Class 9 English Beehive book Chapter 6 – My Childhood MCQs

Students of Class 9 can practice free MCQs which have been added by the CBSE in the new exam pattern. Here you will find the MCQs followed by the correct answer of Class 9 English Beehive book. Chapter 6 from the book is titled –  My Childhood. We have covered important MCQs from this chapter.

Students can also practice a free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 6 – My Childhood , here

See MCQ video of My Childhood , click here

For the summary, Question and Answers and explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 6 – My Childhood , click here

Watch the video explanation of Class 9 English Beehive book Chapter 6 – My Childhood , here.

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- When did Kalam become India’s 11th President?

A) 2000
B) 2001
C) 2003
D) 2002

 

 

Q2- Where did Kalam talk about his childhood?

A) In his autobiography, Wings of Fire
B) In his first speech
C) In his research papers
D) In his office

 

 

Q3- Where was Kalam born?

A) Rameswaram, Madras State.
B) In Tamilnadu
C) In Karnataka
D) In Chennai

 

 

Q4- From where has this chapter ‘My Childhood’ been taken?

A) From childhood memories
B) From Prof A.P.J Kalam’s book ‘Wings on Fire’
C) From famous writer Khushwant Singh’s Book
D) None

 

 

Q5- What does Prof. Kalam talk about in his book Wings of Fire?

A) His childhood experiences
B) His parents
C) His friends
D) All

 

Q6- Who influenced Prof. Kalam?

A) His society people
B) His friends
C) His father
D) None

 

Q7- What did Kalam’s father teach him?

A) Hatred
B) Honesty and self discipline
C) To fight
D) To be arrogant

 

 

Q8- What did Kalam gain from Wings of Fire?

A) The great values he imbibed from his parents,teachers and society
B) His books, fame, success
C) knowledge and discipline
D) None

 

 

Q9- What is the theme of the story My childhood?

A) Children are precious
B) Childhood is a treasure
C) Society must be in harmony
D) Society, environment and childhood experiences shape one’s life.

 

 

Q10- What is the message of this lesson?

A) Mutual trust, peace and harmony are a must for a society to be happy and grow dynamically
B) Live happily
C) Fight for your rights
D) Have fire on your wings

 

 

Q11- What is essential for all round growth according to the lesson?

A) Tolerance
B) Acceptance
C) Brotherhood, happiness
D) All

 

 

Q12- What can resolve the hindrances in the way of growth?

A) Mutual trust, and ease of communication
B) Wings of Fire
C) Fighting
D) All

 

 

Q13- In what sense was Kalam’s childhood secure?

A) He was getting all the necessities of life like food, clothes,study
B) Parents’ love and support
C) Good society
D) All

 

 

Q14- What does material security mean in the lesson?

A) All the basic necessities of life
B) Love and warmth
C) Wealth
D) Riches

 

 

Q15- What does emotional security mean?

A) Balance in life
B) Bank Balance
C) Control over emotions
D) Love and care to lead a stress free life

 

 

Q16- Who gave emotional and material security to Kalam ?

A) His society people
B) His friends
C) His teachers
D) His parents

 

Q17- Which seeds did Kalam collect during the second world war?

A) Guava seeds
B) Tamarind seeds
C) Flax seeds
D) Mango seeds

 

 

Q18- Why did Kalam collect tamarind seeds?

A) To grow plants
B) To eat them
C) To earn good money
D) None

 

 

Q19- Where did Kalam sell seeds?

A) In a market
B) To other children
C) People of his society
D) To provide them to a provision store on a mosque street

 

 

Q20- How much money did Kalam earn after selling seeds?

A) 2 anna
B) 3 anna
C) 1 anna
D) 4 anna

 

 

Q21- What kind of a person was Kalam as a child?

A) Enterprising and hardworking
B) Naughty
C) Caring
D) None

 

 

Q22- Who was Samsuddin?

A) Kalam’s brother
B) Kalam’s friend
C) Kalam’s neighbourer
D) Kalam’s cousin

 

 

Q23- What did Samsuddin do?

A) Distributed newspapers in Rameswaram
B) Helped collecting seeds
C) Helped getting money
D) Helped in selling seeds

 

 

Q24- Who helped Kalam in getting his first wages?

A) His neighbourer
B) His parents
C) Teachers
D) His cousin Samsuddin

 

 

Q25- Why did Kalam feel sad when he was in 5th standard in an elementary school?

A) He could not go to school because his parents could not afford the fees
B) Teacher scolded him because he did not do his work
C) His teacher didn’t let him sit with his Hindu friend in the first row because he was a muslim
D) None

 

 

Q26- Who was Kalam’s close friend?

A) Ramanadha Sastri
B) Samsuddin
C) His father
D) None

 

 

Q27- Why did the teacher separate Kalam from his friend?

A) They were talking in the class
B) They were not doing their work
C) They were disturbing the class
D) Because of his own notion of social ranking, religious discrimination

 

 

Q28- What kind of person was Sivasubramania?

A) Orthodox brahmin
B) Calm and generous
C) Believed in equality and wanted to bring reforms in the society
D) All

 

 

Q29- Why did Sivasubramania serve Kalam himself and sat with him to eat?

A) to avoid any disturbance because of biased behavior of his conservative wife and to show equal respect for everybody
B) Because he wanted to prove himself great
C) To demoralize his wife
D) None

 

 

Q30- What kind of a person was Kalam’s father ?

A) Kind
B) Generous and dynamic
C) Wise
D) All

 

 

Q31- Who spoke Khali Gibran’s words:Your children are not…."?

A) Sivasubramania
B) Samsuddin
C) Kalam’s father
D) None

 

 

Q32- What did Kalam think and say about his parents?

A) They were tall
B) Handsome
C) Wise
D) All

 

 

Q33- Why did Kalam’s father say Khali Gibran’s words: Your children are not…?

A) To boast his knowledge
B) To ask his wife not to stop their young son from going out
C) To be generous
D) All

 

 

Q34- Whom did Kalam’s father say these words – “Your children are not your children. They are the sons and daughters of Life’s longing for itself….."?

A) To Kalam
B) To Samsuddin
C) To his wife
D) To Mr. Iyer

 

 

Q35- Where was Kalam’s house?

A) Near a cinema hall
B) Near a park
C) On a mosque street
D) None

 

 

Q36- How did Mr. Iyer change his wife’s notion?

A) By force
B) By showing her eyes
C) By lecturing her
D) By his own example and behavior

 

 

Q37- Which word in the lesson means unnecessary?

A) Inessential
B) Innecessity
C) Essential
D) None

 

Q38- When was Kalam’s ancestral house built?

A) In 18th century
B) In 19th century
C) In the middle of 19th century
D) All

 

Q39- What was Kalam’s age during the second world war?

A) 9 years
B) 10 years
C) 11 years
D) 8 years

 

Q40- Name three friends of Kalam.

A) Ramanadha Sastry
B) Aravindan
C) Sivaprakasan
D) All

 

ANSWER KEY

1

D

11

D

21

A

31

C

2

A

12

A

22

D

32

D

3

A

13

D

23

A

33

B

4

B

14

A

24

D

34

C

5

D

15

D

25

C

35

C

6

C

16

D

26

A

36

D

7

B

17

B

27

D

37

A

8

A

18

C

28

D

38

C

9

D

19

D

29

A

39

D

10

A

20

C

30

D

40

D

                                                           

 

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer