Iswaran the Storyteller Class 9 English Moments book Chapter‌ ‌3‌ ‌MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Moments book Chapter-3 Iswaran the Storyteller for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 3 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Moments book Chapter-3 Iswaran the Storyteller, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Moments book Chapter-3 Iswaran the Storyteller, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- Who is the writer of this lesson?

A) R.K Laxman
B) D.K.Tiwana
C) Khushwant Singh
D) None

 

Q2- What kind of story teller Iswaran was?

A) good
B) very good
C) master storyteller
D) none

 

Q3- What was Iswaran fond of reading?

A) books
B) comics
C) fiction
D) popular Tamil thrillers

 

Q4- What does the writer create while narrating his stories?

A) melodrama
B) humour
C) suspense,surprise and dramatic flavour
D) none

 

Q5- Whose story did Iswaran tell Mahendra?

A) leopard’s
B) lion’s
C) mad elephants
D) none

 

Q6- How did Iswaran make the elephant unconscious?

A) using a gun
B) shooting at him
C) giving him injection
D) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)

 

Q7- Where did the elephant enter?

A) room
B) house
C) school ground
D) none

 

Q8- What did Mahendra tell Iswaran after hearing ghosts’ story?

A) he was lying
B) it was horrible
C) ghosts do not exist in reality
D) All

 

Q9- What did Iswaran often see at night at his workplace?

A) ghosts
B) elephants
C) strange birds
D) All

 

Q10- Why did Mahendra want to shift from his workplace?

A) he didn’t like the place
B) weather didn’t suit him
C) because of the fear of ghosts
D) All

 

Q11- Why does Iswaran use dramatic suspense and surprise in his story narration?

A) to catch the attention of the listeners
B) to boast
C) to fake
D) to befool others

 

Q12- How did Iswaran describe the uprooted tree?

A) adding suspense and surprise
B) using hands and eyes dramatically
C) catching the attention 
D) all

 

Q13- What influenced Iswaran’s style of narration?

A) Tamil Thrillers
B) his father
C) his grandmother
D) none

 

Q14- According to Iswaran what made the story interesting and enjoyable?

A) elaborated descriptions
B) suspense and surprise
C) dramatic sense
D) all

 

Q15- Where did Iswaran hit the elephant to make him unconscious?

A) third toe nail
B) second toe nail
C) on his neck
D) on his trunk

 

Q16- What kind of a person did Mahendra claim himself to be?

A) intelligent
B) well read
C) brave and rational
D) All

 

Q17- What made Mahendra wake up on a full moon night?

A) A moan
B) a nightmare
C) a noise
D) all

 

Q18- What did Mahendra see from the window?

A) A cat running after a mouse
B) dark cloud like form holding a bundle
C) a mouse
D) a friend

 

Q19- How did Iswaran entertain Mahendra?

A) telling him stories just like a television
B) by scaring him like ghosts
C) by telling him jokes
D) none

 

Q20- What kind of person was Iswaran?

A) curious learner
B) dedicated, loyal and obedient worker
C) multitalented full of positive traits
D) all

 

 

Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

A

2

C

12

D

3

D

13

A

4

C

14

D

5

C

15

A

6

D

16

C

7

C

17

A

8

C

18

B

9

A

19

A

10

C

20

D

 

Take Free MCQ Test English

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer