Class 10 English NCERT Solutions

CBSE Class 10 English Chapter 6 The Making of a Scientist Question Answers from Footprints without Feet Book

 

 

 The Making of a Scientist Question Answers (Important)



 

 

NCERT Solutions of Chapter 6 The Making of a Scientist Important Subjective Questions

 

Q1. “That probably would have been the end of my butterfly collecting,” he said. “But then my mother got me a children’s book called The Travels of Monarch X.” That book, which told how monarch butterflies migrate to Central America, opened the world of science to the eager young collector.


How important are books for a child. Present your views.

Important Point-

Books provide knowledge. 

One can get a book on any topic and so, books are a great resource.

Although they give theoretical knowledge and information 

A good book can ignite hunger for more knowledge. As can be seen in Richard’s case, the book opened his mind to the world of Science. 

The book introduced him to the topic of butterfly migration.

His curious mind took up this topic and then he did further research and study on it.

It was the turning point for the young collector, who started raising butterflies in his basement, studying their life cycle and migration pattern.

 

Q2. “He also had a mother who encouraged his interest in learning. She took him on trips, bought him telescopes, microscopes, cameras, mounting materials, and other equipment and helped him in many other ways.”

What can you comment about a parent’s role in a child’s success?

Important Point-

Richard’s mother played a major role in his success.

Gave him company, got his friends at home, spent evenings together, had dinner together, took him on trips

Bought him all the things that he needed.

Encouraged him to learn 

Gave him learning tasks 

All these activities are very important for child development

parent- child interaction provides nourishment to child’s brain and promotes development of brain and also emotional well being.

 

Q3. Ebright’s first entry at the county science fair did not fetch any prize. What was his reaction? What do we learn from it?

Important Point-

Project was of slides displaying tissues in a frog’s body.

He did not win any prize.

He realized that his project was merely displaying the slide under a microscope whereas the winning entries had done real experiments.

He was not disheartened. He was determined to do better the next time.

This experience of Richard gives an important message to us.

We should learn from failures and mistakes.

We should not lose heart.

Rather judge our work, find the mistakes and rework on them and improve ourselves.

 

Q4. After reading Richard’s story, what do you think is required to become a successful scientist?

Important Point-

Richard possessed a mix of the essential traits to be a successful scientist.

Inquisitive mind

Intelligence

Hard work

Desire to win 

(elaborate on all 4 traits)

These qualities are essential and they helped Richard become a successful scientist.

 

Q5. “AT the age of twenty-two, a former ‘scout of the year’ excited the scientific world with a new theory on how cells work. Richard H. Ebright and his college room-mate explained the theory in an article in the Proceedings of the National Academy of Science.” 

According to you what was the importance of Richard’s participation in the county science fairs and how did they lead to his success? 

Important Point-

In grade 7 he took part in County science fair for the first time and lost. Learnt an important lesson. Wrote to Dr.

Dr Urquhart gave a stack of

suggestions for experiments. Those kept Ebright busy all through high school and led to prize projects in county and international science fairs.

eighth grade project, Ebright tried to find the cause of a viral disease that kills monarch caterpillars.

The next year his science fair project was testing the theory that viceroy butterflies copy monarchs.

second year in high school, Richard Ebright began the research that led to his discovery of an unknown insect hormone. lndirectly, it also led to his new theory on the life of cells. 

This project won Ebright first place in the county fair and entry

into the International Science and Engineering Fair. 

Richard continued his advanced experiments on the monarch pupa. That year his project won first place at the International Science Fair.

In his senior year, he grew cells from a monarch’s wing in a culture and showed that the cells would divide and develop into normal butterfly wing scales only if they were fed the hormone from the gold spots. 

The following summer, he did more work on the hormone from the gold spots. 

A year-and-a-half later, during his junior year, Ebright got the idea

for his new theory about cell life. 

Conclusion

“Richard was competitive but not in a bad sense.”  “Richard wasn’t interested in winning for winning’s sake or winning to get a prize. 

Rather, he was winning because he wanted to do the best job he could. For the right reasons, he wants to be the best.” 

 

The Making of a Scientist Related Links –

The Making of a Scientist Lesson Explanation, Summary, QnAThe Making of a Scientist MCQs 
The Making of a Scientist Video ExplanationThe Making of a Scientist MCQs Video 

 

 

 

The Making of a Scientist Important Questions (1 marker)

 

Q1. As a child, who encouraged Richard’s interest in learning?

  1. a) His friend
  2. b) His neighbour
  3. c) His mother
  4. d) His father

Ans. (c)

 

Q2. Which of these did Richard NOT collect?

  1. a) butterflies
  2. b) rocks
  3. c) stamps
  4. d) coins

Ans. (c)

 

Q3. Richard was in which grade when he got the first hint of what real science was?

  1. a) fifth
  2. b) tenth
  3. c) first
  4. d) seventh

Ans. (d)

 

Q4. “He also collected rocks, fossils, and coins. He became an eager astronomer, too, sometimes star-gazing all night.” What can be said about Richard?

  1. a) He collected stars
  2. b) He watched stars
  3. c) Both a and b
  4. d) None of these

Ans. (b)

 

Q5. What out of the following did Richard’s mother not do?

  1. a) Took him on trips
  2. b) Gave him company
  3. c) Bought him cameras
  4. d) Took him to the circus

Ans. (d)

 

Q6. Pick the option that correctly 

classifies fact (F) and opinions (O).

  1. By the time Richard was in grade 2, he had collected twenty-five species of butterflies.
  2. Richard’s mother got him a book on butterflies.
  3. Richard’s father died when Richard was in grade 3.
  4. Richard’s mother calls him Richie.

 

  1. a) All are opinions
  2. b) All are facts
  3. c) F – 2, 4; O – 1, 3
  4. d) F – 3; O – 1, 2, 4

Ans. (b)

 

Q7. According to the book “The Travels of Monarch X”, The monarch butterflies migrate to ___________.

  1. a) Canada
  2. b) South America
  3. c) Central America
  4. d) Not mentioned

Ans. (c)

 

Q8. Dr. Urquhart taught at ____

  1. a) University of Windsor
  2. b) University of Toronto
  3. c) University of British Columbia
  4. d) University of Alberta

Ans. (b)

 

Q9. Which of the following is a synonym of ‘discovery’?

  1. a) exploration
  2. b) invention
  3. c) migration
  4. d) diversification

Ans. (a)

 

Q10. Ebright and James R Wong were ________

  1. a) School friends
  2. b) They were strangers
  3. c) College room-mates
  4. d) neighbours

Ans. (c)
 

 

 

English Chapter 6 The Making of a scientist Extra Question Answers

Q1)      How did a book become a turning point in Richard Ebright’s life?

Ans)     After Richard had collected all the 25 species of butterflies that were found in his surroundings, he thought that it would be an end to butterfly collection when his mom bought him a book named ‘Travels of Monarch X’ which told him about how butterflies migrated to Central America. This book aroused an interest in him for exploring more of what was to come and started studying more about monarch butterflies.

Q2)      How did his mother help him?

Ans)     His mother played a turning role in the life of the scientist as she used to buy him telescopes, microscopes, cameras, mounting equipment and used to try to help him by getting him things to learn in the evening when he used to be free. She also used to take him out on field trips and the book Travels of Monarch X was also bought by her. So we can say that the mother played a very important role in the making of what he was.

 

Q3) What lesson does Ebright learn when he does not win anything at a science fair?

Ans) He learnt that just by showing neat and clean simple slides won’t make him win anything but the actual experiment that he will perform will help him win the prize at any fair.

 

Q4) What experiments and projects does he then undertake?

Ans) He did an experiment to see the cause of the viral disease that kills nearly all the monarchs after a few years and also took up a project to prove that the viceroy butterflies copy monarchs to survive by behaving like them.

 

Q5) What are the qualities that go into the making of a scientist?

Ans) According to the chapter, there are three qualities that a person needs to have to be a scientist. Firstly, a first – rated mind, secondly, curiosity and thirdly, the will to win for the right reasons.
 

 

Class 10th English LessonsClass 10th English McqTake Free MCQ Test EnglishClass 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science LessonsClass 10th Science McqTake Free MCQ Test ScienceClass 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi LessonsClass 10th Hindi McqTake Free MCQ Test HindiClass 10th SST Lessons
Class 10th Sanskrit LessonsClass 10 Social Science Important Questions and AnswersTake Free MCQ Test SST