Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 9 >>

The Happy Prince Class 9 English Moments book Chapter‌ ‌5‌ ‌MCQs‌

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Moments book Chapter-5 The Happy Prince for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 5 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Moments book Chapter-5 The Happy Prince, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Moments book Chapter-5 The Happy Prince, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- Who is the writer of the Happy Prince story?

A) Khushwant Singh
B) R.K. Laxman
C) Oscar Wilde
D) Ruskin Bond

 

Q2- Why was the Prince called happy?

A) because he never cried
B) because he was very lucky
C) because he had everything
D) because he always smiled and was living in palace of happiness

 

Q3- What was done after the Prince's death?

A) His statue was made
B) he was forgotten
C) people cried
D) people became corrupt

 

Q4- Whom did the Happy Prince send the Ruby to?

A) Seamstress- a poor woman
B) a man
C) a beggar
D) Swallow

 

Q5- What made the Seamstress's child relaxed?

A) Ruby
B) Happy Prince
C) Swallow
D) Fanning by the Swallow

 

Q6- Whom did the Prince send the sapphire to?

A) matchgirl and young writer across the city
B) poor lady
C) a beggar
D) none

 

Q7- Why did Happy Prince send the sapphire to a young writer and the matchgirl?

A) to send hope and make them happy
B) to show them power
C) to surprise them
D) to help them

 

Q8- What did the swallow notice while flying over the city?

A) plight of the poor and greed of the rich
B) many people and their plight
C) many poor people
D) many waste things

 

Q9- What made Happy Prince blind?

A) Giving away two saphires
B) an arrow
C) a shooting gun
D) stone pelting

 

Q10- Why was the Swallow not ready to move to Egypt?

A) Because Happy Prince became blind
B) because of kindness of Happy Prince
C) Because Happy Prince would be alone
D) None

 

Q11- What moved Swallow's heart?

A) Happy Prince
B) Happy Prince's kindness
C) Happy Prince's assets
D) All

 

Q12- Why did Happy Prince give away all his assets?

A) to eradicate misery and sorrow from his city
B) to show his power
C) to show his richness
D) None

 

Q13- Name the most precious things in the story that the angel took to give to God.

A) leaden heart of Happy Prince and the dead Swallow
B) Prince and his assets
C) Ruby,sword and sappire
D) All

 

Q14- Why were Prince and the Swallow so precious?

A) because of their kindness and selflessness
B) because of their services
C) because they had many possessions
D) they were rich

 

Q15- What did the Prince do to make the people of his city happy?

A) told them stories
B) gave away all his precious gems and stones
C) talked to people
D) made Swallow fly here and there

 

Q16- What did Swallow do to be with Happy Prince?

A) helped him flying here and there
B) stopped flying to distant places
C) sacrificed his trip to Egypt
D) All

 

Q17- What did Swallow become to help the Prince?

A) His messenger
B) His friend
C) His Minister
D) His Assistant

 

Q18- Where did the Swallow die?

A) in the city
B) under the fountain
C) at the feet of the Statue
D) in a house

 

Q19- Why did Swallow die?

A) Because of Prince
B) Because of people's behavior
C) because of growing cold
D) All

 

Q20- What happens when the Swallow dies?

A) Leaden Heart of the Prince was broken into two pieces
B) Prince cried
C) Prince cried
D) People cried

 

 



Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

B

2

D

12

A

3

A

13

A

4

A

14

A

5

D

15

B

6

A

16

C

7

A

17

A

8

A

18

C

9

A

19

C

10

A

20

A

 

Take Free MCQ Test English

 

Also See :

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive and Moments) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here