Class 9 English Beehive book Chapter 8 – Reach for the Top MCQs

Here are free MCQs of Class 9 English Beehive book Chapter 8 – Reach for the Top as per the new exam pattern introduced by the CBSE. Students can take help of these free MCQs of Class 9 English Beehive book Chapter 8 – Reach for the Top and prepare for the exams. The correct answers have been given at the end of the page.

Also, practise free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 8 – Reach for the Top, here

See MCQ video of Reach for the Top, click here

For the summary, explanation and Question answers of Class 9 English Beehive book Chapter 8 Part 1- Reach for the Top, click here

For the summary, explanation and Question answers of Class 9 English Beehive book Chapter 8 Part 2- Reach for the Top, click here

Watch the video lesson with explanation in Hindi of Class 9 English Beehive book Chapter 8 – Reach for the Top, here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- Why was the holy man who gave blessings to Santosh’s mother surprised?

A) because grandmother was seeking blessing for a daughter against the common trend of son
B) because he saw her first time
C) because he had never seen such a woman
D) none

 

 

Q2- Which incident showed that Santosh was concerned about her team mates?

A) giving artificial respiration to them
B) help during climbing
C) giving sticks during climbing
D) greeting during climbing

 

 

Q3- How was Santosh different from other girls?

A) she was prettier
B) she was slim
C) She didn’t like and do any traditional things rather always did things of her choice
D) None

 

 

Q4- Why was Santosh sent to a local school?

A) they were rich
B) because of the prevailing trend
C) they were poor
D) were not able to afford to send to a good school

 

 

Q5- When did Santosh leave home for Delhi?

A) at the age of 10
B) at the age of 14
C) at the age of 15
D) at the age of 16

 

Q6- What did Santosh prefer to wear?

A) shorts
B) suits
C) sarees
D) long kurta

 

Q7- Why did Santosh leave home for Delhi?

A) to roam about
B) to meet a friend
C) to get proper education and avoid marriage
D) to tease her parents

 

 

Q8- What kind of girl was Santosh ?

A) a hard working girl with a strong mind
B) a brat
C) arrogant
D) none

 

 

Q9- What made Santosh’s parents ready to pay her school fees at Delhi?

A) her plan to work part time to pay her school fee to get education
B) her shouting
C) her tears
D) her obstinacy

 

 

Q10- How was Santosh attracted to mountain climbing?

A) her neighbours prompted her
B) seeing her friends
C) her classmates prompted her
D) watching some people going up the Aravali hills from her hostel room

 

 

Q11- What proved that Santosh was an environmentalist?

A) collection of 500kg garbage and bringing it down from the Himalayas
B) she planted trees
C) she always used dustbin
D) none

 

 

Q12- In what words did Santosh express her feeling at the summit of her Everest climb?

A) fabulous
B) indescribable
C) fantastic
D) none

 

 

Q13- After finishing college why did Santosh write a letter of apology to her father?

A) because she ran away
B) because she left her house
C) because she enrolled herself for an institution of mountaineering without his permission
D) none

 

 

Q14- Why did senior climbers praise Santosh?

A) for being helpful to teammates
B) physical fitness and mental strength
C) climbing skills
D) all

 

 

Q15- What did Santosh watch from her hostel Kasturba room?

A) scenic beauty
B) crowd
C) villagers climbing up the Aravali hill and vanishing
D) none

 

 

Q16- What happened when Santosh scaled up the mount Everest for the first time?

A) she won
B) she hoisted the flag
C) she became the youngest woman to achieve the feat.
D) None

 

 

Q17- What happened when Santosh scaled up the mount Everest for the second time?

A) she became the only woman to scale it twice
B) she became happy
C) she won the game
D) she shouted aloud

 

 

Q18- How did Santosh feel after reaching the top of the world?

A) it was a spiritual and proud moment
B) tired
C) exhausted
D) fatigued

 

 

Q19- Why was Santosh recorded in the Record book both times after scaling Everest?

A) for being the youngest achiever
B) for being a woman
C) for being fastest
D) for her physical fitness

 

 

Q20- What did Santosh fight against?

A) traditional irrational system
B) her parents
C) society
D) people of village

 

 

Q21- In the society what do people seek as a blessing?

A) blessing for son
B) blessing for daughter
C) blessing for children
D) none

 

 

Q22- When was little Maria packed off to U.S?

A) at the age of 9
B) at the age of 14
C) at the age of 15
D) at the age of 10 for training in tennis with her father

 

 

Q23- At what age did the girls get married in Santosh’s village?

A) at the age of 14
B) at the age of 15
C) at the age of 17
D) at the age of 16

 

 

Q24- Whom did Santosh save with artificial respiration?

A) Rohan Singh
B) Sohan Singh
C) Mohan Singh
D) All

 

 

Q25- What did Santosh write to her father after finishing her college?

A) a letter
B) a telegram
C) a message
D) an apology letter

 

 

Q26- How much garbage did Santosh bring down from the Himalayas?

A) 200kg
B) 300 kg
C) 400 kg
D) 500 kg

 

Q27- What was considered a blessing in the village at the time of Santosh’s birth?

A) having lot of wealth
B) birth of a daughter
C) birth of twins
D) birth of a son

 

 

Q28- Why was Santosh under pressure?

A) she had to study
B) her parents were asking her to get married
C) she wanted to work
D) none

 

 

Q29- Who refused to pay for Santosh’s fee?

A) her grandmother
B) her family
C) her parents
D) none

 

 

Q30- What led Maria to the path of success and why couldn’t her mother accompany her?

A) Her trip to U.S for playing tennis.Her mother couldn’t accompany because of visa restrictions
B) Her habits. Her mother was unwell and so she could not accompany her
C) Her interest in music. Her mother did not want to go to USA
D) Her Academics. Her mother was busy

 

 

ANSWER

1

A

11

A

21

A

2

A

12

B

22

D

3

C

13

C

23

D

4

B

14

D

24

C

5

D

15

C

25

D

6

A

16

C

26

D

7

C

17

A

27

D

8

A

18

A

28

B

9

A

19

A

29

C

10

D

20

A

30

A

 

Take Free MCQ Test English

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer