Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 9 >>

In The Kingdom of Fools Class 9 English Moments book Chapter‌ ‌4‌ ‌MCQs‌‌

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Moments book Chapter-4 In The Kingdom of Fools for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 4 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Moments book Chapter-4 In The Kingdom of Fools, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Moments book Chapter-4 In The Kingdom of Fools, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- What does this story speak about?

A) kings
B) kings and their ministers
C) a kingdom ruled by a foolish king and his silly minister
D) all

 

Q2- What kind of story is this?

A) A folktale
B) a mocktale
C) a humorous
D) a serious

 

Q3- What does this story throw light upon?

A) foolish people and the dangers they pose
B) kings and their ministers
C) always be happy
D) wise people

 

Q4- What is the theme of this lesson?

A) foolish people are unpredictable and dangerous
B) kings are dangerous
C) gurus are wise
D) have good friends

Q5- Why are the people in the kingdom called foolish?

A) because they follow all the ridiculous orders passed by their king
B) because they listen to their king
C) because they do silly things
D) because they are foolish

 

Q6- What is the message of the story?

A) be wise and stay away from foolish people
B) listen to the kings
C) kings are fools
D) none

 

Q7- How did the guru save the people of the kingdom?

A) by flattering the king
B) making the king believe that the new stake will bring fortune
C) by helping the kingdom getting rid of the foolish king and his silly minister
D) all

 

Q8- Who were the idiots?

A) king and his minister
B) people
C) gurus 
D) all

 

Q9- What did the king and his minister decide to change?

A) people
B) customs
C) night with day
D) all

 

Q10- How was the night changed with day?

A) people would work at night and sleep during day
B) by lighting the kingdom
C) by decorating everything
D) none

 

Q11- How were the people made to obey the king's orders?

A) by threatening to kill
B) by speaking to them
C) by showing them sword
D) none

 

Q12- Who visited the kingdom?

A) a guru and his disciple
B) a king from another kingdom
C) a merchant
D) a princess

 

Q13- What did the guru and his disciple find at the grocery shop?

A) many beautiful things
B) same price for all the things
C)  a duddu
D) none

 

Q14- Why was the guru initially happy?

A) because of the capacity of buying all things at a nominal price
B) because of the change systems
C) because of the foolish people
D) All

 

Q15- Why did guru decide to leave the place?

A) because of some urgent work
B) he had a message to leave the place
C) king ordered to leave the place
D) because he thought that it was not safe to be with fools for a long time

 

Q16- Who left the city?

A) disciple
B) guru
C) silly minister
D) king

 

Q17- What did the guru tell his disciple?

A) the people were innocent
B) the city was full of surprises
C) behavior of foolish is unpredictable and it was not safe to live with them
D) none

 

Q18- Who broke into the merchant's house?

A) king
B) silly minister
C) disciple
D) a thief

 

Q19- How did the thief enter the merchant's house?

A) jumping the wall
B) from the backdoor
C) by making a hole into the wall
D) none

 

Q20- What killed the thief after the loot?

A) a man stabbed him
B) a knife
C) wall of the old house fell on his head and killed him
D) none

 

Q21- Whom did the thief's brother blame for the death of the thief?

A) destiny
B) people
C) merchant
D) All

 

Q22- How did the merchant escape from the punishment?

A) with his wisdom
B) guru saved him
C) his friends saved him
D) all

 

Q23- Whom did the merchant hold responsible for the thief's death and saved his own life?

A) his father
B) the mason who built the wall
C) his forefathers
D) none

 

Q24- How did the bricklayer save his life?

A) by putting the blame on the merchant
B) by putting the blame on the dancing girl
C) by putting the blame on a hawker
D) by putting the blame on his father

 

Q25- How did the dancing girl save herself?

A) by putting the blame on the goldsmith
B) by putting the blame on the minister
C) by putting the blame on her master
D) none

 

Q26- How did the goldsmith save himself?

A) by putting the blame on merchant's father
B) by putting the blame on the dancing girl
C) by putting the blame on is workersr
D) none

 

Q27- What did the merchant plead?

A) it was his father's deal and not his
B) it was godsmith's fault
C) it was bricklayer's fault
D) None

 

Q28- What argument did the king present to punish the merchant?

A) He inherited his father's sin in the same way as he inherits his wealth
B) He must sacrifice for his father's sake
C) He must accomplish his father's half done works
D) None

 

Q29- Why was the merchant not executed?

A) because he was too thin to fit in the stake
B) because he was crying
C) because he pleaded before the king
D) none

 

Q30- Who did the king decide to execute in place of the merchant?

A) a man who became fat because of eating
B) a poor man
C) merchant's relative
D) none

 

Q31- To whom did the sanyasi pray in his heart before being executed?

A) God
B) His deceased father
C) Guru
D) All

 

Q32- How did Guru realize his disciple's plight and reach to save him in the kingdom?

A) with his magical power and vision
B) a disciple informed him
C) a spy helped him
D) all

 

Q33- What did the Guru plead to the king to save his disciple?

A) to kill him first and later his disciple
B) The king was great
C) admired the king
D) none

 

Q34- What did Guru tell the king?

A) That he was great
B) that whosoever would die first the god king of justice would be happy and would give C) him a chance reborn as a king
D) that his sacrifice would bring fortune to the place
none

 

Q35- What made the king and his silly minister go for the stake first?

A) Guru's words and their own foolishness
B) their greed
C) their foolishness
D) All

 

Q36- Why did the king and his ministers decide to go for the stake themselves?

A) because of Guru's words and their greed to take the benefit themselves
B) people's words
C) guru's cunning words
D) man's plight

 

Q37- How did the king and his men make the guru and his disciple free?

A) by disguising themselves as criminals
B) by making them run from the place
C) by passing orders
D) None

 

Q38- On what condition did the guru agreed to be the next king?

A) if his disciple would be a minister
B) if he could order without thinking
C) if old laws are changed
D) none

 

Q39- What was the price of all things during the foolish king's rule?

A) 5 duddu each
B) 4 duddu each
C) 1 duddu each
D) 2 duddu each

 

Q40- According to the guru whose behavior is unpredictable?

A) king's
B) people's 
C) foolish people's
D) disciples

 

 

Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

C

11

A

21

C

31

C

2

A

12

A

22

A

32

A

3

A

13

B

23

B

33

A

4

A

14

A

24

B

34

B

5

A

15

D

25

A

35

A

6

A

16

B

26

A

36

A

7

D

17

C

27

A

37

A

8

A

18

D

28

A

38

C

9

C

19

C

29

A

39

C

10

A

20

C

30

A

40

C

 

Take Free MCQ Test English

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Hindi Lessons Class 9th Hindi Mcq Take Class 9 MCQs
Class 9th Science Lessons