The Necklace Chapter 7 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 7, The Necklace by Guy De Maupassant have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 7-  The Necklace from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of  The Necklace. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Necklace from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of The Necklace

Click here for MCQ video of The Necklace

Watch the video explanation of The Necklace here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of the story "The Necklace"?

A) HG Wells
B) Robert W. Peterson
C) Guy De Maupassant
D) None of the above

 

Q2- She was born into a family of _____
.
A) Scientists
B) doctors
C) engineers
D) clerks

 

Q3- She always remained _____.

A) happy
B) unhappy
C) fulfilled
D) grateful

 

Q4- What does she think she deserves?

A) suffering
B) luxury
C) delicacies
D) both 2 and 3

 

Q5- What is the actual state of her family?

A) rich
B) middle-class
C) poor
D) wealhy

 

Q6- What tortured and angered her?

A) shabby walls
B) worn chairs
C) poverty
D) all of these

 

Q7- What did she dream of while having dinner?

A) elegant dinner
B) exquisite food
C) marvellous dishes
D) all of these

 

Q8- When would she weep for whole days?

A) after dinner
B) after lunch
C) after visiting her friend
D) any time

 

Q9- Who did he receive an invitation from?

A) the Minister of Public Instruction
B) the Minister of Public Health
C) the Minister of Public Safety
D) the Minister of Public Education

 

Q10- How did the husband expect her to react on handing her the letter?

A) happy
B) sad
C) jealous
D) none of the above

 

Q11- What do you mean by the word "stupefied?

A) make someone unable to think
B) make someone to think
C) to think
D) none of the above

 

Q12- Why did she throw away the letter?

A) she had nothing to weak
B) she had no jewellery to carry
C) she had no bag to carry
D) both A and B

 

Q13- What do you mean by the word "dismay"?

A) shock
B) surprise
C) concern
D) all of these

 

Q14- What did his face look like upon hearing the amount her wife asked from him?

A) pale
B) fine
C) unbothered
D) none of the above

 

Q15- What was he planning to do with the money he had saved?

A) buy her a dress
B) buy a gun for himself
C) invest somewhere
D) all of these

 

Q16- Did he agree to give her that money?

A) yes
B) no
C) maybe
D) none of the above

 

Q17- What seemed as the next problem to her?

A) not finding a dress good enough
B) having no jewels
C) there was no problem
D) none of the above

 

Q18- What solution did her husband come up with?

A) helping her find a dress
B) telling her to wear natural flowers in the name of jewels
C) he didn’t suggest anything
D) none of the above

 

Q19- What solution did the come up to?

A) wearing natural flowers in the name of jewels
B) asking her friend to lend some of her jewels
C) buy some new jewellery
D) none of the above

 

Q20- How did she look on the day of the ball?

A) elegant
B) gracious
C) full of joy
D) all of these

 

Q21- What all did she do there?

A) danced with enthusiasm
B) intoxicated with pleasure
C) thought of all the admiration
D) all of these

 

Q22- Why did she utter a cry?

A) seeing other ladies wrapping themselves in fur
B) poverty
C) the jewels were not to be seen when she reached home
D) none of the above

 

Q23- What all did they do as an attempt to find the necklace?

A) he went looking for it
B) went to the police
C) posted an advertisement for ir offering a reward
D) all of these

 

Q24- What did they do to buy themselves time?

A) stopped answering the friend’s calls
B) wrote to her that the jewel needs repair
C) distracted her from the necklace
D) none of the above

 

Q25- How did they pay for the new jewels?

A) using the money gave by his father
B) borrowing
C) her money
D) both 1 and 2

 

Q26- What all did they do to repay?

A) sent away the maid
B) change their lodgings
C) husband working the evenings and nights too
D) all of these

 

Q27- How long did the struggle continue for?

A) 6 months
B) 1 year
C) 2 years
D) 10 years

 

Q28- Did her friend recognise her years later?

A) yes
B) no
C) they did not bump into each other
D) none of the above

 

Q29- What did her friend say when she was told the entire story?

A) she was angry
B) she hated her for that
C) she cursed her
D) she told that hers were false

 

Q30- How much was the necklace actually worth?

A) forty thousand
B) thirty six thousand
C) five hundred
D) none of the above

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

C

11

A

21

D

2

D

12

D

22

C

3

B

13

D

23

D

4

D

14

A

24

D

5

C

15

B

25

D

6

D

16

A

26

D

7

D

17

B

27

D

8

C

18

B

28

B

9

A

19

B

29

D

10

A

20

D

30

C

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here