snow shook and fell on me.
I liked this and smiled… it lifted my mood and made me happy.

 

Important Questions Videos Links

 

 

 

 

 

 

special course