Footprints without Feet Chapter 5 MCQs, Class 10 English Footprints without Feet book


MCQs of Class 10 English Chapter 5, Footprints without Feet by H G Wells have been compiled for students to practice. Students of Class 10 can prepare the MCQs of Chapter 5- Footprints without Feet from NCERT Footprints without Feet book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Footprints without Feet. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 10 Footprints without Feet from Footprints without Feet book..

Click here for notes, summary of Footprints without Feet

Click here for MCQ video of Footprints without Feet

Watch the video explanation of Footprints without Feet here

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

Q1- Who is the author of the story “Footprints without feet”?

A) HG Wells
B) James Herriot
C) John Keats
D) WB Butler

 

Q2- “THE two boys started in surprise at the fresh muddy imprints of a pair of _____”

A) bare feet
B) shoes
C) tyres
D) none of the above

 

Q3- He was leaving his imprints in _____

A) Paris
B) London
C) Iping
D) Canada

 

Q4- What is the meaning of “bewildered”?

A) perplexed
B) confused
C) puzzled
D) all of the above

 

Q5- Who were the boys following?

A) a scientist
B) a dog
C) a rat
D) none of the above

 

Q6- What was he working on?

A) making fake footprints
B) making human bodies invisible
C) making a fool of children
D) all of the above

 

Q7- “Brilliant scientist though he was, Griffin was rather a _____ person.”

A) lawless
B) lawful
C) good
D) rude

 

Q8- What did he do for revenge?

A) burned himself
B) burned the landlord
C) burned the house
D) he didn’t do anything for revenge

 

Q9- Griffin’s body became as transparent as _____

A) glass
B) ice
C) air
D) none of the above

 

Q10- What suggests that he was a homeless wanderer?

A) no clothes
B) no money
C) invisible
D) all of the above

 

Q11- Why was it a bad time to wander in London?

A) it was mid winter
B) he was without clothes
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q12- Where did he find comfort in London?

A) at the inn
B) a big store
C) theatre store
D) none of the above

 

Q13- Where did he go next?

A) at the inn
B) a big store
C) theatre store
D) none of the above

 

Q14- What did he take from there?

A) food
B) wine
C) bandages
D) all of the above

 

Q15- How did Griffin finaly escape?

A) by hitting them
B) by taking off all his clothes
C) by running away as fast as he could
D) by hiding

 

Q16- Where did he go next?

A) Piping
B) Iping
C) Snowland
D) none of the above

 

Q17- what was an unusual event?

A) a guest at the inn during winters
B) a guest at the inn during summers
C) a guest at the inn during spring
D) nothing was unusual there

 

Q18- How did he justify his disinterest in having a conversation with Mrs Hall?

A) desired solitude
B) didn’t want to be disturbed during work
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q19- What do you mean by the word “eccentric”?

A) uncommon
B) extra
C) catchy
D) none of the above

 

Q20- Why does Mrs Hall find the scientist eccentric?

A) he visited during off season
B) his intention was only to work
C) he looked weird
D) all of the above

 

Q21- Why was Mrs Hall prepared and ready to tolerate strange habits and irritable temper?

A) he had paid in advance
B) he was a scientist
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q22- What does the first encounter tell us about Mrs Hall?

A) She is not friendly
B) She is money-minded
C) she is disinterested in her guests
D) all of the above

 

Q23- What is being referred to as the “strange incident” that happened in the study?

A) Griffin stealing money while being invisible
B) Griffin arriving at the inn during off season
C) Griffin pretending to be waiting for a cheque
D) none of the above

 

Q24- Who called the incident “an extraordinary affair”?

A) clergyman
B) clergyman’s wife
C) Mrs Hall
D) all of the above

 

Q25- What did she think had happened to her furniture?

A) nothing
B) the scientist had put spirits in them
C) the scientist was playing with them
D) the furniture had gone mad

 

Q26- What do you mean by the word “hysterics”?

A) an exaggerated reaction
B) a normal reacion
C) no reaction
D) none of the above

 

Q27- What caused the villagers to suspect the scientist?

A) the robery
B) the furniture incident
C) unexpected availability of cash on him
D) all of the above

 

Q28- “The scientist was always _____; now he became furious.”

A) patient
B) quick-tempered
C) calm
D) none of the above

 

Q29- What was easier said than done?

A) to see him
B) to talk to him
C) to hold him
D) none of the above

 

Q30- Where was the theatrical company shop situated?

A) Dury lane
B) Drury lane
C) Druy lane
D) Druri Lane

 

 

Important Videos Links

 

ANSWER KEY

1 A 11 C 21 A
2 A 12 B 22 B
3 B 13 C 23 A
4 D 14 C 24 A
5 A 15 B 25 B
6 B 16 B 26 A
7 A 17 B 27 C
8 C 18 C 28 B
9 A 19 A 29 C
10 D 20 D 30 B

 

Important Questions Videos Links

 

Also See :

 

Class 10 English MCQ Tests as per latest pattern (First Flight and Footprints without feet) – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer