A Tiger in the Zoo MCQs with Answers NCERT Class 10 English Poem 3

A Tiger in the Zoo MCQ Questions with Answers

 

“A Tiger in the Zoo” MCQs with Answers from CBSE Class 10 English First Flight Book Poem 3

 

A Tiger in the Zoo MCQs – MCQs of Class 10 English  Poem 3 A Tiger in the Zoo by Leslie Norris have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 3 A Tiger in the Zoo from the NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of A Tiger in the Zoo. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers.

For Correct Answers, see the end of the post. (below)

Related:

Class 10 A Tiger in the Zoo Summary, Explanation
Tiger in the Zoo Question Answers (Important)
A Tiger in the Zoo character sketches

class 10 english score full marks

 

1. According to the poem, the poet wishes for the tiger to be ‘sliding’ through the foliage as this would

A. assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s presence.
B. aid in camouflaging the presence of the predator before it rushes in.
C. help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.
D. Support the predator’s vision as it eyes its prey.

2. Which fact DOES NOT connect with the significance of the water hole for the tiger?
A. Many tigers chase prey into the water and hold the victim’s head under water until it suffocates.
B. Prey feeds in the water on water-lilies and often wander into the middle of the water hole, where they are vulnerable and easy for the tiger to kill.
C. Prey which has quenched its thirst, ensures the consumption of hydrated meat for the tiger.
D. Chasing the panicked prey from shallow to deep water, where the tiger grabs it.

3. Pick the option that DOES NOT use ‘lurking’ correctly to fill in the blank.
A. The thug was _________ in the alley late evening for unsuspecting passers-by.
B. The hyena was __________ in its den after a good meal.
C. The detective cautioned her team about the _________ dangers likely to impact the case.
D. The prejudices __________ beneath the surface create misunderstandings.

4. “He should be lurking in shadow”, ‘shadow’ here refers to the shadow of-
A. the tiger.
B. long grass.
C. water hole.
D. deer

5. What is the rhyme scheme of the poem?
A. abab
B. aaab
C. abba
D. abcb

6. Choose the image that best describes the condition of the tiger based on the poem
A. Option (1)
B. Option (2)
C. Option (3)
D. Option (4)

7. Which option correctly lists the reason for the tiger ‘stalking the length of his cage’?
A. Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation, and they are restless and bored.
B. Animals are scared of visitors gazing at them in their unnatural surroundings. Zoos are places where animals are far removed from the privacy of their natural habitat.
C. Animals dislike human noises in the city and react to them aggressively. Zoos are often located in cities or outskirts.
D. Animals require human love and care and miss this when in captivity. Zoos are places where they walk around mechanically to attract human attention.

8. Which option identifies a patrolling car correctly?
A. Option 1
B. Option 2
C. Option 3
D. Option 4

9. The main contrasting idea suggested in the poem is that of
A. strength and weakness.
B. nature and culture.
C. beasts and mortals.
D. confinement and freedom.

10. Choose the option listing the most likely reason for the tiger to ignore visitors.
A. He is scared of their constant stares.
B. The visitors don’t provide him with any food.
C. He knows that none would be scared of him.
D. The visitors don’t speak to him kindly.

11. Identify the figure of speech in the phrase “quite rage” used by the poet.
A. Oxymoron
B. Alliteration
C. Metaphor
D. Symbolism

12. Identify the poetic device
“And stares with his brilliant eyes
At the brilliant stars.”
A. Oxymoron
B. Imagery
C. Metaphor
D. Symbolism

13. Identify the poetic device.
“Stalking the length of his cage,
Ignoring visitors.”
A. Oxymoron
B. Imagery
C. Metaphor
D. Symbolism

14. Identify the poetic device.
“He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass”
A. Oxymoron
B. Personification
C. Metaphor
D. Symbolism

15. Identify the poetic device.
”plump deer pass”
A. Alliteration
B. Personification
C. Metaphor
D. Symbolism

16. Identify the poetic device.
“On pads of velvet quiet”
A. Alliteration
B. Personification
C. Metaphor
D. Symbolism

class 10 english score full marks

17. The poem “A Tiger in the Zoo” is written by-
A. Leslie Morris
B. Haruki Murakami
C. Margaret Atwood
D. Toni Morrison

18. The tiger lives a _____________ life in a zoo.
A. exceptional and atypical
B. artificial and fabricated
C. unnatural and unhappy
D. strained and insincere

19. Choose the most suitable meaning of the word, “snarl”, as used in the poem.
A. a rough sound, usually made in anger
B. to become twisted together and difficult to separate
C. to make a deep, rough sound while showing the teeth
D. All of the above

20. Choose the most suitable synonym of the word, “vivid”
A. lucid
B. scintillating
C. evocative
D. All of the above

21. In the poem A Tiger in the Zoo, what does the tiger’s ‘quiet rage’, indicate? It indicate s that the tiger’s anger is (SQP 2021-22)
A. forgotten.
B. provoked.
C. suppressed.
D. opposed.​

22. The poem draws a contrast between _____ and _____ .
A. animals, human beings
B. tiger in a zoo, tiger in a forest
C. tiger in a zoo, humans
D. humans, tiger in forest

23. What has been personified in the poem?
A. tiger
B. forest
C. zoo
D. all of the above

24. Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
A. metaphor
B. assonance
C. Oxymoron
D. Consonance

25. Name the poetic device used in the line “He stalks in his vivid stripes”.
A. metaphor
B. assonance
C. Oxymoron
D. Consonance

26. Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
A. metaphor
B. assonance
C. Oxymoron
D. Consonance

27. Name the poetic device used in the line “Baring his white fangs, his claws”.
A. metaphor
B. assonance
C. Oxymoron
D. Consonance

28. Why should he be lurking in shadow?
A. out of fear
B. out of anger
C. to catch the deer
D. both A and B

29. By “ignoring visitors”, what is the poet trying to say?
A. the tiger knows his power is restricted
B. there is no use of showing rage
C. he is less terrorising because of the cage
D. all of the above

30. What describes “tiger in a cell”?
A. Locked in concrete cell
B. snarling around houses
C. shadow, long grass
D. baring his white fangs

 

ANSWER KEY

1
A
16
C
2
C
17
A
3
B
18
C
4
B
19
C
5
D
20
D
6
B
21
C
7
A
22
B
8
B
23
A
9
D
24
C
10
C
25
D
11
A
26
A
12
B
27
D
13
B
28
C
14
B
29
D
15
A
30
A

 

 Click here to take a free test of MCQs of Class 10 A Tiger in the Zoo from the First Flight book.

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

 

 

 

Important Videos Links

 

Also See:

Class 10 English Syllabus
Character Sketches of Class 10 English
CBSE Class 10 English Lesson Explanation, Summary
CBSE Class 10 English Important Questions (Chapter wise)
CBSE Class 10 English MCQs
Class 10 English Complete Study Guide
Class 10 English First Flight book Prose word meanings
Class 10 English First Flight Poems word meanings
Class 10 English Footprints without Feet word meanings
List of Poetic Devices in Class 10 Poems (Poem-wise)
10 Important Poetic Devices for Class 10

class 10 english score full marks