Class 9 English Beehive book Chapter 4 – A Truly Beautiful Mind

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 4  A Truly Beautiful Mind for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 4 MCQs here

See MCQ video of A Truly Beautiful Mind, click here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 4  A Truly Beautiful Mind, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 4  A Truly Beautiful Mind, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- Whose genius still reigns after 50 years of his death?

A) M.K. Gandhi
B) Nehru
C) Stephen
D) Einstein

 

 

Q2-  Whose name has become synonymous with genius?

A) Einstein’s name
B) Gandhi’s name
C) Wright Brothers
D) All

 

 

Q3- When was Einstein born?

A) on 14 March, 1879
B) on 10 March 1878
C) on 14 March 1877
D) on 14 March, 1875

 

 

Q4- Where was Einstein born?

A) Bulgaria
B) Ulm
C) Georgia
D) None

 

 

Q5- What did Albert’s mother think of him?

A) He was a born genius
B) He is intelligent
C) He will rule the world
D) Albert was a freak

 

 

Q6- What did Albert’s classmates call him?

A) A genius
B) Dull
C) Brother Boring
D) Stupid

 

 

Q7- By what age did Einstein not learn to speak?

A) Three and half years
B) Four and half years
C) Five and half years
D) Two and half years

 

 

Q8- How many times did Einstein utter a word when he learnt to speak?

A) Thrice
B) Four times
C) Once
D) Twice

 

 

Q9- What did Einstein love to play with?

A) Plastic Toys
B) Mechanical toys
C) Friends
D) None

 

 

Q10- What did the school headmaster say about Einstein?

A) He would be a genius
B) He is great
C) He can’t be a success at anything
D) None

 

 

Q11- When did Einstein begin to learn playing the violin?

A) At the age of seven
B) At the age of eight
C) At the age of nine
D) At the age of six

 

 

Q12- Where did Einstein score good marks in all the subjects?

A) at Munich in a school
B) At Switzerland
C) At Italy
D) None

 

 

Q13- Why did Einstein leave the school?

A) For good
B) He had clash with the teachers
C) He didn’t like discipline and order in the school
D) All

 

 

Q14- When did Einstein’s family move to Munich?

A) When he was 15 months old
B) When he was 12 months old
C) When he was 14 months old
D) When he was 16 months old

 

 

Q15- Where did Einstein wish to continue his study?

A) German
B) Munich
C) Switzerland
D) None

 

 

Q16- Why did Einstein decide to continue his study in Switzerland?

A) It was good city
B) It was more liberal than Munich
C) He liked the place
D) All

 

 

Q17- In which subjects was Einstein gifted and interested?

A) English and History
B) Mathematics and Physics
C) Mathematics and Biology
D) Physics and English

 

 

Q18- Where did Einstein go after school?

A) To a university in Zurich
B) To a university in Munich
C) To  a university in German
D) To a university in Switzerland

 

 

Q19- What did Einstein call Mileva Maric?

A) Clever Creature
B) Silly
C) a dumbo
D) a good lady

 

 

Q20- Why did Mileva Maric come to the University at Zurich?

A) It was the only university which gave degrees to women
B) It was a good university
C) It was near her city
D) She liked the place

 

 

Q21- With whom did Einstein fall in love?

A) A girl from Munich
B) Mileva Maric
C) A girl from Germany
D) None

 

 

Q22- When did Einstein complete his graduation?

A) 1912
B) 1900
C) 1901
D) 1978

 

 

Q23- At what age did Einstein do his graduation?

A) at 21 years of age
B) at 22 years of age
C) at 23 years of age
D) at 24 years of age

 

 

Q24- When did Einstein secure a job?

A) 1901
B) 1903
C) 1902
D) 1904

 

 

Q25- Before securing a job what did Einstein do and which theory did he give to the world?

A) Worked as a mechanic, he gave the theory of light
B) Worked as a teaching assistant and gave private lessons .He gave the theory of mass and energy.
C) Played violin, he invented the phone
D) None

 

Q26- What does this lesson “A Truly Beautiful Mind” speak about?

A) Beauty of the mind
B) Beauty of the world
C) The life of Einstein
D) None

 

 

Q27- When was Einstein awarded with the Nobel prize?

A) 1938
B) 1956
C) 1945
D) In 1921 for his contributions to Physics

 

Q28- What is the message of this lesson?

A) A beautiful mind not only creates beautiful ideas but also to use them for the welfare of the humanity
B) Always think big
C) Be like Einstein
D) Win a Nobel Prize

 

 

Q29- Which destruction is referred to in the lesson?

A) Destruction of inventions
B) Destruction by authoritarians
C) Destruction caused by the atom bombs at Hiroshima and Nagasaki
D) None

 

Q30- Why has the author referred to the late speaking age of Einstein?

A) To show that apparently his growth rate was slower than the children of his age
B) To show that he was a slow learner
C) To show his disability
D) None

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

D

21

B

2

A

12

A

22

B

3

A

13

D

23

A

4

B

14

A

24

C

5

D

15

C

25

B

6

C

16

B

26

C

7

D

17

B

27

D

8

D

18

A

28

A

9

B

19

A

29

C

10

C

20

A

30

A

 

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer