NCERT Class 9 English Poem 10 MCQs – A Slumber Did My Spirit Seal



CBSE Class 9 English Beehive Book Poem 10 A Slumber Did My Spirit Seal MCQ Questions with Answers

 

A Slumber Did My Spirit Seal MCQs – Here are free MCQs of Class 9 English Beehive book Poem 10- A Slumber Did My Spirit Seal by William Wordsworth as per the new exam pattern introduced by the CBSE. Students can take help of these free MCQs of Class 9 English Beehive book Poem 10- A Slumber Did My Spirit Seal and prepare for the exams. The correct answers have been given at the end of the page.


 

Also, practise free mock test of MCQs from Class 9 English Beehive book Poem 10- A Slumber Did My Spirit Seal, here
For the summary, explanation and Question answers of Class 9 English Beehive book Poem 10- A Slumber Did My Spirit Seal, click here
Watch the video lesson with explanation in Hindi of Class 9 English Beehive book Poem 10- A Slumber Did My Spirit Seal, here

 

 

Class 9th English LessonsClass 9 English McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Hindi LessonsClass 9 Hindi McqTake Class 9 MCQs
Class 9th Science LessonsClass 9th Science Mcq

 

 

Q1- Who is the poet of this poem?

A) William Wordsworth
B) William Jmes
C) William Hudson
D) William Shakespeare

 

Q2- What is this poem about?

A) it is dedicated to the poet’s beloved
B) dedicated to questions of life and death
C) dedicated to love
D) none

 

Q3- What was the name of the girl whom the poet loved.

A) Pussy
B) Lucy
C) Tarsy
D) None

 

Q4- What does Slumber mean in the poem?

A) deep sleep in the form of Death of poet’s beloved Lucy and poet’s ignorance to the harsh realities of life
B) sleep
C) deep sleep
D) none

 

Q5- What is Lucy not able to feel after death?

A) nothing
B) touch of time spent on the earth
C) feelings
D) poet’s feelings

 

Q6- What was the poet taking for granted?

A) his beloved’s life
B) everything
C) life
D) all

 

Q7- How did the poet feel after his beloved’s death?

A) grief stricken
B) happy
C) burdenfree
D) all

 

Q8- What was Lucy doing after her death?

A) coming to poet’s dreams
B) was disturbing
C) moving here and there in the in the earth’s course of rotation
D) all

 

Q9- What did the poet never feel before Lucy’s death?

A) death
B) any kind of fear
C) love
D) life

 

Q10- What is the Rhyming scheme of the poem?

A) abcd
B) aabbccdd
C) ababcdcd
D) free verse

 

 

ANSWER KEY

1A
2A
3B
4A
5B
6A
7A
8C
9B
10C

 

Take Free MCQ Test English

 

NCERT Class 9 English Poem-wise Explanation

 

The Road Not Taken Poem 1 MCQsWind Poem 2 MCQsRain on the Roof Poem 3 MCQs
The Lake Isle of Innisfree Poem 4 MCQsA Legend of the Northland Poem 5 MCQsNo Men are Foreign Poem 6 MCQs
The Duck and the Kangaroo Poem 7 MCQsOn Killing a Tree Poem 8 MCQs The Snake Trying Poem 9 MCQs 
A Slumber Did My Spirit Seal Poem 10 MCQs