Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 6 to 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net

 

Home >> Learn English >> Class 9 >>

Class 9 English Beehive book Chapter 2 - The Sound of Music MCQs

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

Students of Class 9 can practice free MCQs which have been added by the CBSE in the new exam pattern. Here you will find the MCQs followed by the correct answer of Class 9 English Beehive book. Chapter 2 from the book is titled - The Sound of Music, Part 1 - Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It and Part 2- The Shehnai of Bismillah Khan. We have covered important MCQs from this chapter.

Students can also practice a free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 2 - The Sound of Music, here

See MCQ video of The Sound of Music, click here

For the summary, Question and Answers and explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 2 - The Sound of Music, click here

Watch the video explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 2 - The Sound of Music, here.

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- Who was deaf in the lesson?
A) Evelyn
B) Ron Forbes
C) Bismillah Khan
D) Evelyn’s mother

 

Q2- How old was Evelyn when she went to Royal Music academy?

A) 17 years old
B) 18 years old
C) 19 years old
D) Below 17

 

Q3- When was Evelyn's deafness noticed?

A) when she was 18
B) when she was 19
C) when she was 8
D) none

 

Q4- When was Evelyn's deafness confirmed?

A) by the age of 5
B) by the age of 6
C) by the age of 8
D) by the age of 11

 

Q5- Who helped Evelyn to continue with her music?

A) her mother
B) teacher
C) father
D) Ron Forbes

 

Q6- Who spotted Evelyn's potential?

A) her father
B) friends
C) mother
D) Ron Forbes

 

Q7- Which places had Evelyn worked for?

A) poor children
B) prisons and hospitals
C) schools
D) none

Correct Answer:B

 

Q8- What was life for Evelyn?

A) dance
B) nature
C) music
D) all

 

Q9- Where was the Royal music Academy?

A) U..S
B) Burmingham
C) Paris
D) London

 

Q10- What did Evelyn want to pursue?

A) fashion
B) study
C) music
D) none

 

Q11- What did Aurangzeb ban in his palace?

A) playing of Pungi
B) playing Sitar
C) playing music
D) none

 

Q12- Why was playing Pungi in Aurangzeb's palace banned?

A) it had a sharp sound
B) it wasn't good
C) it was unpleasant
D) all

 

Q13- Who thought of improving the sound of the Pungi?

A) a musician
B) a singer
C) a barber
D) none

 

Q14- How is the Shehnai different from the Pungi?

A) Shehnai has a better sound
B) Shehnai looks more beautiful
C) Shehnai is made of wood
D) All

 

Q15- Who changed the perception of the Shehnai?

A) Tansen
B) Evelyn
C) Bismillah Khan
D) All

 

Q16- Where was the Shehnai played traditionally?

A) In temples
B) in wedding ceremonies
C) auspicious ceremonies
D) all

 

Q17- When did Bismillah get his first big break as a Shehnai performer?

A) in 1938, when All India Radio came into existence
B) 1945
C) 1987
D) 1989

 

Q18- Why did Bismillah refuse to go to the U.S.A.?

A) because the Shehnai had no future there
B) he didn't like the place
C) because of his love for Banaras and river Ganges
D) all

 

Q19- Where did Bismillah play the Shehnai on 15th August 1947?

A) at Ganga Ghat
B) in Banaras
C) near Red Fort
D) at Kaashi

 

Q20- Why was the event of Shehnai Playing on 15th August a historic one?

A) Bismillah became popular
B) people appreciated his performance
C) it was Independence day
D) all

 

Q21- From where did Shahnai get its name?

A) From barber (Nai in Hindi)-+ King (Shah in Hindi)
B) From a Barber
C) King gave its name
D) None

 

Q22- Shehnai is a refined version of which instrument?

A) musical instrument
B) mouth organ
C) Guitar
D) Pungi

 

Q23- Where did Bismillah give his first break through performance?

A) at the Red Fort
B) at Varanasi
C) at All India Radio
D) U.S.A

 

Q24- According to the lesson,who was present on the event of 15th August,1947?

A J L Nehru
B M K Gandhi
C Rajendra Prasad
D All of these

 

Q25- Why did people discourage Evelyn to pursue music?

A) it was not considered good
B) it was difficult
C) it was expensive
D) because she was deaf

 

Q26- What did Ron Forbes advise Evelyn?

A) forget music
B) listen to music
C) feel music with her body
D) none

 

Q27- How did Evelyn hear music?

A) through drums
B) through fingers
C) by feeling vibrations through her diffrent parts of body- fingers,hair,feet
D) all

 

Q28- What did Evelyn want to spread through her music?

A) message of love , peace and happiness
B) music is not difficult
C) music is not difficult for deaf people
D) deaf people can learn music

 

Q29- Who played Shehnai at King's palace?

A) a barber
B) a musican
C) a singer
D) a courtsman

 

Q30- What was the source of inspiration for Bismillah?

A) Red Fort
B) Royal Palaces
C) Ganga Ghats
D) None

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

A

21

A

2

A

12

D

22

D

3

C

13

C

23

C

4

D

14

A

24

A

5

D

15

C

25

D

6

D

16

D

26

C

7

B

17

A

27

C

8

C

18

C

28

A

9

D

19

C

29

A

10

C

20

C

30

C

 

Take Free MCQ Test English

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

 

special course