Class 9 English Beehive book Chapter 10 – Kathmandu MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 10 Kathmandu for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 10 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 10 Kathmandu, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 10 Kathmandu, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- Where has this lesson been taken from ?

A) from Panchtantra
B) an extract from Heaven Lake by Vikram Seth
C) old Melodies
D) none

 

 

Q2- Which two temples did the writer visit?

A) Doleshwar Mahadev
B) Pashupati Nath and Boudhanath Stupa
C) Gokarna Mahadev Temple
D) Santaneshwor Mahadev Temple

 

 

Q3- What did the writer buy?

A) a bar of marzipan
B) corn cooked on charcoal fire
C) comics and a Reader’s Digest.
D) All

 

Q4- What did the writer mean by saying ‘All this I wash down with Coca Cola."?

A) He used coca cola to wash the things
B) He drank coca cola to digest food
C) He bought coca cola
D) none

 

Q5- What was looking like the quills of a porcupine?

A) Flute seller’s stock of flutes
B) Flute seller’s hair
C) the group of hawkers
D) none

 

 

Q6- Tell the other names of the Flute.

A) Bansuri
B) Reed
C) Murli, Shakuhachi, and Neh
D) All

 

 

Q7- According to the author what was incidental for the flute seller?

A) flute selling
B) talking to fellow vendors
C) playing flute
D) none

 

 

Q8- What is Kaliyug as per Hindu Mythology?

A) era of sins
B) yug of future
C) modern era
D) advanced era

 

 

Q9- What is the belief at Pashupatinath regarding the end of Kaliyug?

A) if the water recedes at the banks of the river and Goddess is exposed that will be end of Kaliyug
B) if floods are there kaliyug will be ended
C) too many sin will be end of kaliyug
D) if Dooms clock come to 0 Hour that will be end of Kalyug

 

Q10- What was there at the banks of river Bagmati?

A) a church
B) a mosque
C) a submerged temple
D) none

 

 

Q11- What does Febrile confusion mean?

A) a situation
B) an unknown situation
C) complete chaos
D) none

 

Q12- What did the author find at Pashupatinath temple?

A) Chappiness
B) peace
C) chaos and noise
D) All

 

 

Q13- What kind of environment was there at Boudhanath Stupa?

A) chaotic
B) noisy
C) full of calm and quiet meditations
D) none

 

 

Q14- What kind of streets are there in Kathmandu?

A) wide
B) well furnished
C) narrow and full of life
D) clean

 

 

Q15- What was there along the street roads of Kathmandu?

A) temples with colorful deities
B) hawkers and vendors
C) cacophony
D) all

 

 

Q16- What is a flute?

A) a log piece with holes in it
B) a toy
C) a basic musical instrument
D) all

 

 

Q17- What does one need to play a flute soulfully?

A) need to learn music
B) need to learn the art of playing it
C) need to breathe life into it
D) None

 

 

Q18- In what way was the flute seller different from the hawkers in author’s opinion?

A) hawkers were shouting and the flute seller was engrossed meditatively into the playing of flute
B) hawkers were not smart and flute seller was smart
C) hawkers were not good looking and the flute seller was good looking
D) None

 

 

Q19- Cite an example of Febrile confusion image drawn by the author in the lesson.

A) a group of saffron-clad Westerners struggling to enter the main gate
B) a fight between two monkeys
C) royal Nepalese princess for whom everyone makes way.
D) All

 

 

Q20- What did the author see at the Boudhanath Stupa?

A) A white dome ringed by a road
B) small shops
C) Tibetan prints and silver jewellery and no crowd
D) All

 

 

Q21- What were the most universal sounds that the author heard?

A) sound of flute playing
B) sound of different musics
C) vendors shouting
D) all

 

 

Q22- What is the Japanese shakuhachi?

A) a Japanese toy
B) a Japanese player
C) a kind of flute
D) none

 

 

Q23- How were the hawkers selling their things?

A) by talking to the people
B) by giving pamphlets
C) by shouting
D) none

 

 

Q24- Where did the author see an immense white dome?

A) at Pashupatinath temple
B) in the street
C) on the road
D) In the Boudhanath stupa

 

 

Q25- In what way has the author shown febrile confusion in the lesson?

A) by drawing powerful word imagery and pictures
B) by showing pictures
C) by showing stickers
D) none

 

 

Q26- Who were fighting outside Pashupatinath temple?

A) two men
B) two women
C) hawkers
D) two monkeys

 

 

Q27- Name the different sounds that the author heard?

A) film songs from the radios
B) car horns and bicycle bells
C) vendors shouting and flute music
D) All

 

 

Q28- Who were trying to get the priest’s attention at Pashupatinath’s temple?

A) hawkers
B) flute seller
C) worshippers
D) monkeys

 

 

Q29- What did the writer Vikram Seth describe in his book Heaven Lake?

A) a long journey
B) from China to India, via Tibet and Nepal.
C) a journey to Pashupatinath temple
D) none

 

 

Q30- What does the writer Vikram Seth like very much?

A) talking
B) scenic beauty
C) travelling
D) all

 

 

ANSWER KEY

1

B

11

C

21

A

2

B

12

C

22

C

3

D

13

C

23

C

4

A

14

C

24

D

5

A

15

D

25

A

6

D

16

C

26

D

7

A

17

C

27

D

8

A

18

A

28

C

9

A

19

D

29

A

10

C

20

D

30

C

 

Take Free MCQ Test English

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer