The Making of a scientist Chapter 6 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 6, The Making of a Scientist by Robert W Peterson have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 6- The Making of a Scientist from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Making of a Scientist.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Making of a Scientist from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of The Making of a Scientist

Click here for MCQ video of The Making of a Scientist

Watch the video explanation of The Making of a Scientist here

 

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the writer of the story "The Making of a Scientist"?

A) HG Wells
B) Robert W. Peterson
C) Ruskin Bond
D) Guy De Maupassant

 

Q2- "It was his fascination for _____ that opened the world of science to him."

A) cats
B) dogs
C) birds
D) butterflies

 

Q3- At what age did he invent the theory on how cells work?

A) twenty
B) twenty one
C) twenty two
D) twenty four

 

Q4- What was he fond of in his childhood?

A) basketball
B) collecting things
C) baseball
D) none of the above

 

Q5- How did his mother help him?

A) took him on trips
B) bought him telescopes and microscopes
C) encouraged him to learn
D) all of the above

 

Q6- How many species of butterflies had he collected till second grade?

A) 20
B) 21
C) 24
D) 25

 

Q7- When did he get a hint of real science?

A) in the 7th grade
B) when he entered a county science fair
C) when he lost
D) all of the above

 

Q8- When did he find the cause of a viral disease common among caterpillars?

A) in the 7th grade
B) in the 8th grade
C) in college
D) none of the above

 

Q9- "_____is the blueprint for life"

A) cells
B) DNA
C) both of these
D) none of the above

 

Q10- What did he collect during his childhood?

A) coins
B) rocks
C) butterflies
D) all of the above

 

Q11- Where did he come from?

A) Reading
B) Oxford
C) London
D) none of the above

 

Q12- He tried to grow _____ in the presence of betties

A) butterflies
B) catterpillar
C) rats
D) snakes

 

Q13- What did he realise was necessary for winning a prize at the fair?

A) display
B) experiment
C) all of the above
D) none of the above

 

Q14- Which butterlies were not eaten by birds?

A) viceroy
B) monarch
C) all of the above
D) none of the above

 

Q15- Where did he graduate from?

A) Oxford
B) Yale
C) Harvard
D) none of the above

 

Q16- Who did he write to get an idea for a real science experiment?

A) his mother
B) his friend
C) Dr Frederick A. Urquhart
D) none of the above

 

Q17- Which book did his mother give him?

A) Travels of Monarch X
B) Travels of Viceroy X
C) Travels of Viceroy Y
D) Travels of Monarch X

 

Q18- He was an excellent _____

A) debator
B) scientist
C) photographer
D) all of the above

 

Q19- ____ is the blueprint of life

A) Oxygen
B) DNA
C) Cell
D) all of the above

 

Q20- What groundbreaking research did Ebright do?

A) working of body
B) working of DNA
C) Working of heart
D) none of the above

 

Q21- Where did Richard grew up?

A) Pennsylvania
B) Chicago
C) New York
D) London

 

Q22- In which class was Ebright when he lost at the county science fair?

A) 5
B) 8
C) 7
D) 4

 

Q23- Which butterfiles copied monarchs to prevent being eaten by birds?

A) vice president
B) viceroy
C) viceprincipal
D) vices

 

Q24- How many gold spots were there on a Monarch pupa?

A) 10
B) 15
C) 11
D) 12

 

Q25- What was the purpose of the gold spots on the monarch pupa?

A) ornamental
B) secreted hormones
C) they were the breathing points
D) none of these

 

Q26- Name Ebright’s social science teacher.

A) Mr Weiherer
B) Dr Urquhart
C) James R Wong
D) Taplow

 

Q27- Where did Ebright study?

A) Oxford
B) Cambridge
C) Harvard
D) Stanford

 

Q28- What did Richard’s dad do?

A) scientist
B) doctor
C) he was dead
D) teacher

 

Q29- What qualities did Richard possess?

A) inquisitive
B) intelligent
C) will to win
D) all of them

 

Q30- Name Richard’s college room mate

John
James
Jack
Jeff

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

A

21

A

2

D

12

B

22

C

3

C

13

B

23

B

4

B

14

B

24

D

5

D

15

C

25

B

6

D

16

C

26

A

7

D

17

A

27

C

8

B

18

D

28

C

9

B

19

B

29

D

10

D

20

B

30

A

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here