The Thief’s Story Chapter 2 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 2, The Thief’s Story by Ruskin Bond have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 2- The Thief’s Story from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Thief’s Story. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 The Thief’s Story from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of The Thief’s Story

Click here for MCQ video of The Thief’s Story

Watch the video explanation of The Thief’s Story here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of the story "The Thief’s story"?

A) James Herriot
B) Ruskin Bond
C) Robert Arthur
D) Victor Canning

 

Q2- What is he a "fairly successful hand" at?

A) wrestling
B) stealing
C) deceiving
D) working hard

 

Q3- What was his name?

A) Hari
B) Anil
C) Amol
D) Harry

 

Q4- What was the boy’s age?

A) 15
B) 25
C) 20
D) none of the above

 

Q5- What was Anil’s age?

A) 15
B) 25
C) 20
D) none of the above

 

Q6- How has the narrator described Anil?

A) simple
B) kind
C) easy-going
D) all of the above

 

Q7- What was Anil doing when the boy met him?

A) cooking
B) watching a match
C) playing
D) writing an article

 

Q8- How did the narrator attempt at being friends with Anil?

A) flattering him
B) teasing him
C) introducing himself
D) none of the above

 

Q9- What did the boy ask Anil for?

A) to give him food
B) to employ him
C) to give him money
D) to teach him

 

Q10- How often did he change his name?

A) every day
B) every week
C) every month
D) every year

 

Q11- He changed his name in order to stay ahead of _____

A) police
B) employers
C) none of them
D) both of them

 

Q12- What name did he tell Anil?

A) Anil Singh
B) Hari Lal
C) Hari Singh
D) Anil Lal

 

Q13- What do you mean by the word "grunting"?

A) make a low inarticulate sound
B) say something which is clearly audible
C) shouting
D) none of the above

 

Q14- How was the meal he cooked first night?

A) delicious
B) mouth-watering
C) finger-licking good
D) terrible

 

Q15- How did he infer that about his food?

A) Anil said he liked it
B) Anil couldn’t have enough of it
C) Anil was licking his fingers
D) Anil gave it to a stray dog

 

Q16- What did Anil promise him to teach?

A) write his name
B) cook
C) write full sentences
D) all of the above

 

Q17- Did Anil really mind his petty ways of earning money?

A) yes
B) no
C) maybe
D) he didn’t earn through petty ways

 

Q18- "a queer way to earn money"..What is the meaning of the word "queer"?

A) strange
B) famous
C) rare
D) illegal

 

Q19- Who was the most trusting person narrator had ever met ?

A) Anil
B) publisher
C) Anil’s friends
D) none of the above

 

Q20- Who is easier to rob?

A) a careless man
B) a greedy man
C) a trusting man
D) Anil

 

Q21- What takes all the pleasure out of work?

A) robbing a careless man
B) robbing a greedy man
C) when someone doesn’t notice they’ve been robbed
D) both a and c

 

Q22- How much money did he steal?

A) 500
B) 600
C) 700
D) 800

 

Q23- Did he get away on the Lucknow Express?

A) yes
B) no
C) maybe
D) none of the above

 

Q24- How, according to the narrator, would Anil feel upon finding out?

A) angry
B) fear
C) acceptance
D) sad

 

Q25- What did he do with the money?

A) ran away with it
B) threw it
C) bought a cycle with it
D) returned it

 

Q26- Did Anil say anything about the robbery?

A) yes
B) no
C) maybe
D) none of the above

 

Q27- Why does Hari return the money?

A) he wanted to learn to write
B) he was worried about how Anil would feel
C) he felt bad
D) none of the above

 

Q28- What do you mean by the word "unlined"?

A) in a line
B) showing no sign of worry or anxiety
C) none of the above

 

Q29- Who does "I" refer to in the story?

A) Hari
B) Anil
C) a greedy man
D) none of the above

 

Q30- What was the name of the shop above which Anil lived?

A) Laddu Sweet Shop
B) Rasgulla Sweet Shop
C) Jamun Sweet Shop
D) Jumna Sweet Shop

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

B

11

D

21

D

2

B

12

C

22

B

3

A

13

A

23

B

4

A

14

D

24

D

5

B

15

D

25

D

6

D

16

D

26

B

7

B

17

B

27

A

8

A

18

A

28

B

9

B

19

A

29

A

10

C

20

B

30

D

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer