Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

Home >> Learn English >> Class 9 >>

Class 9 English Beehive book Poem 3- Rain on the Roof MCQs

 

Class 9 English MCQ Tests as per latest pattern (Beehive) - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE - Click here

 

Practise free MCQs from Class 9 English Beehive book Poem 3 - Rain on the Roof by Coates Kenney. Students can take help of theis resource and prepare MCQs from Class 9 English Beehive reader. The CBSE has revamped the exam pattern. Under the new Exam Pattern, MCQs have been introduced.

Also, Practise Free Mock test for Class 9 English, here

See MCQ video of Rain on the Roof, click here

For the Summary of Class 9 English Beehive book’s Poem 3- Rain on the Roof, click here.

Watch the video lesson of Class 9 English Beehive book’s Poem 3- Rain on the Roof, here

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons    

 

 

Q1- What poetic device has been used in ‘Starry Spheres’ and ‘darling dreamers’?

A) Metaphor
B) Alliteration
C) Personification
D) All of these

 

 

Q2- What revives the sweet memories in the poet's mind?

A) Busy schedule
B) Daily routine
C) Raindrops falling on the roof
D) None of these

 

 

Q3- What is the rhyme scheme of the poem?

A) abcbdefe
B) aabbccdd
C) abbccdde
D) aaabbbab

 

 

Q4- Which of these words is the use of the literary device of onomatopoeia?

A) Bliss
B) Shadows
C) Shingles
D) Patter

 

 

Q5- What does starry spheres mean?

A) Places where stars are born
B) Sky filled with stars
C) Star groups in the sky
D) All of these

 

 

Q6- What is the favourite activity of the poet during the rainy season?

A) Listening to music
B) Eating snacks
C) Roaming on the roof
D) Listening to the pitter-patter sound of the rain

 

 

Q7- Who are darling dreamers in the poem?

A) Children
B) Mothers
C) Family members
D) Poet's memories

 

 

Q8- What is the memory that comes to the poet's mind repeatedly?

A) His mother
B) His friends
C) His siblings
D) None of these

 

 

Q9- What is bliss in the poem for the poet?

A) His memories
B) His mother
C) Listening to the sound of rainfall
D) All of these

 

 

Q10- What haunts the poet?

A) His friends
B) Sounds of rainfall
C) His mother's memory
D) None

 

Q11- What weeps in rainy tears?

A) Poet
B) Darkness
C) Poet’s mother
D) None of these

 

Q12- What does ‘woof’ mean?

A) Dreams
B) Memories
C) Woven cloth
D) None of these

 

Q13- What are shingles?

A) Tiles on the roof
B) Window pane
C) Wall
D) None of these

 

Q14- How does the mother look at the children?

A) With hatred
B) With sadness
C) With pity
D) With fondness

 

Q15- What does ‘cottage-chamber’ mean? 

A) Type of bed
B) A room in the cottage
C) A separate building next to the cottage
D) All of these

 

Q16- Which of these is NOT a sound word?

A) Tinkle
B) Patter
C) None of these
D) Both A and B

 

Q17- Recollections mean ______?

A) Memories
B) Dreams
C) Nightmares
D) None of these

 

Q18- What does the tinkle cause an echo?

A) Mind
B) Heart
C) Stomach
D) None of these

 

Q19- What does the poet feel when he listens to the refrain?

A) His mother’s wise teachings
B) His mother’s affectionate smile
C) His mother’s kind heart
D) His mother’s fond look at him

 

Q20- What does ‘list’ mean?

A) Listen
B) A list
C) Write down
D) None of these

 

ANSWER KEY

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

B

11

B

2

C

12

C

3

A

13

A

4

D

14

D

5

C

15

B

6

D

16

C

7

A

17

A

8

A

18

B

 

Take Free MCQ Test English

 

 

Class 9th English Lessons Class 9th English Mcq Take Free MCQ Test English
Class 9th Hindi Lessons   Take Free MCQ Test Hindi
Class 9th Science Lessons