Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 6 to 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net

 

 

Home >> Learn English >> Class 10 >> Important Questions

A Tiger in the Zoo Important Questions of 1, 2, 3 and 5 Markers CBSE Class 10 English Poem 3

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Book Poem 3 A Tiger in the Zoo Important Questions

Here are the A Tiger in the Zoo important questions of 1, 2, 3 and 5 Marks for CBSE Class 10 English First Flight Book Poem 3.  The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practiceClass 10 English important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers. Take Free Online MCQ Test forClass 10


A Tiger in the Zoo Important Question for CBSE Class 10 English Flamingo Book Poem 3

See Video of A Tiger in the Zoo Important Questions

 

 

Top

 

 
 

Class 10 English A Tiger in the Zoo 1 Marks MCQs

A. He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.

Q1. According to the extract, the poet wishes for the tiger to be ‘sliding’ through the foliage as this would
a) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.
b) aid in camouflaging the presence of the predator before it rushes in.
c) help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.
d) Support the predator’s vision as it eyes its prey.

Ans - a) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.

 

2. Which fact DOES NOT connect with the significance of the water hole for the tiger?

a) Many tigers chase prey into the water and hold the victim’s head under water until it drowns.
b) Prey feed in the water on water-lilies, and often wander into the middle of the water hole, where they are vulnerable and easy for the tiger to kill.
c) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.
d) Chasing the panicked prey from shallow to deep water where the tiger grabs it.

Ans - c) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.

 

3. Pick the option that DOES NOT use ‘lurking’ correctly to fill in the blank.
a) The thug was _________ in the alley late evening, for unsuspecting passers-by.
b) The hyena was __________ in its den after a good meal.
c) The detective cautioned her team about the _________ dangers likely to impact the case.
d) The prejudices __________beneath the surface create misunderstandings.

Ans - b) The hyena was __________ in its den after a good meal.

 

4. ‘shadow’ here, refers to the shadow of
a) the tiger.
b) long grass.
c) water hole.
d) deer

Ans - b) long grass.

 

5. Pick the phrase that DOES NOT suggest that the forest in the extract is lush.
a) long grass
b) the water hole
c) plump deer
d) lurking in shadow

Ans - d) lurking in shadow

(B) But he’s locked in a concrete cell,
His strength behind bars,
Stalking the length of his cage,
Ignoring visitors
He hears the last voice at night,
The patrolling cars, …

 

(1) Choose the image that best describes the condition of the tiger based on the given extract.

a) Option (1)
b) Option (2)
c) Option (3)
d) Option (4)

Ans - b) Option (2)

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

(2) Which option correctly lists the reason for the tiger ‘stalking the length of his cage’?
a) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.
b) Animals are scared of visitors gazing at them in their unnatural surroundings. Zoos are places where animals are far removed from the privacy of their natural habitat.
c) Animals dislike human noises in the city and react to them aggressively. Zoos are often located in cities or outskirts.
d) Animals require human love and care and miss this when in captivity. Zoos are places where they walk around mechanically to attract human attention.

Ans - a) Animals tend to cover large distances and burn a lot of their energy by hunting for prey, in their natural habitat. Zoos deprive them of such stimulation and they are restless and bored.

 

(3) Which option identifies a patrolling car correctly?

a) Option 1
b) Option 2
c) Option 3
d) Option 4

Ans -b) Option 2

 

(4) The main contrasting idea suggested by the extract is that of
a) strength and weakness.
b) nature and culture.
c) beasts and mortals.
d) confinement and freedom.

Ans - d) confinement and freedom.

(5) Choose the option listing the most likely reason for the tiger to ignore visitors, according to the extract.
a) He is scared of their constant stares.
b) The visitors don’t provide him with any food.
c) He knows that none would help him out of captivity.
d) The visitors don’t speak to him kindly.

Ans - c) He knows that none would help him out of captivity.

Top

 

 

A Tiger in the Zoo Class 10 English 2 Marks Questions (20 to 30 words)

 

1. It is said that an animal’s eyes have the power to speak a great language. Explain with reference to the tiger.

Ans. - The tiger has brilliant eyes that shine and sparkle. These exceptionally bright eyes show that the animal is very clever and talented. The poet compares the brilliance of the tiger’s eyes to the brilliance of the stars shining in the night sky.

 

2. How does the poem point to the cruelty of animals in captivity?
Ans. - The animals in captivity are subjected to cruelty because they are removed from their natural habitat. The tiger can no longer catch its prey, slide through grass or hide behind bushes. The tiger no longer snarls and cannot terrorize the village. It remains locked behind the cell walls.

 

3. The poet celebrates the strength of the tiger in this poem. Counter the statement.
Ans. - The poet acknowledges that the tiger is a powerful beast but its strength is no longer effective as it is in captivity. Now the tiger strolls within the limits of the cell, hears the siren of the police patrol vehicles and stares at the shining stars. It neither attacks the prey nor does it snarls and terrorize the village.

 

Important Videos Links

 

Top

 

A Tiger in the Zoo Class 10 English 3 Marks Questions (40 to 50 words)

 

1. Do you think the tiger in the poem had lost its natural instinct due to captivity? Support your response with evidence from the poem.
Ans - Value points
Yes
No longer lurks in shadow, does not slide through long grass
No snarling, no terrorising villages, no attacking preys
Ignores the visitors, does not scare them - knows that it is not free to attack them.

 

2. What do you think the tiger would say to you, as a visitor?
You may begin like this:
Please stop staring. You have no idea………… …(continue) .
Ans - Please stop staring. You have no idea how sad and lonely it feels to be confined in this cage. I miss my home.
They have curtailed my freedom. I have been put in a cage. I am not myself anymore.
The sole purpose of putting me here is your entertainment. You buy tickets and visit this zoo to see me. Please stop coming to the zoo so that it closes down and I return to my natural habitat, the dense forest.

 

3. Write the appropriate response comprising of at least two reasons to present a counter to the following:

You may begin this way:
That’s just one-sided. Zoos are beneficial too.
Firstly, they… (continue)………………
Ans - Value points
Conservation of rare and vulnerable species.
Education of children
Research on the captive population helps in promoting growth of their wild population.

Top

 

 

A Tiger in the Zoo Class 10 English 5 Marks Questions (100 to 120 words)

 

1. Imagine the tiger writes a diary entry conveying how he feels helpless, angry and frustrated in the concrete cell. He writes about his desire to be free. Write that diary entry. You may begin like this:

Ans - Value points
No longer free. Cannot prance in the wild. Cannot jump up trees, pounce on my prey.
Lost my agile, ferocious self.
Cannot scare people around me.
No use of my fangs and claws because no one is afraid of me.
I just look up at the bright stars in the night sky.
Alas! When will I return to my home, I am the denizen of the green.

 

2. Imagine that Man has been accused by the tiger of cruelty in an animal court. What would be the tiger’s two major accusations and how would Man defend them? Present your answer in two paragraphs.
Ans - Value points
Confinement in zoos
Removal from natural habitat – inhuman treatment – just for public display – loneliness – hopeless life.
Hunting
Depreciation of population – killing is immoral – done for money (flesh trade, precious body parts).

 

Important Questions Videos Links

 

 

 

 

 

 

special course