A Triumph of Surgery Chapter 1 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 1, A Triumph of Surgery by James Herriot have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 1- A Triumph of Surgery from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of A Triumph of Surgery.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 A Triumph of Surgery from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of A Triumph of Surgery

Click here for MCQ video of A Triumph of Surgery

Watch the video explanation of A Triumph of Surgery here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q1- Who is the author of the story "A Triumph of Surgery"?

A) James Herriot
B) Ruskin Bond
C) Robert Arthur
D) Victor Canning

 

Q2- Who does "I" refer to in the story?

A) Tricki
B) Mrs. Pumphrey
C) Veterinary surgeon
D) none of the above

 

Q3- What is the name of the veterinary surgeon?

A) Tricki
B) Mrs. Pumphrey
C) Hodgkin
D) Mr. Herriot

 

Q4- What problem does Mrs Pumphrey think Tricki has?

A) diarrhoea
B) malnutrition
C) allergies
D) all of the above

 

Q5- Did Mrs Pumphrey cut down on sweets as was advised?

A) yes
B) no
C) only for a while
D) she was not advised anything like that

 

Q6- Who is Hodgkin?

A) dog owner
B) gardener
C) Veterinary surgeon
D) Dog

 

Q7- What was the dog unable to play?

A) ring-throw
B) walk
C) hide and seek
D) all of the above

 

Q8- What did the doctor advise?

A) cut his food
B) give him more exercise
C) keep him on a very strict diet
D) all of the above

 

Q9- Was the narrator waiting for a call from Mrs Pumphrey?

A) no
B) yes
C) maybe
D) maybe not

 

Q10- What is the meaning of ‘distraught’?

A) bend
B) worried
C) upset
D) both b and c

 

Q11- How was Tricki acting?

A) refusing to eat his favourite food
B) didn’t go for walks
C) vomiting
D) all of the above

 

Q12- What was best according to the vet?

A) to take him to the hospital
B) to take him for a walk
C) to let him have sugar
D) both b and c

 

Q13- Why did the other dogs ignore Tricki?

A) he was an uninteresting object
B) he was ill
C) he was furious
D) all of the above

 

Q14- for how many days he was given no food?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 5

Q15- Who was Joe?

A) nurse
B) pug
C) greyhound
D) cat

 

Q16- What did the dogs know about food?

A) last ones will be liable to have competition for the leftover food
B) there was no competition
C) it wasn’t good
D) it was the best part of the day

 

Q17- what is the meaning of the word "jostling"?

A) running
B) struggling
C) walking
D) none of the above

 

Q18- What is the meaning of the word "scrimmage"?

A) fight
B) play
C) run
D) none of the above

 

Q19- What does the narrator refer to Tricki as, in the group of other dogs?

A) silky little object
B) shaggy little object
C) he didn’t say anything
D) none of the above

 

Q20- What is the meaning of the word "convalescing"?

A) condescending
B) worsen
C) disappointing
D) recover

 

Q21- What did Mrs Pumphrey bring first?

A. Eggs.
B. Brandy.
C. Wine.
D. None of these

 

Q22- How did the staff benefit from Mrs Pumphrey’s overdoing?

A) breakfast with eggs
B) lunch with wine
C) dinner with brandy
D) all of the above

 

Q23- What made the narrator call Mrs Pumphrey after a fortnight?

A) Tricki got recovered
B) Tricki got unwell
C) he knew she is suffering
D) both a and c

 

Q24- "In two weeks he had been transformed into a lithe, hard-musled animal" . What is the meaning of the word "lithe"?

A) dirty
B) graceful
C) misbehaving
D) rude

 

Q25- What did they use out of these?

A) toys
B) cushions
C) coats
D) none of the above

 

Q26- How would you decribe Mrs. Pumphrey?

A) loving
B) over-doing
C) intelligent
D) rational

 

Q27- How would you decribe the vet?

A) tactful
B) over-doing
C) careless
D) irrational

 

Q28- Was Tricki happy on seeing Mrs. Pumphrey?

A) yes
B) No
C) maybe
D) she showed no emotions

 

Q29- Who do you blame for Tricki’s illness?

A) Mrs. Pumphrey
B) Tricki
C) Herriot
D) Vet

 

Q30- Why is the narrator tempted to keep Tricki as a permanent guest?

A) because he loved Tricki
B) he thought Mrs. Pumphrey woudn’t take good care of Tricki
C) they would lose all Luxuries like eggs, wine and brandy
D) none of the above

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1

A

11

D

21

A

2

C

12

A

22

D

3

D

13

A

23

D

4

B

14

B

24

B

5

C

15

C

25

D

6

B

16

A

26

B

7

A

17

B

27

A

8

D

18

A

28

A

9

B

19

A

29

A

10

D

20

D

30

C

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer