Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 9 >>

Class 9 English Beehive book Chapter 5- The Snake and the Mirror MCQs

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

Here are free MCQs of Class 9 English Beehive book Chapter 5 The Snake and the Mirror as per the new exam pattern introduced by the CBSE. Students can take help of these free MCQs of Class 9 English Beehive book Chapter 5 The Snake and the Mirror and prepare for the exams. The correct answers have been given at the end of the page.

Also, practise free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive book Chapter 5 The Snake and the Mirror, here

See MCQ Video of The Snake and the Mirror, click here

For the summary, explanation and Question answers of Class 9 English Beehive book Chapter 5 The Snake and the Mirror, click here

Watch the video lesson with explanation in Hindi of Class 9 English Beehive book Chapter 5 The Snake and the Mirror, here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- What kind of a house did the doctor live in ?

A) A beautiful house
B) A kachcha house
C) An unelectrified rented room which was full of rats
D) A flat

 

 

Q2- What does the word meagre in the lesson mean?

A) Big
B) Huge
C) Very little
D) Small

 

 

Q3- What was the source of the doctor's income?

A) His medical practice
B) His research
C) His talks
D) None

 

 

Q4- What kind of a sound did the doctor hear?

A) Music
B) Hissing sound
C) Sound of rats
D) None

 

 

Q5- Why did the sound of the rats suddenly stop?

A) The rats ran out
B) Rats slept
C) Because the rats had seen a snake
D) All

 

 

Q6- Which two important decisions did the doctor take?

A) To shave daily and always smile
B) Not to give medicines and eat good food
C) To leave the room and practice medicine
D) To kill the rats and sleep well

 

 

Q7- What kind of a person was the doctor ?

A) A poor man
B) A rich man
C) A clever man
D) A foolish man

 

 

Q8- What is this story about?

A) About a frightening incident which is narrated in a humorous manner
B) About a doctor's plight
C) A foolish doctor
D) About rats

 

 

Q9- Why does the doctor want to keep a moustache?

A) To look smart and get married
B) To scare people
C) To look handsome
D) None

 

 

Q10- What kind of a woman does he want to get married to?

A) A fat, rich doctor
B) A beautiful woman
C) A slim woman
D) None

 

 

Q11- What kind of a woman does he get married to?

A) A thin reedy woman with a gift of sprinter
B) A fat woman
C) A beautiful woman
D) None

 

 

Q12- What was the plight of the doctor when he noticed a snake around his arm?

A) Turned into a stone
B) Frightened
C) Screaming
D) Fear

 

 

Q13- What kind of thoughts did the doctor have when he looked into the mirror?

A) Reflective
B) Thoughtful
C) Notorious
D) Full of joy and contentment

 

 

Q14- Why did he decide to smile always?

A) He could hide his inner feelings
B) Because he thought that smiling made him look smart
C) He could attract people
D) All

 

 

Q15- Which were the earth shaking decisions taken by the doctor?

A) To grow moustache and always smile
B) To leave the room
C) To marry
D) None

 

 

Q16- What was the regular traffic referred to?

A) The sound of vehicles
B) Too many people coming and going
C) Traffic of rats roaming here and there
D) None

 

 

Q17- What was the doctor's room filled with?

A) Medicines
B) Smell of medicines
C) Rats
D) People

 

 

Q18- How many times did the doctor hear the sound of rats?

A) Once
B) Twice
C) Thrice
D) Four times

 

 

Q19- What are the two most important things in the story?

A) Snakes and the mirror
B) Doctor and rats
C) Doctor and his wife
D) Snake and the doctor

 

 

Q20- Who told this story to the writer?

A) His granny
B) His mother
C) his father
D) A homeopath doctor

 

 

Q21- What were the doctor's possessions?

A) Rs.60/
B) Few shirts
C) Some dhotis and a black coat
D) All of these

 

 

Q22- Why did the doctor decide to always smile?

A) To attract customers
B) To attract people
C) To look more handsome
D) None

 

 

Q23- Why did the doctor want to marry a fat woman?

A) To save himself if she tried to chase him
B) To make her sit at home all the time
C) To give a snobish look
D) None

 

 

Q24- What words did the doctor think of writing in his imagination?

A) Save
B) Smart
C) Look
D) O God

 

 

Q25- Where did the doctor think of writing O GOD?

A) On the mirror
B) On snake's hood
C) Outside his heart
D) None

 

 

Q26- Why did the doctor smile at himself?

A) For looking into the mirror
B) For his smart looks
C) For his helplessness and foolishness
D) None

 

 

Q27- What did the doctor realize?

A) He was a handsome doctor
B) He was a handsome bachelor
C) He was smart
D) He was a poor man and had nothing to boast of

 

 

Q28- How was the doctor's life saved?

A) Because of the mirror
B) Because of rats
C) Because of his dirty vest
D) Because of his wife

 

 

Q29- Why did the doctor call himself foolish and poor?

A) His inability to think of any solution for the trouble he was caught in
B) He had no money
C) No good house to live
D) no patients

 

 

Q30- What was the change in doctor's thoughts?

A) From a valuable man to a helpless ,foolish man
B) From a poor to rich man
C) From a frown to smile
D) From no moustache to moustache

 

 

ANSWER KEY


1

C

11

A

21

D

2

C

12

A

22

C

3

A

13

D

23

A

4

C

14

B

24

D

5

C

15

A

25

C

6

A

16

C

26

C

7

A

17

C

27

D

8

A

18

C

28

A

9

A

19

D

29

A

10

A

20

D

30

A

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons