NCERT Class 10 English Poem 7 MCQs – Animals



 

Animals MCQ Questions with Answers

 

CBSE Class 10 English Poem 7 “Animals” Multiple Choice Questions with Answers from First Flight Book

 

Animals MCQs – MCQs of Class 10 English Poem 7 Animals by Walt Whitman have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Poem 7 Animals from the NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Animals. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see the end of the post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Animals from First Flight book.

Click here for notes, summary of Animals

Click here for MCQ video of Animals

Watch the video explanation of Animals here

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST LessonsTake Free MCQ Test SSTClass 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

 

Q1- Who is the poet of the poem “Animals”?

A) Leslie Norris
B) Robert Frost
C) Carolyn Wells
D) Walt Whitman

 

Q2- Who, according to the poet, is better?

A) human beings
B) animals
C) both are equal
D) none

 

Q3- What do humans do that animals don’t?

A) greed
B) jealous
C) restless
D) All of the above

 

Q4- What is the meaning of “placid”?

A) peaceful
B) clumsy
C) greedy
D) jealousy

 

Q5- Name the literary device used in the line “I think I could turn and live with animals”

A) Similie
B) Assonance
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q6- what is the meaning of “whine”?

A) a beverage
B) cry
C) shout
D) None

 

Q7- Who is not dissatisfied always?

A) humans
B) animals
C) poet
D) All of the above

 

Q8- Name the poetic device used in
They do not sweat and whine about their condition,
They do not lie awake in the dark and weep for their sins,
They do not make me sick discussing their duty to God,

A) Anaphora
B) Assonance
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q9- Name the literary device used in “They bring me tokens of myself”

A) Anaphora
B) Assonance
C) Metaphor
D) Alliteration

 

Q10- What qualities have the humans given up?

A) innocence
B) kindness
C) truthfulness
D) All of the above

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1D
2B
3D
4A
5B
6B
7B
8A
9C
10D

 

Important Questions Videos Links

 

 

CBSE Class 10 English First Flight Book Poems MCQs

Dust of Snow Poem 1 MCQsFire and Ice Poem 2 MCQsA Tiger in the Zoo Poem 3 MCQs
How to Tell Wild Animals Poem 4 MCQsThe Ball Poem 5 MCQsAmanda Poem 6 MCQs
Animals Poem 7 MCQsThe Trees Poem 8 MCQsFog Poem 9 MCQs
The Tale of Custard the Dragon Poem 10 MCQsFor Anne Gregory Poem 11 MCQs