Home >> Learn English >> Class 10 >>

Bholi Chapter 9 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

MCQs of Class 10 English Chapter 9, Bholi by K A Abbas have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 9- Bholi from NCERT First Flight book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Bholi.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Bholi from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of Bholi

Watch the video explanation of Bholi here

 

Q1- Who is the author of the story "Bholi"?

A) KA Abbas
B) Mark Twain
C) Guy De Maupassant
D) Sinclair Lewis

 

Q2- What do you mean by the word "simpleton"?

A) simple
B) foolish
C) basic
D) none of the above

 

Q3- What was Bholi's real name?

A) Sulekha
B) Sudekha
C) Champa
D) Chamla

 

Q4- How many siblings did Bholi have?

A) 1
B) 2
C) 4
D) 6

 

Q5- Who was her father?

A) Village Numberdar
B) Village Sarpanch
C) Village Tehsildar
D) none of the above

 

Q6- What damaged some part of her brain?

A) falling off a cot
B) falling off the stairs
C) falling off a verandah
D) small-pox

 

Q7- What happened when she was two years old?

A) falling off a cot
B) falling off the stairs
C) falling off a verandah
D) small-pox

 

Q8- At what age did she begin to speak?

A)2
B) 5
C) 4
D) 1

 

Q9- Why did she talk very little?

A) she stammered
B) other kids mimicked her and made fun of her
C) she was an introvert
D) none of the above

 

Q10- How is the situation of the house described?

A) poor
B) miserable
C) prosperous
D) fine

 

Q11- What was the purpose of the Tehsildar's village visit?

A) to inaugrate a girl's school
B) to address complaints of the village
C) to meet the people of the village
D) none of the above

 

Q12- What did the Tehsildar ask Ramlal to do?

A) drop him back to the city
B) have dinner with him
C) send his daughters to school
D) none of the above

 

Q13- How did Ramlal's wife react about sending her girls to school?

A) she laughed
B) she got angry
C) no reaction
D) she cried

 

Q14- Why did she suggest they send Bholi to school?

A) there was little chance of her getting married
B) her husband couldn't disobey Tehsildar's orders
C) she took it to teachers at school to worry about her
D) all of the above

 

Q15- What was Bholi's first reaction on hearing that she was going to school?

A) she cried with tears of joy
B) she cried with fear
C) she screamed
D) she was excited

 

Q16- What did it take for Bholi to believe she was being taken to a place better than home?

A) clean dress
B) hair oiling
C) a bath
D) all of the above

 

Q17- Why did the girls laugh at Bholi?

A) at her dress
B) at her looks
C) at her stammering
D) all of the above

 

Q18- Who comforted Bholi?

A) her friends
B) her father
C) her mother
D) her teacher

 

Q19- Whose paintings did she see in the classroom wall?

A) cow
B) goat
C) parrot
D) all of the above

 

Q20- How did she leave school on the first day?

A) sad
B) with a ray of hope for new life
C) depressed that she'll stay where she is
D) none of the above

 

Q21- Who was Lakshmi?

A) Bholi's friend
B) Bholi's classmate
C) Bholi's sister
D) Bholi's cow

 

Q22- Why did Bholi's parents accept Bishamber's marriage proposal?

A) he has a big shop
B) he has a house
C) he has good bank balance
D) all of the above

 

Q23- What according to you, was wrong in Bishamber marrying Bholi?

A) his age
B) his limbs
C) another village
D) all of the above

 

Q24- What is the meaning of the word "envious"?

A) jealous
B) looking down on someone
C) hatred
D) none of the above

 

Q25- How did he react on seeing Bholi's face?

A) asked for compensation
B) got frightened
C) both of these
D) none of the above

 

Q26- What was in her eyes when the veil was pulled down the second time?

A) hate
B) fear
C) contempt
D) none of the above

 

Q27- How does she describe her prospective husband?

A) mean
B) greedy
C) coward
D) all of the above

 

Q28- What did he demand as dowry?

A) money
B) refrigerator
C) television
D) all of the above

 

Q29- Who is referred to as the "artist" in the lesson?

A) Bholi's friend
B) Bholi
C) Bholi's cow
D) Bholi's teacher

 

Q30- Who is the artist's work of art?

A) Bholi's friend
B) Bholi
C) Bholi's cow
D) Bholi's teacher

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

A

21

D

2

B

12

C

22

D

3

A

13

D

23

A

4

D

14

D

24

A

5

A

15

B

25

A

6

A

16

D

26

C

7

D

17

C

27

D

8

B

18

D

28

A

9

B

19

D

29

D

10

C

20

B

30

B

 

Take Free MCQ Test English

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here