Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 9 >>

A House Is Not A Home Class 9 English Moments book Chapter‌ ‌8‌ ‌MCQs‌‌‌

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

CBSE has introduced MCQs in the new Exam Pattern. Here are a few MCQs from Class 9 English Moments book Chapter-8 A House Is Not A Home for the convenience of the students.

Also, attempt free Mock test of chapter 8 MCQs here

For the Summary, QA and explanation of Class 9 English Moments book Chapter-8 A House Is Not A Home, click here

To watch a video explanation of Class 9 English Moments book Chapter-8 A House Is Not A Home, click here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

Q1- What is the story ‘A House is not a Home’ about?

A) defines a home
B) defines a house
C) None
D) differentiates between a house and a home

 

Q2- What is a house?

A) a building which people use to live
B) a place
C) a property
D) None

 

Q3- What is a home?

A) where people live together and share a bond of love and care
B) a house only
C) a property
D) None

 

Q4- What is most precious according to this lesson?

A) a well furnished house
B) bond of love and care amongst the members of a family
C) a house
D) None

 

Q5- Why did the narrator feel strange in high school?

A) because he was fresh
B) all his friends went to other places
C) because he was all alone
D) All

 

Q6- What was Zan doing when fire broke out?

A) was playing
B) was in neighbourer's house
C) was sleeping
D) was doing his homework

 

Q7- Who noticed the fire first?

A) Zan's friends
B) Zan's mother
C) Zan
D) zan's grandmother

 

Q8- What did Zan notice while doing his homework?

A) cat was jumping
B) cat was sleeping 
C) smoke pouring through the ceiling
D) None

 

Q9- Why was the author feeling shy in the school?

A) he was not wearing shoes
B) because he did not have his school bag and books
C) his dress was casual
D) All

 

Q10- Mention the words which express the author's embarrassment.

A) embarassed
B) geek and strange
C) weird and backpack
D) all

 

Q11- Why did the author want to die?

A) because he was not happy
B) because his desires were not fulfilled
C) because he was not ready to face the harsh miserable life state after the fire
D) none

 

Q12- Who used to wake up the cat?

A) Zan's mother
B) Zan's aunt
C) Zan
D) None

 

Q13- What did the cat do to entertain herself?

A) jump on the bed
B) would hit Zan's pen with its tail
C) shout and cry meow
D) None

 

Q14- What changed Zan's perception of life and made him accept his new life?

A) his new friends' compassionate behavior
B) arrangement of all basic necessities by his classmates
C) when his new friends started inviting him to their place
D) All

 

Q15- Which words tell that Zan was able to accept his new life and came out of his gloom?

A) “My cat was back and so was I”
B) I am happy
C) I got a new life
D) All

 

Q16- What did the teachers of the old school tell Zan?

A) graduall, he will adjust and accept his new school
B) they will support him
C) they will help him
D) none

 

Q17- Why did the author cry after the fire?

A) because of smoke
B) because he was not able to find his cat
C) because smoke choked his throat
D) all

 

Q18- Where did the author run when the fire broke out?

A) to his neighbour's house
B) to his grandparents
C) on the roof
D) all

 

Q19- Why did the author run to his neighbour's house?

A) to ask for help
B) to call the fire department
C) to get water
D) All

 

Q20- Where did the author's mother run and why?

A) to the backyard of their house to save few precious memories
B) to their neighbours
C) to the roof
D) none

 

 

Answer key

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

C

11

C

2

A

12

C

3

A

13

B

4

B

14

D

5

D

15

A

6

D

16

A

7

C

17

B

8

C

18

A

9

D

19

B

10

D

20

A

 

Take Free MCQ Test English

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Sceince Lessons