Weathering the Storm In Ersama Class 9 English Moments book Chapter‌ ‌6‌ ‌MCQs

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Moments book Chapter-6 Weathering the Storm In Ersama for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 6 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Moments book Chapter-6 Weathering the Storm In Ersama, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Moments book Chapter-6 Weathering the Storm In Ersama, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- What does this lesson speak about?

A) storm
B) A young boy and his ventures
C) Importance of courage and positive approach towards life
D) How to face storms

 

Q2- Where did the storm hit?

A) Coastal town of Ersama in Odisha
B) Odisha
C) A town
D) A remote area

 

Q3- When did the storm hit the town Ersama?

A) 1989
B) 1979
C) 1969
D) 1999

 

Q4- Who faced the fury of the storm?

A) A young boy Prashant
B) Villagers
C) People
D) All

 

Q5- How old was Prashant?

A) 18 years
B) 17 years
C) 19 years
D) 20 years

 

Q6- What was the name of Prashant’s village?

A) Maligudi
B) Kalikuda
C) Ersama
D) None

 

Q7- Why did Prashant go to Ersama?

A) to see a new place
B) to visit his relatives
C) to visit his friend
D) none

 

Q8- How did people in Ersama survive during the storm?

A) by eating tender coconut and remaining on the rooftops
B) remaining in the water
C) by hanging on trees
D) all

 

Q9- Whom did Prashant meet on the way back home after the storm?

A) two friends and their uncle
B) cousins
C) his father
D) none

 

Q10- What was the impact of the cyclone?

A) destruction
B) homes were lost
C) many lives were lost
D) all

 

Q11- How did Prashant help the storm victims?

A) by arranging food for them
B) formed a volunteer group and NGO to help widows
C) helped in fostering families and playing with the orphans
D) all

 

Q12- Whom did the flood victims send signals to for food help?

A) Military helicopters
B) Strangers
C) People of the town
D) Government

 

Q13- Who helped the orphans?

A) widow women
B) military
C) men
D) all

 

Q14- Why did Prashant and other volunteers not want a separate institution for widows and orphans?

A) to save them from isolation and grief stricken feelings
B) for their personal benefits
C) to take work from them
D) none

 

Q15- What are the things which could be used by youngsters to help overcome any adversity?

A) strength
B) courage
C) energy
D) all

 

Q16- What happened when Prashant visited Ersama?

A) A cyclone hit the village
B) two friends came to meet him
C) he saw many things on the road
D) none

 

Q17- What role did the women of Kalikuda play?

A) mothers’ role
B) caretakers
C) cooks
D) none

 

Q18- What kind of person was Prashant?

A) wise
B) helping and caring
C) thoughtful and courageous
D) all

 

Q19- What did Prashant love to play?

A) badminton
B) football
C) cricket
D) chess

 

Q20- How did Prshant clean the filth?

A) With the help of volunteers
B) with machines
C) hired sweepers
D) none

 

 

Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

C

11

D

2

A

12

A

3

D

13

A

4

A

14

A

5

C

15

D

6

B

16

A

7

C

17

A

8

A

18

D

9

A

19

C

10

D

20

A

 

Take Free MCQ Test English

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Score 100 percent in English Grammar!

Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer